Outlook 2018: Reportáž!

Outlook Festival, konajúci sa na chorvátskom pobreží v krásnom prostredí pevnosti Fort Punta Christo, mnohí radia k najlepšiemu festivalu bass music na svete. Tento rok sa konal už po jedenásty krát, čím veľkým štýlom vstúpil do druhej dekády fungovania. Okrem hviezd vystupujúcich na slávnostnom opening koncerte, na ňom vystúpilo viac ako 300 hudobníkov z celého sveta. Ako to tam vyzeralo? Poďme si spoločne pripomenúť.

Sotva v pondelok dohral posledný DJ na Beach stagi v rámci Dimensions festivalu, svoju pozornosť sme už upriamovali na stredajší večer a rímsku arénu v neďalekej Pule, kde sa len necelé dva dni potom, v stredu večer, konal Opening koncert jedenásteho ročníka Outlooku. Chvíľku sme si oddýchli, vykupkali sa dosýta, a už tu bol večer s veľkým V. Očakávania boli skutočne veľké, veď nás čakali skutočné lahôdky.

Ako prví sa pri zapadajúcom slnku predstavili anglickí Children of Zeus, ktorí svojou kombináciou soulu a hip-hopu do amfiteátra vábili prvých návštevníkov.

Po nich nasledovalo vynikajúce spojenie Davida Rodigana, anglického rádio selektora s Outlook orchestra! David začal vystúpenie dejepisnou prednáškou o vzniku undergroundových klubov v UK, ktoré väčšinou vďačia svojmu vzniku prisťahovalcom z Jamajky a iných anglických kolónií v šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Všetko to začalo SKA a pokračovalo historicky cez Rocksteady, Reggae, Dub, Dancehall… až po dnešný dubstep, jungle, drum&bass. Ku každému štýlu povedal David pár slov, čím vzdelával nielen nás, ale aj celý amfiteáter, v tej dobe už takmer plný. Ku každému zo štýlov zahral Outlook orchestra zo dva-tri tracky a vždy si k tomu prizvala nejakého speváka. Bola to taká história anglickej underground hudby v skratke, ako sa hudba pôvodného obyvateľstva postupne miešala s britskou kultúrou. Nádherné, neopakovateľné, úžasné!

Po Davidovi a Outlook Orchestre sme už nedočkavo prešľapovali v očakávaní príchodu Bonoba s celou kapelou. Bonoba sme videli už viackrát, v plnej zostave však iba raz. V spojení s nádherným amfiteátrom to bol neopakovateľný vizuálno-hudobný zážitok. Úsmevy, privreté oči, zimomriavky a ladné pohupovanie návštevníkov do rytmu jeho hudby hovorili za všetko. Veľmi príjemný koncert, ktorý mal nabudiť na trošku párty zverinky v podaní krstného otca grimu, Wileyho. Hodinu pred opening koncertom však organizátori vypustili na sociálne siete informáciu, že Wiley nepriletel. Dohady boli rôzne, my sme dospeli k názoru, že sa mu asi opäť nechcelo, keďže to nebolo ani zďaleka jediné vystúpenie na ktoré z neznámych príčin nedorazil. Namiesto neho koncert uzatvoril britský hudobník a DJ Goldie a chalani z labelu High Focus. Chalani predviedli solídnu show, ale predsa len nám zostala v ústach troška horká pachuť, na Wileho sme sa po minuloročnom koncerte Dizeeho Rascala skutočne tešili. Nechali sme to ale už tak, a nedočkavo očakávali ďalší deň, kedy sa mali otvoriť brány hlavného festivalu.

Outlook festival nie je obyčajný festival, a z veľkej miery za to vďačí aj prostrediu, v ktorom sa koná. Ako sme už spomínali na tomto mieste, pri festivale Dimensions, rakúsko-uhorská pevnosť Fort Punta Christo dodáva celému podujatiu jedinečný charakter. Márne by ste tu hľadali jeden hlavný stage a dva či tri menšie, ako sme na to zvyknutí z väčších domácich festivalov. Namiesto toho sa dá povedať, že funkciu hlavného stagu plní The Clearing, ktorý sa nachádza na kopci na čistinke, a zvyšok tvoria menšie stage, ukryté v srdci pevnosti.

Pre tých, čo sa na festivale ocitli prvýkrát, je to skutočný labyrint, najmä keď nie ste vybavení mapkou areálu(tu musíme organizátorom vytknúť, že line-up spojený s mapkou nedostane každý návštevník automaticky, ale je potrebné si ho zakúpiť). Unikátny atmosféru tomu všetkému dodáva náležité osvetlenie, farebne nasvietené stromy budia niekedy dojem, že ste sa na pár okamihov ocitli v začarovanom lese. Tento rok k tomuto všetkému pribudol špeciálny stage priamo v Pule, Zerostrasse. Ide o tajnú sieť katakomb, ktoré boli postavené pre účely prvej svetovej vojny a využívané aj za druhej svetovej vojny. Tento rok ale bolo ich využitie omnoho príjemnejšie, počas dvoch týždňov sa premenili na raveový brloh, kde ste si mohli vychutnať napríklad koncerty manchesterských Levelz, či producenta Zed Biasa.

Outlook už tradične ponúkol široké spektrum elektronickej hudby s dôrazom na žánre UK bass music, čiže od drum and basu, dubstepu, cez reggae až po UK garage a hip-hop. Aj niektoré stage boli rozdelené podľa štýlov – The Garden bol zasvätený drum and bassu, na Voide ste si mohli zadupkať do zlomených beatov dubstepu, a nadšenci dubu a reggae si na svoje prišli hlavne na Subdube.

Počas štyroch nocí(a dní) bol program naozaj nabitý, a každý deň bol naozaj veľmi intenzívny. Účinkujúcich bolo naozaj neúrekom. Pre našu redakciu boli tento rok hudobné higlighty hip-hoperi z formácie LEVELZ v piatok na Clearingu, v sobotu sme sa vybláznili na drum’n‘bassovom sete Andy C-ho. Nedeľa bola veľmi náročná, keďže program sme začali už okolo štvrtej hodiny poobede na neoficálnej Boat party labelu Saucy. Rozhodovali sme sa síce na poslednú chvíľu, ale rozhodne sme to neoľutovali, keďže za gramcami sa postupne vystriedali Sammy Virji, Mikey B, Affiliate, Osiris & Cunning MC, Mova, náš známy z minulého roka a organizátor celej loďky DJ Alyaz, vyzdvihnúť ale chceme hlavne mladú Djku z formácie 24 Garage Girls – Shosh, ktorá svojím setom roztancovala všetkých na palube. Aj ona sa pričinila o to, že keď sme v noci prišli do areálu hlavného festivalu, energie sme mali už pomenej, a väčšinou sme si len chillovali na jednotlivých stagoch. Stihli sme ale charizmatickú Lady Leshur na Clearingu, ktorá si prizvala dve veľmi šikovné tanečníčky a Lenzmanov set na The Gardene.

Osobne sa mi najviac páčil Zed Bias, ktorý uzatváral Moat, a takisto nadupanú show dal Dub Phyzix na Clearingu, ktorý sršal takou energiou, že človek to jednoducho nevydržal, a musel sa začať vlniť a kývať do rytmu. Clearing stage a celý festival nám uzatváral harcovník Chimpo so svojou crew. To už sa blížila šiesta hodina ranná, a nad obzorom sa začalo objavovať ranné zore. Chimpo sa v mene celého festivalu s nami rozlúčil, a nám nezostávalo nič iné, len sa pridať k húfom Britov, ktorí sa uberali smerom k východu.

Napriek celkovému vyčerpaniu, ktoré sa dostavilo po strávení dvoch týždňov v pevnosti Fort Punta Christo, a absolovaní Dimensions a Outlooku, sa nám z pobrežia Istrie odchádzalo veľmi ťažko. Outlook Festival patrí k tým výnimočným. Pre niekoho je to štvordňová(nočná) párty, pre niekoho plnohodnotný hudobný festival so všetkým, čo k tomu patrí. V každom prípade treba vyzdvihnúť rozmanitosť subžánrov, z ktorých si každý nadšenec bass music nájde a užije to svoje. A to je to hlavné. Ďakujeme za krásne strávené chvíle, Outlook Festival, a dovidenia o rok!

Napísala: Tamara Zaťková
Foto: Michal Dzubina, Vladimír Boroň