Online tvorivý workshop Lektvar sa opäť otvára pre mladé talenty

Online tvorivý workshop Lektvar sa znovu otvára pre talenty z celého Slovenska. Mladí ľudia od 15 do 25 rokov so záujmom o umenie a film sa môžu prostredníctvom formulára (https://forms.office.com/r/6GmTLtfQxJ) prihlasovať do 17. marca 2023. 

Aktuálny ročník bude prebiehať online od 1. mája do 11. júna. Témou bude predovšetkým filmová a televízna tvorba. Vybraní mladí tvorcovia a tvorkyne budú mať možnosť sa bližšie zoznámiť so svetom filmu prostredníctvom desiatich masterclassov s profesionálnymi filmármi a filmárkami z rôznych oblastí tvorby, od scenáristiky a réžie, cez kameru, zvuk či scénografiu až po strih alebo vizuálne efekty. Procesom tvorby ich bude sprevádzať napríklad Dušan Husár, ktorý sa pýši dvoma nomináciami za kameru na Českého Leva, Tibor Meliš, ktorého vizuálne efekty sme mohli vidieť v seriáli Stranger Things alebo Barbora Sliepková, ktorej dokumentárny film Čiary vyhral hlavnú cenu na festivale v Jihlave 2021. 

Okrem teoretických prednášok budú účastníci a účastníčky pracovať na vlastnom krátkom filme pod vedením skúsených lektoriek Debory Pastirčákovej a Štefánie Lovasovej . Workshop vyvrcholí slávnostnou prezentáciou diel v kruhu účastníkov a lektorov, aj širšej verejnosti. 

Záujem o workshop potvrdzuje, že mladí ľudia cítia potrebu dozvedieť sa viac o fungovaní kreatívneho prostredia na Slovensku a chýba im možnosť komunikácie s profesionálne aktívnou generáciou tvorcov. LEKTVAR reaguje práve na túto potrebu, a má aj prvé výsledky – účastníctvo prvého ročníka pokračuje v štúdiu na umeleckých vysokých školách a aktívne tvorí. 

Projekt LEKTVAR finančne podporil Audiovizuálny fond a jeho organizačnú stránku zabezpečuje Desant Film Hub, multifunkčný priestor zameraný na filmovú tvorbu a filmárov.

Zdroj: TS