Open Jazz Fest 2014 na Zelenej vode začína už tento piatok!

Zelená Voda/ Bratislava, 15. júla 2014 – Jediný a najväčší jazzový open-air festival na Slovensku otvorí svoje brány po siedmykrát na Zelenej Vode už tento piatok. Už tradične ho charakterizuje kvalitná hudba a skvelí interpreti zo Slovenska, ale i zahraničia.

Open Jazz Fest prinesie 18. až 19. júla široký záber jazzovej hudby pod holým nebom. V neopakovateľnej atmosfére prírodného amfiteátra na Zelenej Vode sa počas posledných ročníkov predstavili legendy ako Maceo Parker, Ulf Wakenius, Paul Jackson, Pee Wee Ellis či Billy Cobham. Ani tento rok nebude výnimkou a na pódiu sa postaví takmer 40 umelcov z desiatich krajín.

EG4_4681 

Festival odštartuje vo veľkom štýle, a to doslovne. V piatok otvorí festival swingová bigbandová formácia Swingless Jazz Ensemble z Nitry na základe výhry v súťaži Jazz Start Up 2013, ktorá vznikla zo spolupráce Open Jazz Festu a špecializovaného hudobného portálu Jazz.sk.

Pôsobia v nej súčasní, ale i bývalí študenti základnej umeleckej školy. Skupina je charakteristická typickým nástrojovým obsadením big bandov minulého storočia a vychádza prevažne z repertoáru orchestra Counta Basieho, no zároveň sa snaží o štýlovú interpretáciu swingu v klasickom big bandovom prevedení.

dirty_loops_003

Ďalší účinkujúci, V4 European Quintet, je kapela zložená z hudobníkov z krajín V4. Mix národností dodáva zoskupeniu ten správny punc. Na Zelenej vode teda zahrá Ondřej Štveráček (tenor saxofón), Poliak Piotr Wojtasik (trúbka), Čech Tomáš Baroš (kontrabas), Maďar Kálmán Oláh (klávesy) a Slovák Marián Ševčík (bicie). Táto „päťka“ prináša naozaj zaujímavú spoluprácu tých najkvalitnejších hudobníkov.

Program bude pokračovať speváčkou Joannou Kucharczyk, ktorá je čoraz populárnejšia na poľskej, ale aj európskej jazzovej scéne. Jej vyspelý, miestami intímny, ale celkovo veľmi intenzívny prejav dáva poslucháčovi jasne najavo, že sa stretáva s hudbou tej najvyššej kvality.Spoločne s pianistom Vitkom Křištanom, bubeníkom Karolom Domanskym a basistom Maxom Muchom vznikol repertoár, ktorý zaujme svojou jednoduchosťou aj hĺbkou, okúzľujúcou atmosférou a hudobnou vyzretosťou všetkých členov súboru.

Fanúšikovia sa už teraz môžu tešiť na piatkového headlinera švédsku kapelu Dirty Loops. Tú tvoria traja hudobníci – Jonah (spev, klávesy), Henrik (basgitara) a Aaron (bicie). Preslávili ich predovšetkým úpravy známych svetových hitov do virtuózneho „fusion“ šatu.

Sisa Michalidesová predstaví na začiatku sobotného večera svoju farebnú jazzovú smršť pod názvom Expresie. Poslucháč je pri jej koncerte súčasne vnášaný do jazzovej, vážnej hudby, scénických plôch a klavírnych skratiek, ktoré mu v rytmoch balkánu a flamenca nedajú priestor a dôvod analyzovať, kde sa práve nachádza.

Ďalším spojením, ktoré sa zaznie v sobotu 19. júla bude AMC trio zo Slovenska, ktorých doplní gitarista z USA Mark Whitfield. Ten patrí k najlepším a najrenomovanejším svetovým jazzovým gitaristom. Jeho výnimočnosť spočíva v tom, že sa dokáže bezchybne pohybovať v akomkoľvek jazzovom žánri.

Budúcnosť a súčasnosť jazzu, virtuoso jazzu – takéto prívlastky dostal multiinštrumentalista, skladateľ, učiteľ a producent Jowee Omicil. Do hudby prináša nový afro-haitský pohľad. Je súčasťou stále silnejšieho kádra vzostupujúcich karibských umelcov, ktorý prinášajú ku kreatívnemu hudobnému spektru nové hudobné chute. Jowee prezentuje výrazný, oduševnený a spirituálny zvuk do saxofónov a fláut, ktoré dopĺňa o klarinet a harmoniku.

Festival vyvrcholí koncertom jedinečnej americkej bubeníčky a perkusionistky Sheily E. Jej meno sa skloňuje so slovami „svetová“ a „najtalentovanejšia“. Celým menom Sheila Escovedo sa chytila bubeníckych paličiek už ako trojročná a odvtedy svoj talent prehlbovala na umenie. Ešte pred dosiahnutím 20 rokov vystupovala s poprednými jazzovými umelcami (George Duke, Gloria Estefan, Marvin Gaye a i.). Svojím talentom zaujala aj legendárneho speváka a multiinštrumentalistu Princa. Sheila začala spoluprácu s ním nahrávaním Purple rain.

Taktiež pôsobila ako vokalistka a neskôr na jeho turné ako hudobná režisérka. Sheila má na svojom konte 11 albumov. Vo svojej tvorbe sa venuje latino jazzu, funku, popu ale i R&B. Medzi jej najúspešnejšie hity patria single Glamorous Life, ktorý obsadil popredné miesta hitparád či napríklad A Love Bizzare kde vokály naspieval sám Prince.

 

Nezabudnuteľným sa stalo aj jej vystúpenie na udeľovaní Oscarov so svetoznámym tenorom Placidom Domingom. Má za sebou spolupráce i s ďalšími svetovými zvučnými menami ako Ringo Starr, Lionel Richie, ale aj Jennifer Lopez či Beyoncé Knowles.

Open Jazz Fest počas predošlých šiestich ročníkov privítal viac ako 12tisíc návštevníkov a tento rok môže priniesť zaujímavé koncerty aj vďaka finančnej podpore Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a Medzinárodného višehradského fondu. Už tradične je miestom, kde sa stretávajú všetky generácie fanúšikov nielen jazzu. V tomto roku sa festival uskutoční 18.-19. júla, každý deň od 19:00h.

Viac informácií nájdete na www.openjazzfest.sk
FB profil: www.facebook.com/pages/Open-Jazz-Fest/121671191198869
Vstupenky: https://www.ticketportal.sk/event.aspx?id=19088 a v BLUE NOTE CLUBe www.bluenote.sk
Pre držiteľov ZŤP a doprovodu sme pripravili zľavu 50% z ceny vstupného.

billboard

Zdroj: Open Jazz Fest