Outlook festival launch party Prague – 11. mája v Cross clube.

Outlook festival se již stal fenoménem, který není třeba představovat. Na to, že v Cross Clubu můžete hledat každý rok pražský warm up na tenhle jedinečný festival, jste si asi již zvykli. To, že se Vás na něm pokusíme opět překvapit, asi čekáte taky. No tedy, nebojte se, spíš se třeste na 11.5.2013.

Dlouhé zákulisní tahanice, vyjednávání a tvrdé boje stály za dramaturgickým plánem letošní pražské OUTLOOK FESTIVAL LAUNCH PARTY. Po tuhých bojích nakonec hlavní stage ovládne Dub & Dubstep a jejich kombinace. V podzemí zavládne letos směs stylů hip hop & glitch hop, kraut, bass, tech, ghetto nebo  juke. Na obou podlažích dostanete dávku naprosto čerstvé a kvalitní nemainstreamové muziky. Přesto se můžete těšit na to, že tahle akce bude především super party mejdlo.

Čili si projedeme hrdiny, které možno zařadit do škatule dub & dubstep, z které nám však budou trochu trčet a vyčnívat a to i když tenhle šuplík je už dnes jeden z těch nejrozsáhlejších a většina pamětníků zpochybňuje jeho samotnou existenci. Tahle stage prostě bude stát na noze dubové a dubstepové, ale zbytek jejího těla se rozkýve worldbeatem, electro hip-hopem a chapadla se nezastaví, aniž by se dotkla všech uší, kam jen dosáhne…

Začneme tedy Lyonským projektem Metastaz (Jarring Effects, FR).

Tento živák kombinuje dub & dubstep, elektronický hip hop a world music a to vše tak umě, že po poslechu posledních desek těžko uvěříte, že Thomas Simoes oslavil v lednu teprve 26 let. V jeho show se proletíte napříč kontinenty a přitom produpete střevíčky na jednom jediném metru čtverečním.

[soundcloud url=“https://api.soundcloud.com/users/287616″ params=““ width=“ 100%“ height=“450″ iframe=“true“ /]

Dalším velkým hostem bude polský Radikal Guru (Dubbed Out Records, PL).

Radikal Guru (Mateusz Miller) je především dubový a dubstepový producent, který se nebojí tyto styly inovovat, nebo se s nimi naopak vracet ke kořenům. Jeho show je energická a nenechá nikoho v klidu. Jeho inspirace v sound systémové kultuře se nezapře.

[soundcloud url=“https://api.soundcloud.com/users/200108″ params=““ width=“ 100%“ height=“450″ iframe=“true“ /]

Hlavní stage dále obohatí i český producent Yukimura aka Mustakillah Sound, slovenský živák Soundboy Dub a DJs ANS, Coltcharam a Fyah Sound.

[soundcloud url=“https://api.soundcloud.com/users/2150793″ params=““ width=“ 100%“ height=“450″ iframe=“true“ /]

O projekci na hlavní stage se postará uskupení OKO3.

Na druhé stage bude ke slyšení především muzika bez stylového omezení, se kterou se v Crossu často můžete utkat na parketech akcí BassCaseMate nebo BassTrap. Stylově budeme směle proplouvat na syntezátorových vlnách rozmanitými vodami tempa i zvuku. Prostor dostanou styly jako hip hop & glitch hop, kraut, bass, tech, ghetto, juke, footwork, atd.  Dramaturgii si vzal na starosti Abu, moderátor stejnojmenného pořadu o bass music na Rádiu 1, takže koho tahle hudba baví, neměl by trčet doma.

Danny Scrilla (Cosmic Bridge, Civil Music, Munich, DE)

Headlineovat druhou stage bude mnichovák, jehož hudba by neměla uniknout labužníkům, kteří našli zálibu v bass music ukuchtěné v tempech 80 nebo 160 bpm. Delší dobu v hledáčku i tracklistech kouzelníka jménem Om Unit (v Crossu vyučoval 17. 3. 2012), který mu loni vydal EPčko na svém úžasném labelu Cosmic Bridge, kterým o sobě Danny dal významné echo do světa. Tento rok přihodil další kosmické EP Fluxus (ve 160kovém hávu Dannyho luxusně zremixoval i takovej Goth-Trad!) na dalším, dá se říct, „zvukově pionýrském“ Civil Music a zařadil se svým skvěle načasovaným zářezem na label k lidem jako Ital Tek, Reso nebo Pixelord. Na zmiňovaném Fluxus EP představuje „pure 2013“ bass music, která kombinuje hravost i naléhavost juke & footwork 160 tempa a jeho halftempa, vynechává repetitivní „ghetto“ samply, které nahrazuje téměř hmatatelnou noir až sci-fi atmosféru a mocnými synťáky. Podobná smršť by crossáckému podzemí víc než slušela, že?

[soundcloud url=“https://api.soundcloud.com/users/298332″ params=““ width=“ 100%“ height=“450″ iframe=“true“ /]

Teapot (Exitab, Wilsonic, Bratislava, SK)

Pevně věřím, že Teapota není v české kotlině potřeba moc provařovat, tak to vezmem jen hopem. exParticipant RBMA už před x lety (2004) pevně zúročil svou účast, dělal věci po svém a nepodlehl svodům mediální děvky. V roce 2006 měl možnost oslovit zejména účastníky velkých českých festivalů a poté samozřejmě klubu Cross, kdy již tehdy vystupoval se svou čistě autorskou tvorbou. (A ta byla až tak dobrá, že si své publikum a aplause našla i přesto, že mezi jednotlivými skladbami bylo nutné celkem pěkně dlouho čekat na načtení nové skladby. Pozn. AutoraJ) V současnosti pobývá v Bratislavě, vydává na labelu Exitab a za mixem často hají barvy Tiborovy nadčasové stáje Wilsonic. Stylově se rozmáhá někde mezi více či méně poslechovými až idm tracky, doma je mezi technem laděnými i jemnějšími rovnotami a umí to i slušně zalomit. V Crossu se představí v djském setu, co vám budu povídat, tam je ten rozsah ještě nejistější. Můžem se mýlit, ale od Teapota s největší pravděpodobností očekávejme nějakou rovnou přísnotu!

[soundcloud url=“https://api.soundcloud.com/users/162320″ params=““ width=“ 100%“ height=“450″ iframe=“true“ /]

Side9000 live! (Owntempo, Meanbucket, S9K, Litomyšl)

Sluníčkovýho Sajda taky všichni znáte. Jeho instrumentální hipec můžete znát už, řekněme, od roku 2005. Jeho inklinaci k víře a posléze šíření „dubstep virusu“ cca od roku 2007, kdy s spolu s ANSem vydali první CZ dubstepový vinyl a Side zakládá jednu z prvních exportních značek CZ dubstepu – label Owntempo (kde v podstatě objevil mj. i Subject Losta). Znáte jeho dokonale proříznutou hubu ze všech (ne)možných chatů a znáte také jeho techy laděné dj sety z compu, při kterých pohrává s rytmikou a perkusemi na pomezí techna a dubstepu. Jestlipak ale znáte jeho „stošedesátkovej“ živák? Sampler, pár dalších krabiček, žádná blikající obrazovka a poctivý syrový ghetto z Litomyšle.

[soundcloud url=“https://api.soundcloud.com/users/19699″ params=““ width=“ 100%“ height=“450″ iframe=“true“ /]

[soundcloud url=“https://api.soundcloud.com/users/2572410″ params=““ width=“ 100%“ height=“450″ iframe=“true“ /]

Mike.H (Seed, Mosaik, Prague)

Pražský dj, který díky lásce k hudbě prošel nikterak nešizenou evolucí z klubbera-labužníka přes dje až k pořadateli právě jak jinak než labužnických akcí. Iniciační záliba ve zvukových úletech lidí kolem labelu Border Community byla obohacena nutnou basovou složkou, řádnou porcí poctivého glitche, aby skončila propagováním melodické syntezátorové muziky ovlivněné krautem, psychadelií, atp. Mike by měl celý program na BT vs. BCM stage zahájit a očekáváme od něj porci hudby, kterou jsme na zmíněných rezidencích ještě nikdy neslyšeli!

[soundcloud url=“https://api.soundcloud.com/users/37244″ params=““ width=“ 100%“ height=“450″ iframe=“true“ /]

ANS (Krmelec, Liberec)

Pomalu se s programem blížíme do finále. O ANSovi už by se pomalu dalo mluvit jako o „legendárním“, natož, aby byl v tiskovce zmíněn až takhle daleko… Služebně jeden z nejstarších dubstep producentů & djs v Čr, několik releasů na opravdický asfaltový desce a to i v UK, kontinuální producentská kvalita i kvantita, pozvánky do klubů na hraní různého ražení.  No… ale změna je život a aspoň s ním bude pořád stejná sranda J O změně nemluvím náhodou, tady se jedna chystá. Od ANSe dole na stage totiž neuslyšíte jeho zaručeně funkční dubstepovej setík, ale věcičky z trochu jiného i když velmi příbuzného těsta. Nejen do svých dj setů, ale zejména do své produkce propašoval řekněme 130kový tempo, hromada basy zůstává, stejně jako jeho oblíbený trance, občas je to trochu rovnější, přidávají se nové nápady, více melodičnosti a zřejmě i trošku větší svoboda na poli bass music.

[soundcloud url=“https://api.soundcloud.com/users/1479533″ params=““ width=“ 100%“ height=“450″ iframe=“true“ /]

Abu (BassTrap, R1, Horní Vepřov)

Tak, a jsme ve finále! S Abuem doslova navštívíme kosmická města ve vší jejich kráse a majestátnosti. I ta skrytá, utajená v pásu asteroidů, ano, ta s výhledem na hvězdu Krome a planetu Mu. Emocemi i rytmy saturovaná hudba je bláznivě skočná, lehce řízlá gothikou i známými italskými technikami. Přesto, že to zní jako robotické, neotechnické vyprávění závisláka s kovovou hlavou o krmelci ježícím se „exitickými“ dobrotami, vše bude znít systematicky a velmi civilně, téměř jako estetický planetární funck. Dobře já, snad se neopiou!

[soundcloud url=“https://api.soundcloud.com/tracks/61989576″ params=““ width=“ 100%“ height=“166″ iframe=“true“ /]

CROSS CLUB
https://www.crossclub.cz/cs

https://www.facebook.com/pages/CROSSCLUB-officiall/124872365383?fref=ts

událost na fb
https://www.facebook.com/events/128516194000063

BassTrap 122 – podcast = seznamka s účinkujícími
https://www.subbass.cz/bass-trap/bass-trap-122-252013

Vstup do 21:00 60,- po 120,-

Zdroj: Organizátor