Patrick DSP na Slovensku: Produkcia hudby je ako cudzí jazyk!

Láka vás Kanada, Deadmau5 je pre vás už trochu komerčný a Richie Hawtin pre zmenu príliš minimal? V tom prípade máme pre vás jasný tip: Patrick DSP a jeho interview pred párty Reaction Control 16!

DJ, producent, remixér, zvukový inžinier a dizajnér, lektor a label manažér. Kariéru odštartoval pred takmer 20 rokmi v kanadskom Toronte, postupne obehol celý svet, založil label Unknown Forces a dlhšiu dobu pôsobil aj v Brazílii a Berlíne. Hral na mega eventoch ako Love Parade, MayDay, Awakenings a mnohých ďalších, či už sólo alebo so svojou parťáčkou Miss Djax, s ktorou v roku 2012 vydal spoločný album Techno crusaders.

DSP-2013-005 - kĘpia

Chcete vedieť, akú má predstavu o Slovensku a čo radí začínajúcim producentom? Čítajte ďalej a tešte sa na 18. október v žilinskom Enjoyclube, kde predvedie svoju 3deck show:

Patrick, letná sezóna je za nami, ako hodnotíš toto leto?
Bolo to rušné leto! Sústredil som sa hlavne na prácu v štúdiu pre www.neptunemastering.com, čo ma dosť posunulo vpred. Vlastná tvorba je totiž jedna vec, no iná vec je pracovať s produkciou ostatných, vylepšovať ju a zároveň pri tom preberať inšpiráciu. Toto ma zaneprázdňovalo a zároveň udržiavalo v pohode.

Si svetobežníkom, žil si v Brazílii, Kanade či Berlíne. Ktoré miesta si zapíšeš ako tie úplne naj?
Ťažká otázka, je to skôr o type osobnosti ako o konkrétnych miestach. Snažím sa vyťažiť čo najviac z každej cesty, pričom miesta, ktoré navštívim, skúšam vnímať skôr z pohľadu miestneho, než z pohľadu návštevníka. Je to zábavnejšie a získaš tak lepší obraz o spôsobe zmýšľania a konania ľudí v danej krajine.

DSP-2013-012 - kĘpia

Aktuálne pôsobíš v Berlíne. Dá sa porovnať scéna v Kanade s tou nemeckou? Aké rozdiely vidíš a ktoré eventy alebo kluby v Kanade by si odporučil?
Kanada a Nemecko majú veľmi odlišné scény. Kanada je obrovská krajina, ale počet obyvateľov tomu nezodpovedá, veľké mestá sú od seba dosť ďaleko, nehovoriac o tom, že ich jediným susedom je USA. Aj preto myslím, že kanadská tanečná scéna je vždy o kúsok pozadu za dianím v Nemecku či Európe. Netvrdím, že sa v Kanade nekonajú veľké eventy, ale treba sa v tom hlbšie pohrabať, aby ich človek našiel. Za zmienku určite stoja akcie ako Format v Toronte alebo svetoznámy klub Stereo v Montreale.

Berlín býva často spájaný s klubom Tresor, v súčasnosti sa stáva fenoménom Berghain. Aký to má dopad na Berlín a ako to ovplyvňuje Teba?
Tresor aj Berghain majú už roky veľký vplyv na techno scénu na celom svete. Som šťastný, že môžem byť v ich tesnej blízkosti. Berlín je všeobecne známy neustálym prísunom talentovaných umelcov, kreativita v tomto meste je naozaj vysoká, navyše tu mám veľa priateľov, čiže len ťažko sa dá ubrániť tej energii a spolupráci, ktorá z toho prirodzene plynie.

Úzko spolupracuješ s Miss Djax. Ako to celé začalo a čo Ti to dalo?
Robím mastering pre label DJAX UP Beats už niekoľko rokov, tým pádom som stále v blízkosti Saskie (Miss DJAX). Trávime spolu dlhé hodiny debatovaním o hudbe, vývoji, kariére a živote celkovo. Počas jednej takejto diskusie prišla Saskia s nápadom urobiť album, ktorý by reflektoval naše podobné zmýšľanie. Náš spoločný album „Techno Crusaders” zahŕňa široké spektrum rôznych vplyvov, House, Acid house, Ambient, Techno, Hard Techno, Rave… Bolo mi veľkým potešením s ňou na tomto projekte spolupracovať a zaklincovať to našim spoločným live vystúpením na festivale Awakenings.

Pracuješ aj ako zvukový lektor. Čo zvykneš odporúčať začínajúcim producentom, djom či zvukovým technikom?
Moja rada znie, zadovážte si kvalitné reproduktory, aby ste si chránili sluch a počúvajte všetko, pretože čím viac budete počúvať hudbu iných, tým bude váš sluch viac vytrénovaný. Keď produkuješ hudbu, je to akoby si sa učil cudzí jazyk. Čím viac budeš vystavený tomuto novému jazyku, tým viac bude tvoj sluch schopný rozoznať aj jemné rozdiely v zvuku. Potom dokážeš rýchlejšie reagovať a robiť správne rozhodnutia. Žiadny plugin alebo vybavenie nenahradí tvoje vlastné skúsenosti!

Najlepší djský zážitok?
Zažil som niekoľko takýchto vrcholov, napríklad hranie na Love Parade v roku 2008, live set s Miss Djax na Awakenings v Holandsku, či minulý rok na London Underground United s parťákmi zo značky Stay Up Forever / Hydraulix. Je skvelé zdieľať takéto momenty s dobrými priateľmi!

Čo si predstavíš, keď sa povie Slovensko?
Vždy som pokladal Slovensko za modernú krajinu s historickým šarmom, ak to tak mám vyjadriť. Nemal som veľa možností spoznať Vašu krajinu okrem Bratislavy, takže verím, že sa to podarí teraz. Teší ma, že môžem toľko cestovať a vždy rád spoznávam odlišné kultúry a zvyky.

DSP-2013-006 - kĘpia

Si headlinerom Reaction Control 16. Na čo sa môžeme tešiť?
Techno, inteligentné ale driving techno! Sme tam na to, aby sme sa bavili a mali sa fajn, takže moja rada, uvoľnite sa a nechajte sa unášať hudbou. Akým smerom sa vydáme, záleží na vás, na publiku, spolu to odpálime!

Vďaka za rozhovor a tešíme sa!
Už sa nemôžem dočkať 18. októbra, ďakujem!

Sledujte náš web a FB event a pozvite aj svojich parťákov, veď ako hovorí Patrick DSP: „je skvelé zdieľať takéto momenty s dobrými priateľmi!“ https://www.facebook.com/events/713742662014981/

Pre lepšiu predstavu o tom, čo vás čaká, si vyberte z nasledovných liniek video, track či set a tešte sa, že niečo podobné zažijete 18. októbra v Žiline:

[soundcloud url=“https://api.soundcloud.com/users/78423″ params=“auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true“ width=“100%“ height=“450″ iframe=“true“ /]

https://www.youtube.com/user/patrickdspmusic

mp_Reaction_control_2014_10_tlacovky_big

Zdroj: Reaction Control