Otakon: Reportáž!

Prvý ročník festivalu Otakon máme za sebou. Tento japonský kultúrny festival sme si mohli užívať 19.-20. novembra 2011 v priestoroch DK Zrkadlový Háj v Bratislave. A ako to celé dopadlo?

Takmer každý z nás už niekedy zažil nejakú úplne novú akciu a možno aj s organizátorom bez väčších skúseností. Vieme, že na prvý krát nie je nič dokonalé a preto budem na toto podstatné prihliadať aj pri hodnotení.

Otakon

Otakon bol v mnohom podobný iným festivalom tohto druhu na Slovensku či v Čechách. Ale my máme tieto akcie radi a preto sme neváhali a vydali sme sa na obhliadku. Pri vstupe do DK Zrkadlový háj sa netvorili žiadne fronty a bolo veľmi jednoduché sa dostať dnu či vyhľadať organizátorov. Všetky atrakcie boli prehľadné a relatívne ľahko prístupné.

Hneď na začiatku sa prejavila naša hráčska vášeň, takže sme sa zdržali v oddelení stolových hier. Snažili sme sa nájsť našu obľúbenú Mafiu, ale bohužiaľ sme ju nenašli. Pracovník predajne Fenix games nám ale rád odporučil niečo iné a bez problémov nás naučil čokoľvek sme chceli. Toto oddelenie u mňa bodovalo, všetko išlo tak ako malo a vždy sa v ňom našiel niekto, kto si s nami dal hrací súboj.

Otakon

Výborná bola tiež ako obvykle Laser game, ktorá bola v rámci celej akcie úplne zadarmo. Každý mohol hrať koľko len vládal ubehať a tentokrát sa mi zdalo, že aj aréna bola väčšia. Chýbal mi tam ale do očí bijúci stroboskop, no rýchlo som naňho zabudla, keď som objavila „tuli“ vak.

Samozrejme nechýbali ani herné konzoly, pri ktorých sme si mohli zatancovať, či zaspievať. Karaoke bolo obzvlášť obľúbené, tentokrát som nabrala odvahu aj ja. A prekvapivo to nebol ani veľký fail. Jediná škoda však bola, že tento xbox plne zamestnávali pubertálne dievčiny, ktoré mali na háku, či sa chce ísť zabaviť aj niekto iný. V budúcnosti poprosím trocha lepšiu organizáciu pri herných konzolách.

Otakon

Aj na Otakone sme mali možnosť zapojiť sa do obľúbených súťaží, ako sú cosplay, karaoke, či AMV tvorba. Veľmi ma prekvapili kvalitné snímky v AMV tvorbe. Na to, ako boli kvalitne spracované, bolo až šokujúce, aké mladé osoby ich vytvorili. Súťaž v karaoke a cosplayi boli len krátkou záležitosťou, keďže išlo o prvý ročník, ale aj tam sa našli kvalitní súťažiaci. Celé dni sme sa mohli tiež zúčastniť prednášok či premietania anime tvorby.

Najväčším negatívom, ktoré na Otakone vzniklo, bolo nedostatok jedla. V bufete bola možnosť zakúpiť si len napolitánky a chipsy a v okolí bol nanajvýš jeden obchod o cca jednu autobusovú zastávku ďalej. Neskôr som sa ale dozvedela, že u organizátora sa nachádzalo dostatok jedla, pre prípad potreby, ale v budúcnosti by bolo fajn takéto skutočnosti oznámiť svojim návštevníkom vopred. Verím tomu, že táto chyba bude taktiež odstránená.

Otakon

Otakon celkovo hodnotím pozitívne. Niekedy nie je potreba absolútne bravúrnych organizačných skúseností a atrakcií. Niekedy stačí dať dokopy niečo zo srdca a na takomto mieste sa nájde vždy veľa zaujímavých ľudí, ktorý sa môžu napríklad stať aj dôležitou súčasťou vášho života…

Napísala: Daura
Foto: Cube-o
Publikoval: Redakcia GREGI.NET