Patália: Inšpirujeme sa vlastnými zážitkami, skúsenosťami, ale aj životom iných ľudí!

Skupina Patália z Nového Mesta nad Váhom vznikla zhruba pred piatimi rokmi, v súčasnej zostave funguje od roku 2008. Pred pár týždňami natočili a vydali nový klip a momentálne pracujú na druhom albume. O novinkách v kapele som sa rozprávala s gitaristom Romanom Zámečníkom.


Nedávno ste natočili videoklip s názvom Prasa/Pálenka – kto vám pomáhal s jeho tvorbou?
Chceli sme aby, náš prvý videoklip vystihoval nás, aby bol veselý a zaujal, a práve preto sme si vybrali tieto dve skladby. Rozhodli sme sa ho natočiť práve v našom sade, z ktorého každoročne užívame dary prírody. Scenár a nápady sme konzultovali medzi sebou v kapele, ale veľkým podielom prispeli aj naše „platené“ faninky, kapelníkova priateľka s jej kamarátkou, ktoré prišli s nápadom natočiť druhú časť videoklipu v kukuričnom poli s maskami a rekvizitami prasiatok, ktoré aj vytvorili. Nesmiem zabudnúť spomenúť našich dvoch kameramanov, ktorý nám s klipom a s nápadmi veľmi pomohli a samotný klip aj zostrihali. Dá sa povedať, že presný scenár nebol spísaný a vznikal priamo pri natáčaní spontánne. Kreatívne myslenie bolo ako inak podporované ohnivou vodou :)


Prečo ste si zvolili práve taký názov?
Názov sme vyberali v období, keď sme hrávali prevažne punk a tento názov nám prišiel ako vhodný, ľahko zapamätateľný a výstižný.

Patalia

V pesničke počuť aj ženský vokál, ktorý patrí bývalej speváčke. Momentálne teda pôsobíte ako čisto mužská formácia. Prečo ste nehľadali novú speváčku?
V našom okolí je veľmi úzky výber speváčok a máloktorú si vieme predstaviť spievať v našom štýle, aj keď ktovie. Na druhej strane naša kapela si nezakladá len na muzikálnosti, ale musíme si sedieť aj po ľudskej stránke, ako kamaráti. Zatiaľ nepoznáme žiadne dievča, ktoré by Zuzku aj v tomto nahradilo. Kompenzáciou odchodu speváčky je aj príchod nového člena- speváka, čím chceme posilniť naše najslabšie miesto. Ak všetko pôjde tak ako má, tak po najbližšom nahrávaní si fanúšikovia budú môcť toto oživenie vypočuť a posúdiť. Veríme, že sa tento krok ukáže ako pozitívna voľba.


Klip k pesničke Prasa/Pálenka je veľmi svojský a svojské sú aj vaše texty. Kto ich píše? Inšpirujete sa vždy tým, čo prežívate na vlastnej koži?
Texty väčšinou píšem ja ako kapelník, a takisto aj skladám prvotnú hudbu, do ktorej potom každý niečím prispeje a posunie skladbu ďalej. Pri nácviku skladby ju spoločne aranžujeme, aj keď veľa vecí dorábame až v štúdiu. Čo sa týka už spomínaných textov, inšpirujem sa vlastnými zážitkami, skúsenosťami, ale aj životom iných ľudí. Zo začiatku ma inšpirovala hlavne nespravodlivosť, na ktorú som mal potrebu poukázať, čo je aj počuť v textoch prvého albumu – Intrácky raj. S pribúdajúcim vekom je takýchto skladieb stále menej, začo sčasti môže aj istá zmena štýlu a zoskupenia kapely.


Plánuje kapela v blízkej budúcnosti natočiť plnohodnotný album?
O nahratie „plnohodnotného“ albumu sa snažíme už vyše roka a plánujeme pokračovať v snažení aj naďalej, nakoľko sa v našej garáži nahromadilo mnoho nových skladieb, ktoré sú pripravené ísť do štúdia, ale po finančnej stránke si môžeme dovoliť ich nahrávanie len jednotlivo. Aj napriek tomu by sme to chceli v priebehu tohto roka dotiahnuť do úspešného konca a vydať dlho očakávaný druhý album.

Patalia

Môžu sa fanúšikovia tešiť na nejaké koncerty?
Zatiaľ nemáme oficiálne termíny. Snažíme sa hlavne zohrať s novým spevákom, aby najbližší koncert bol zároveň premiérou obohatenej zostavy kapely. Ak sa nám podarí vydať spomínaný druhý album, plánujeme s ním odštartovať koncertnú šnúru po Slovensku, poprípade aj v Čechách. O prípadných koncertoch sa fanúšikovia môžu informovať na facebooku alebo na bandzone.


Ďakujem za rozhovor a želám veľa úspechov!
Ďakujem v mene celej kapely a veľa šťastia!

Otázky kládla: Sjekellka
Publikoval: Redakcia GREGI.NET