Paní Harrisová vám dokáže, že všetko je možné

Prečo by ovdovená britská upratovačka nemohla zatúžiť po šatách od Diora? Komédia Pani Harrisová ide do Paríža dokazuje, že nič nie je nemožné, pokiaľ si idete „tvrdohlavo „za svojimi snami. Príjemná snímka, ktorá možno aj vás motivuje  k zdanlivo neuskutočniteľným veciam, príde do kín už tento štvrtok, 6. 10. 

Ada Harrisová (Lesley Manvilleová nominovaná na Oscara) žije veľmi pokojný život v povojnovom Londýne. Živí sa upratovaním domov svojich bohatých susedov, občas si zájde s priateľkami do kaviarne a po večeroch spomína na svojho zosnulého manžela. A to je všetko, čo od života očakáva a chce. Výnimkou sú šaty od slávneho francúzskeho návrhára Christiana Diora, po ktorých túži. Svoj nedosiahnuteľný sen má každý deň pred očami v šatníku jedného z domov, ktoré upratuje. Jej život sa prevráti naruby, keď dostane vyplatený príspevok pre vojnové vdovy. Ani na chvíľu sa nezamýšľa nad tým, čo s peniazmi urobí. Najprv si kúpi letenku do Paríža, aby o niekoľko dní neskôr odvážne vstúpila do chrámu módy, sídla Christiana Diora, a splnila si svoj bláznivý sen.

Režisér Anthony Fabian o svojom výbere hlavnej postavy povedal: „Lesley Manville má toľko výnimočných kvalít a taký mimoriadny rozsah, že dokáže zahrať všetko od sladkej Adypo silnú Adu. Je to postava s obrovským rozsahom, ktorá prechádza obrovským dobrodružstvom. Len veľmi málo hercov má k dispozícii také schopnosti, aby mohli zahrať postavu, ako je Ada.”

Prostoreká a vytrvalá anglická upratovačka spôsobí rozruch vo svete upätých snobov a spočiatku sa zdá, že jej sen je nedosiahnuteľný. Najmä riaditeľka spoločnosti Claudine Colbert (Isabelle Huppert) je presvedčená, že drzá a svojhlavá Angličanka si šaty od Diora oblečie len cez jej mŕtvolu. Za Adu však hovorí kopa peňazí, ktoré je ochotná investovať, a predovšetkým šarm jej osobnosti, ktorému sa nedá odolať. Túto ženu si jednoducho musíte zamilovať, či už má na sebe šaty za státisíce alebo v ruke vedro a handru. A najlepšie je, že s ňou po vašom boku sa môžu diať zázraky aj vo vašom živote.

„Toto je príbeh vdovy, ktorej srdce sa po smrti manžela uzavrelo a bez toho, aby zradila jeho pamiatku sú šaty to jediné, čo dokáže milovať.. Lenže práve šaty jej nakoniec pomôžu rozmraziť srdce a ona môže opäť začať milovať – seba aj ľudí okolo seba,“ hovorí režisér filmu Anthony Fabian, ktorý vyrastal v Paríži, no neskôr navštevoval internátnu školu v Londýne. “Týmto dvom svetom, Londýnu a Parížu, som veľmi dobre rozumel,” povedal, “Cítil som, ze je to príbeh, ktorý som mohol vyrozprávať veľmi autenticky a presne. Je to do veľkej miery film o kontrastoch, o nikoem, kto prichádza do úplne nového vesmíru. Pokiaľ ide o Londýn a Paríž, je to takmer, akoby pani Harrisová pristála na inej planéte. Boli to oveľa odlišnejšie mestá, ako sú dnes.”

Nechajte sa aj v inšpirovať príbehom, ktorý má moc dokázať vám, že aj vy môžete urobiť niečo pre seba. Niečo viac. „Je to príbeh o žene, ktorá si ide za svojím snom, ale namiesto toho, aby sa snažila vydať za princa, kupuje si šaty,“hovorí producent Benski, Šaty jej umožnia zmeniť sa z neviditeľnej ženy na viditeľnú, vďaka čomu ľudia zistia, aká je Ada veľkorysá a vždy otvorená voči ostatným, ako pomáha, koľko môže. Dúfam, že to ľudí prinúti zamyslieť sa, že: ak si upratovačka z Battersea v 50. rokoch mohla zaobstarať šaty od Diora, prečo by som aj ja nemohla niečo urobiť v roku 2022?

Komédia Pani Harrisová ide do Paríža prináša do slovenských kín distribučná spoločnosť CinemArt SK 6. októbra.

Zdroj: TS