OPUSTIL NÁS VELIKÁN SVETOVEJ KINEMATOGRAFIE – IGOR LUTHER.

Vo veku 77 rokov zomrel slovenský kameraman Igor Luther. Patril medzi najvýznamnejších reprezentantov slovenskej filmovej kultúry vo svete. Jeho pamiatku si pripomenieme premietaním oscarového filmu Plechový bubienok, ktorý distribuuje Asociácia slovenských filmových klubov.  Premietanie sa uskutoční v nedeľu 21. júna o 19.00 hod. v bratislavskom kine Lumière. 

Kamera bola moja láska. Žil som s ňou, prežil som pri filme najlepšie chvíle. Vždy som býval nervózny, keď som medzi snímkami čakal na prácu,“ spomínal vo svojom medailóne v televíznom seriáli Zlaté šesťdesiate o československej novej vlne. Bez jeho kamery by vrcholné diela nášho filmu vyzerali inak. Asi žiaden Slovák nezanechal výraznejšiu stopu vo svetovej kinematografii. Igor Luther jej zasvätil svoj život. Hneď po maturite sa na Kolibe zaujímal o pozíciu asistenta kamery. Získal však úlohu rekvizitára, no aj to mu pomohlo viac pochopiť dôležitosť práce za kamerou. Tá ho ešte väčšmi nadchla počas štúdia pražskej FAMU, na ktorej prijímacie skúšky sa svedomito pripravoval. Z tohto obdobia má jediné fotografie, ktoré mu zostali. „Dva tri roky som fotil a našiel som taký štýl, ktorý som pozdejšie už ani neprekonal, by som povedal. Symetria a asymetria. Veľmi prísna kompozícia a dekompozícia. Tam som začal nejakým spôsobom vôbec chápať, že čo to je kamera.“ Na FAMU ho svojou pedagogickou prácou a osobitým prístupom zaujal profesor Ján Šmok, ktorý mu dodal odvahu. „…tie prednášky boli tiež v takom duchu, že človek nemal ten pocit, že by sa mal báť toho komplexu vedomostí o filme. Boli skôr vedené takým spôsobom, že človek sa nepotreboval strácať v teórii…mal som pocit  že je to zábava, šťastie,“ prezrádza Luther vo svojom medailóne Zlaté šesťdesiate, ktorý režíroval Martin Šulík.

Igor Luther nakrútil vyše sto snímok. Pracoval s Jurajom Jakubiskom a Elom Havettom, ale aj Volkerom Schlöndorffom, Andrzejom Wajdom či Michaelom Hanekem. Kameraman získal za svoju prácu viacero významných ocenení.  Najväčší úspech zaznamenal svojim filmom Plechový bubienok (1979), ktorý získal Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film, Zlatú palmu na MFF v Cannes, ako aj Cenu Asociácie losangeleských filmových kritikov a Cenu americkej Národnej filmovej rady za najlepší zahraničný film.

Dej filmu Plechový bubienok sa odohráva v rokoch 1899 – 1945 a sleduje osudy postáv na pozadí premien mesta Gdansk, ktorého genius loci sa stáva ďalším protagonistom. Hlavným rozprávačom je Oskar Matzerath. Oskar má podľa režiséra Schlöndorfa dve typické vlastnosti svojej doby: odmietanie a protest. Bráni sa účasti vo svete dospelých tak dôsledne, že odmietne vyrásť. Protestuje tak nahlas, že jeho hlas rozbije sklo. Predstieraná detinskosť mu zachováva odstup, nezávislosť a slobodu; jej príznakom sa stáva červeno-biely plechový bubienok, na ktorý v proteste vytrvale bubnuje. Jedným z mnohých problémov realizácie bolo obsadenie hlavnej úlohy. Po dohode s autorom bolo rozhodnuté, že Oskar musí byť chlapec, nie lilipután. Šťastná voľba padla na herca Davida Benneta. Film Plechový bubienok má na Slovensku v distribúcii Asociácia slovenských filmových klubov, ktorá ponúka aj jeho režisérsky zostrih.

Igor Luther sa narodil 5. augusta 1942.  Vyrastal na Grösslingovej ulici v Bratislave, pochádzal však z dediny Jakub, ktorá dnes patrí k Banskej Bystrici. Študoval na pražskej FAMU a neskôr emigroval. Podieľal sa aj na tituloch ako Vtáčkovia, siroty a blázni (1969), Plechový bubienok (1979), ktorý získal Oscara v kategórii cudzojazyčných filmov, ďalej Láska v Nemecku (1983) alebo Služobníčkin príbeh (1990). V roku 2008 natočil so svojím bratom, režisérom Miloslavom Lutherom na Slovensku film Tango s komármi a v roku 2014 Krok do tmy. V roku 2017 získal Cenu za celoživotné dielo od Asociácie slovenských kameramanov. Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová mu v januári udelila Pribinov kríž I. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky v oblasti kinematografie.

Pamiatku velikána slovenskej, ale i svetovej kinematografie, si pripomenieme premietaním oscarovej drámy Plechový bubienok, ktorú Igor Luther nakrútil v roku 1979. Film distribuuje Asociácia slovenských filmových klubov a premietanie sa uskutoční v nedeľu 21. júna o 19.00 hod. v bratislavskom kine Lumière.

Web ASFK https://asfk.sk
O filme Plechový bubienok https://asfk.sk/film/plechovy-bubienok-rezisersky-zostrih/

Zdroj: SFU