Opera SND vráti do repertoáru inscenácie Jozefa Bednárika.

Do repertoáru Opery SND sa opäť vracia výnimočná inscenácia Pucciniho opery Turandot, pod réžiu ktorej sa podpísal mág divadelnej scény Jozef Bednárik.

Táto dráma a súčasne i symbolická rozprávka mala v SND premiéru v roku 2006, hudobne naštudoval Ondrej Lenárd. Predtým štyri desaťročia absentovala na slovenských javiskách pre svoju mimoriadnu interpretačnú náročnosť.

Bednárik posadnutý hudbou si vyberal zaujímavé tituly. Po dohode s vedením Opery SND inscenácia Turandot bola na jeho želanie režisérovou „labuťou piesňou“ na našej prvej opernej scéne. Impozantný vizuálny tvar je poznačený Bednárikovou nevšednou invenciou spojenou s ambíciou, aby divadlo rozprávalo zaujímavé príbehy a s ctižiadosťou, aby sa stali metaforou, podobenstvom, ktoré osloví súčasníka.

turandot

Z inscenácie Turandot vyžaruje energia, vyvoláva emócie, vzbudzuje vášeň a azda aj provokuje. Presvedčiť sa o tom môžete pri návrate tejto inscenácie na dosky SND už v piatok 21. februára 2014. Za dirigentským pultom v novej budove SND bude Rastislav Štúr, ako titulná hrdinka sa predstaví Sorina Munteanu, Calafa bude spievať Michal Lehotský, Iveta Matyášová Liu a Peter Mikuláš Timura.

Príďte si vypočuť nádhernú Pucciniho hudbu vrátane jednej z najslávnejších tenorových árií, ktorú spieva princ Calaf v noci, keď pod hrozbou smrti všetci pátrajú po jeho mene: ária Nessun dorma (Nikto nespí!) sa končí víťazným „Vincero!“

Využijete príležitosť – do konca tejto divadelnej sezóny uvedieme Turandot ešte trikrát.

Bednárikov nevšedný talent môžete obdivovať aj v inscenácii Mozartovej opery Don Giovanni. Od 2. apríla 2014 do konca aktuálnej divadelnej sezóny si môžete vybrať zo štyroch ponúkaných termínov. Pod taktovkou hudobného riaditeľa Opery SND Friedricha Haidera hosťuje na dvoch predstaveniach v úlohe Dona Ottavia Pavol Bršlík (29. apríla a 28. júna).

Vstupenky si môžete zakúpiť v pokladniciach SND, na predajnom mieste v OC Eurovea a on-line z pohodlia domova prostredníctvom portálu www.snd.sk

Zdroj: SND
Foto: Alena Klenková pre SND