OUTLOOK 2017 – Reportáž!

Aj keď nám vonku momentálne vládnu zimné teploty okolo nuly, poďme si troška zaspomínať na letné dni, a hlavne na jeden z naj festivalov, ktoré sme minulý rok absolvovali. Outlook festival, konajúci sa na pobreží chorvátskej Puly, minulý rok oslavoval desiate výročie, a my sme si to nemohli nechať ujsť, keďže na line-upe si organizátori pri tejto príležitosti naozaj dali záležať.

Všetko to vypuklo v stredu večer v prostredí, ktoré Outlooku môže závidieť nejeden letný festival. V magickom prostredí starovekej rímskej arény to odpálil americký DJ Shadow, ktorý si prichystal naložený set sprevádzaný nemenej pôsobivými vizualizáciami. Ako sme uňho zvyknutí, ponúkol nám zmes hip-hopu, funku, a ambientu v kombinácii s prvkami jazzu, soulu a rocku, čím je charakteristická jeho výnimočná tvorba a unikátny štýl. Začal staršími vecami v tónoch pecky Six Days, a postupne prechádzal k novým skladbám ako napríklad Nobody Speak z posledného albumu The Mountain Will Fall.

Atmosféra – Opening Concert

Po ňom sa na pódiu predstavil The Outlook Orchestra – zoskupenie 20 najlepších britských hudobníkov vedených dirigentom a skladateľom Tommy Evansom, ktorých dopĺňali top MCs zo súčasnej UK bass scény. Miestami to síce vyzeralo trošku neprehľadne, ale kvalita bola zaručená. Postupne sa na stagi predstavili Pharaohe Monch, britský raper Jehst, a Londýnčan Loyle Carner. Na dve skladby na pódium zavítali chalani z Foreign Beggars, ktorých nasledoval Roots Manuva a Jenna G. Svojou neskromnou troškou prispeli aj Jesee Appiah, Ruby Wood, grimeoví veteráni Newham Generals, a spoločne vystúpili Brixton MC, Killa P a Flowdan v tracku Skeng, pôvodne od The Bug. Takisto sme videli Horace Andyho, Cus Cus, Jonathana Scratchlyho, ďalšieho z veteránov urban music Generala Levyho a Congo Nattyho. Všetko to ukončila jedna z reggae kráľovieň, Dawn Penn, ktorá následne uvoľnila pódium nekorunovanému kráľovi grimeu a hlavnej hviezde večera.

The Outlook Orchestra

Dizee Rascal spoločne s DJ MK za gramcami a ostatnými z jeho crew nám predviedli, prečo sú práve oni zodpovední za doslovné vzkriesenie tohto štýlu po celom svete. Bezchybnú show Dizee odštartoval novými vecami, trackmi Space a Make it Last z posledného albumu Raskit, a všetkým ukázal, koľko energie zo seba dokáže vydať. Plná aréna na to reagovala patričnou odozvou, a to napriek dažďu, ktorý začal približne v polovici vystúpenia, a neustále sa zhoršoval. Treba dodať, že nie každý hudobník takúto situáciu dokáže zvládnuť, Dizee nám ale ukázal, prečo je tam kde je. Celé to zavŕšil hitom „Fix Up, Look Sharp“ z jeho prvého a zároveň multiplatinového albumu “Boy In da Corner”, za čo ho diváci odmenili nekonečným aplauzom.

Dizee Rascal

Prvý oficiálny deň festivalu sme si na Beach stage nenechali ujsť vychádzajúcu hviezdu rapovej scény, Američanku Princess Nokia. Slovenskí fanúšikovia ju mohli zhliadnúť aj na poslednej Pohode, my sme si tento zážitok radi zopakovali a neostali sme sklamaní. Po nej mikrofón prebral Roots Manuva, na ktorom síce bola vidieť mierna spoločenská únava, nikomu v publiku to ale vonkoncom neprekážalo, a celý dav sa na jeho show výborne bavil. Večer, a celkovo festival ešte iba začínal, a my sme už netrpezlivo očakávali otvorenie zvyšku areálu, ktorý sa pravidelne každý večer otváral až po deviatej hodine, kde sme netrpezlivo očakávali koncert starého dobrého Macka B.

Macka B

Okrem neho nás tam čakalo ďalších 7 stageov – Mungo’s Arena, The Void, Noah’s Ballroom, The Stables, The Moat, Arija Stage, The Garden a The Clearing plus nespočetne veľa DJov, setov a hlavne dobrej poctivej bass music. Bohužiaľ, ako na každom festivale, nedá sa stihnúť každý interpret, my sme si za tieto 4 prebdené noci po vyššie spomenutých užili hlavne piatkové vystúpenie Akalu, Foreign Beggars, a takisto aj skvelých Gentlement’s Dub Club, ktorí vystúpili na najpsychadelickejšom Clearing-u. Ich koncert otvoril MC Jonathan Schratchley, ktorého na pódiu dopĺňala kompletná zostava hudobníkov. Na zopár skladieb sa k ním pridali aj špeciálni hostia, Lady Chann a Eva Lazarus, ktoré si koncert takisto naplno vychutnávali a boli veľmi vítaným doplnkom k už aj tak perfektnému a energickému vystúpeniu. Celkovo môžeme hodnotiť koncert ako nezabudnuteľný, a takisto aj emotívny, keď chalani na pódiu vyjadrili svoju vďaku za desať skvelých ročníkov, a nezabudli aj na kamarátov, ktorí tam už s nimi nemohli byť. V jednom momente sme sa dočkali aj Jonathanovho skoku cez bariéry do publika, a ako sa vraví, “the crowd went wild“.

Jednou z magických súčastí Outlooku su aj Boat Parties, ktoré sa síce platia osobitne, jedná sa ale o zážitok, ktorý by si nemal ani jeden z návštevníkov ujsť. Po dlhom váhaní(možno až príliš dlhom, keďže niektoré loďky sa stihli medzičasom vypredať) sme si vybrali party loďku, ktorú organizovali bratia Česi, a ktorej lákadlom bol mini koncert českého rappera Smacka, ktorého sprevádzali jeho dvorní DJs z vydavateľstva Archetyp 51. Jeho fanúšikovia si určite prišli na svoje a plavba trvala dokonca dlhšie, ako bolo naplánované. Počas nej sme si užívali až gýčové scenérie zapadajúceho slnka nad morom v kombinácii s príjemnými DJ setmi a už spomenutým koncertom.

SMACK – Archetyp 51 boat party

Štyri dni utiekli ako voda, a skôr než sme sa stihli na chorvátskom pobreží poriadne udomácniť, sme si už vychutnávali ukončovacie koncerty festivalu. Na Clearing-u sa o ne postarali drumnbassové duo Friction & Linguistics spoločne s absolútnym vyvrcholením festivalu v podaní Critical Sound System v zložení Emperor & Enei & Kasra, a na obe budeme spomínať len v superlatívoch.

Emperor & Enei & Kasra

Ako to už pri open-airových festivaloch býva, počasie sa asi ako jediná vec dopredu zabookovať nedá. Keďže sa festival konal v prvých septembrových dňoch, práve počasie bohužiaľ pomerne často spôsobovalo organizátorom vrásky na čele. Ako naznačili už počas opening concertu v pulskej aréne, búrky a dážď sprevádzali festival počas všetkých dní, a z tohto dôvodu musel byť aj niekoľkokrát prerušený. My a aj ostatní účastníci sme si však náladu pokaziť nedali, vybavení sme na to boli všetci dostatočne. Jediná vec, čo by možno pomohla, je zvážiť posunutie festivalu o niečo skôr. To je však už len čistá špekulácia a necháme to na organizátorov. Tí medzičasom už stihli oznámiť mená budúceho ročníka, a máme sa zase na čo tešiť. Čakajú nás také mená ako Bonobo, Andy C, Noisia, Mist a mnoho ďalších, ktorých si predstavíme čoskoro.

Všetko najlepšie Outlook, a vidíme sa o rok – the fort is calling!
Fotoreport z festivalu Outlook nájdeš už onedlho na stránkach gregi.net.

Official Outlook 2017 Highlights

Tamara Zaťková
Foto: Michal Dzubina