OUTLOOK Festival 2016

Fanúšikovia UK Urban music by mali spozornieť, blíži sa totiž 9. pokračovanie anglického festivalu Outlook 2016, ktorý je korunovaný za najväčší Soundsystem Culture festival v Európe. To znamená veľa BASS music (dubstep, UK garage, drum and bass, bassline, techno, house), ale na svoje si prídu aj fanúšikovia reggae a hip hopu. Proste taká tá všehochuť UK Urban music.

31st August – 4th September 2016
Fort Punta Christo, Croatia

1463438_10153210081626227_1967470834057409274_n

Festival je zaujímavý aj lokalitou. Koná sa v chorvátskom meste Pula, v opustenej pevnosti Fort Punta Christo. Starobylá pevnosť so spleťou chodieb a tunelov, v ktorej útrobách sa schovávajú jednotlivé stages, je obkolesená morom. Na plážach pod ňou sa konajú Beach parties a z prístavu sa vydávajú na púť lodičky, na ktorých sa zase konajú obľúbené Boat parties. Ak chcete spojiť dovolenku s festivalom pri mori, nie je nad čím rozmýšľať, stretneme sa na Outlooku!

13528341_10153553786196227_6246829770068069060_oo

Outlook bez opening koncertu, v starobylom rímskom koloseu s nadupaným lineupom, by nebol ani Outlook. Tento rok sa môžete tešit na  Damian Marley ‘Jr. Gong, Slum Village, Iration Steppas Official a ASM – A State of Mind. Odporúčam sa ku koloseu dopraviť boat taxíkom, ktorý vás preplaví z festivalového prístavu rovno do Puly pred koloseum. Po koncerte samozrejme aj naspäť, takže nemusíte riešiť žiadne autobusy, prípadne auto a koncerty si viete vychutnať aj s Karlovačkom v ruke.

1

Viac o opening koncerte sa dočítate v samostatnom článku s fotogalériou: https://gregi.net/clanky/outlook-festival-2016-opening-concert-ft-damian-marley/

STAGES A ARÉNY

Samotný festival sa koná od 1. do 4. septembra v už spomínanej rímskej pevnosti a v jej blízkom okolí. Areál je dosť veľký, a preto radím prezrieť si ho poriadne za svetla, aby ste potom nepoblúdili. Kapacita niektorých stageov je obmedzená. Nachádzajú sa totiž v útrobách pevnosti – malé uličky, dlhé chodby, kobky a v nich jednotlivé malé stage-iky. V prípade, keď vystupuje nejaká vaša chuťovka, práve na týchto vnútorných stageoch, treba prísť v dostatočnom predstihu, inak je možné, že sa tam nedostanete.

Stageov je dokopy osem, bohužiaľ, tento rok organizátori zrušili najväčší tzv. Harbour stage. Sľubujú však náhradu v rozšírení Clearing stageu, ktorý by mal zastúpiť funkciu hlavného pódia.

THE MOAT – Je to niečo ako 100m dlhá, 10m široká a 7m vysoká priekopa situovaná pri hradbe pevnosti, na ktorej konci vystupujú performeri. Nemusíte sa báť, zvuk v tejto priekope vôbec nie je skreslený a môžete si ho užiť aj keď ste na úplnom konci. Na stenách sú totiž každých 20m umiestnené reproduktory.

THE VOID – Nachádza sa neďaleko múrov pevnosti, v obkolesení stromov a prírody. Taký ten normálny festivalový stage, až by sa žiadalo dodať (ne)outlookovský. Má kapacitou 1000 ľudí a je jedným z najobľúbenejších. Po minulé roky tu odpálili svoje legendárne noci napr. chlapci z labelu SWAMP81 .

Outlook-Festival-2014-Dan-Medhurst-6087_Void-2

THE CLEARING – Je to tzv. srdce poloostrova, keďže je situovaný medzi kempom, pevnosťou a prístavom. Rozprestiera sa na čistinke v obkolesení stromov, s ohromným soundsystémom a jeho kapacita je 3000 partypeople. Ako som už vyššie spomínal, mal by byť tento rok rozšírený, takže sa nechajme prekvapiť, čo si pre nás organizátori pripravia.104

MUNGO´s ARENA – Tento stage je domovom epického Mungos Hifi Soundsystemu, ktorý sa každý rok počas festivalu presúva zo Škótska do Chorvátska. Jeho  kapacita je 1200 ľudí.80

THE STABLES – formálne známy ako FORT ARENA 1 sa nachádza na úpätí pevnosti smerom od vstupu na festival. Je obklopený vysokými múrmi a ponúka skvelú svetelnú show.116

NOAH´s BALLROOM – Kruhová jama so stageom uprostred. Naozaj čarovné miesto. Ak tu hrá niekto známy, väčšinou sa sem nedostanete :( .

Outlook-Festival-2014-Dan-Medhurst-5834_Ballroom_

THE GARDEN – Krásny prírodný stage, skrytý medzi stromami, trochu ďalej od hluku pevnosti. Po minulé roky boli aj na pódiu stromy. Alebo bol vybudovaný priamo v stromoch? Choďte pozrieť a uvidíte :)120

BEACH PARTIES – Pláž nájdete pri východe z kempu smerom ku pevnosti. Na nej sú umiestnené dve pódiá, ktoré ponúkajú hudobné osvieženie od poludnia až do večera, cez reggae až po drum and bass. Baríky, jedlo, voda, kúpanie, nafukovacie atrakcie…Beach ti spríjemní festivalový dník, kým sa párty nepresunie do pevnosti. Taký ten správny dovolenkový partychill :)

12032871_529622000526293_5482345080499966809_o

prehliadka areálu link: https://www.youtube.com/watch?v=33sirjpkVWA
stages & arenas link: https://www.outlookfestival.com/stages-and-arenas/

BOAT PARIES

Špecifickou vychytávkou Outlook festivalu sú Boat parties. Ide o to, že je potrebné si zakúpiť zvlášť lístok na jednu, alebo viac lodiek, podľa potreby vyhrotenia. Každá lodička je orientovaná na iný hudobný žáner, prípadne label. Minulý rok sme mali zastúpenie aj zo Slovenska – UPRISING boat party a z CZ LIR boat party. Loďky vyrážajú z prístavu skoro celý deň. Plavba trvá cca tri hodinky a hrajú vám do toho vaši obľúbení DJs, proste zážitok :)

64

link boat parties: https://www.outlookfestival.com/tickets/boat-parties/

LINE UP

flyer

Line up je ako každý rok mega rozsiahly, preto spomeniem iba tie najdôležitejšie mená: ABRA – A-F-R-O – AJ Tracey – Akala – Alix Perez – Amoss – Andy C – Angel Haze – Anna Morgan (NYC) – Ant TC1 – Artful Dodger ASM – Bamwise – Baseline Crew – Barely Legal – Benga – Billain – Breezak – Calibre – cas is dead – Channel One – Charlie P – Chimpo – Codebreaker MC – Commix – Commodo – Congo Natty ft Iron Dread & Congo Dubz – Crack Stevens – Crazy D – Damian Marley – Danman – Danny T & Tradesman – David Rodigan – Detboi – Digitron – DJ Betty – Dj Hype – Dj Q – Dj Spinn – Dj Taye – DLR – Doc Scott – Dom & Roland – Dreadsquad – DRS (live) – Dubble – Dub Phizix & Strategy – Dub Smugglers Sound System – Earl Gateshead – Egoless – Elijah & Skilliam – El-B – Elemental – Eliphino – Eva Lazarus – Finwa – First Degree Burns – Filip Motovunski – Flowdan – Foundation – Sticky & Scott Garcia – Fox – Gantz – Gardna – Gentleman’s Dub Club – Grade 10 – Goldie MBE – GothTrad – GUTS – Hatcha – Harleighblu – Hazard – Henry Wu – Hi5 Ghost & Boofy – Hiatus Kaiyote – High Focus Records – HODGE – Hometown Sound Promotion – Hornsman Coyote & Soulcraft – Hot 8 Brass Band – Hucci – Iglooghost – Ikonika – Iration Steppas – Ivy Lab – Jack Sparrow – Jah Shaka – JKenzo – Jackie Dagger & Feloneezy – Jikay – Joey Bada$$ – Josey Rebelle – Kabaka Pyramid – Kahn & Neek – Kaiju – Kandzija & Gole Zene – Karnage – Kano – Killa P – Kode 9 – Lady Chann – Lady Leshurr – Lenzman – Levelz – Lex Luger – Little Simz – LSB – Mad Professor – Madam X – Mala – Manudigital – Massappeals – Marcus Intalex – Matty Roots – MC AD – MC Flux – Mick Jenkins – Mighty Moe – Million Stylez – MJ Cole – Moony – Mungo’s Hifi Sound System – Mystic Stylez – Norman Jay MBE – Noisia – Novelist – OBF – One87 – Onemind (live) / DLR & Mako – Onset – Part2Style – Prince Fatty, Horseman & Sheniece – Potential Badboy – Prayer – PUSH UK – RA the Rugged Man – Randall – Rejjie Snow – Rider Shafique – Riko Dan – Riz La Teef – Roni Size & Krust present Full Cycle ft Dynamite MC – Roots In Session – Sassy J – Sarah Farina – SCAR – Scratcha DVA – Section Boyz – Sense MC – Shy One – Silkie – Sgt Pokes – Skeptical – Shanti D – Silas & Snare – Sinai sound – Slum Village – SP:MC – Stalawa – Star Eyes – Steppa Style – Stormzy – Sun of Selah – Swindle – T_! – The Heatwave – Tonn Piper – Tropkillaz – Truth – Tunnidge – Twinkle Brothers – Visionobi – Vital Techniques – Weeding Dub – Youngsta – Zed Bias – Zero T

celý line up link: https://www.outlookfestival.com/2016-line-up/

UBYTOVANIE

Súčasťou festivalu je aj kemp – Camping Brioni, ktorý je priamo napojený na pláž. V kempe je na výber Mobile Homes – také útulné bungalovy vo vnútri však vyzerajú fajnovo. Ďalej je to klasické stanovanie vo vlastnom stane (stany sa dajú zakúpiť aj na mieste). Ďalšou možnosťou sú tzv. Boutique camping. Sú to dva druhy stanov – kruhový pre 4 osoby, a taký malý domček pre 2 osoby. Výhodou je, že aj v domčeku, aj v kruhovom sú postele. V kempe je ešte možnosť ubytovať sa v tzv. Mobile Homes. Je to niečo ako maringotka prerobená na exkluzívne bývanie.

Ostatní návštevníci, ktorí až tak nezvládajú kempovanie, majú možnosť ubytovať sa v rôznych apartmánoch v okolitých dedinkách. Riešili sme to takto dva predošlé roky a je to celkom cheap.

13494776_10153535989601227_9011650142913729370_n

Ubytovanie link: https://www.outlookfestival.com/accommodation/

LÍSTKY

Minulý rok bol pre nás Východoeurópanov za polovicu, tento rok bohužiaľ, opäť za pôvodnú cenu 190€ + 14€ poplatky.

https://www.outlookfestival.com/tickets/eu/

Ak ste ešte neboli na Outlook-u, treba ísť a treba to zažiť! :) Okrem skvelého line upu, festival ponúka jedinečnú kombináciu, ktorú inde nenájdete – Boat parties, partypeople z celého sveta, opening koncert v koloseu, areál festivalu v pevnosti a okolo pevnosti Punta Christo – more, slnko a pláž!

Na nabudenie prikladám ešte aftermovies z minulého roku:

Vidíme sa tam!

Napísal: Denisa Buhajová & Michal Dzubina
Foto: Michal Dzubina – Floe Fotography