ONLINE FESTIVAL POHODA. IN THE AIR ZVEREJNIL PROGRAM.

Online festival Pohoda in the Air predstavuje svoj program, ktorý od štvrtku do vítania slnka v nedeľu ráno ponúkne vyše 50 slotov, z toho 31 koncertov. Gro programu bude tvoriť živý prenos z letiska Trenčín, a to aj zo zaujímavých miest, ktoré nie sú návštevníkom Pohody bežne dostupné. Napríklad letisková veža, jej strecha, stará vojenská technika, hangár či požiarna nádrž. K tomu na festivale zahrajú špeciálne pripravené koncerty umelci z celého sveta, pričom zastúpených je všetkých päť obývaných svetadielov.

Úvodný deň otvorí koncert afganského ženského orchestra ZOHRA z Kábulu, po ktorom vystúpia na letisku Trenčín Milan Lasica a Dorota Nvotová. V piatok bude hudobným otvorením koncert výnimočného ochestra The Tap Tap, ku ktorým sa na prázdnej letiskovej dráhe pridá v kilometrovom tanci Radoslav Piovarči z EnKnapGroup. Debutový generačný album predvedie skupina Veľká potreba, z Atén zahrá objav gréckej hudobnej scény Marina Satti & Fonés, sedemnásty album v poradí predstaví Raptor Koch. Celoslovenský krst nového albumu si odbijú romantici z Billy Barman, mimoriadnu tvorivosť v hudbe a tiež v tvorbe hudobných nástrojov ukážu hudobné bojovníčky a bojovníci zo slumov Kinshasy – konžská zostava Fulu Miziki. Po dlhých sedemnástich rokoch hibernácie si naživo zahrá elektronicko-dychový orchester Neuropa. Po nich prídu skvelí belgickí Shht, zo svojho autobusu sa opäť prihlásia Bazzookas a veľmi dobre sa s prázdnotou letiska a svetlami pohrá skupina Luvver. Jediným stageom na letisku bude Garáž, symbolicky postavená na mieste hlavného pódia. Po polnoci v nej zahrajú parádne metalové kapely Besna a 7 minút strachu. V priestore vyradených vojenských zariadení odohrá svoj set Nina Pixel.

Sobotňajší program otvorí jediný verejný koncert festivalu – na trenčianskom námestí zahrá vo svetovej premiére Komorný orchester mesta Trenčín diela Vrbovských víťazov v aranžmánoch Slava Solovica. Zo strechy letiskovej veže predstaví svoj nový album Stroon, debutový album Puntičkár na vyradenom radare predvedie maďarsko-slovenská kapela Drť. V jednom sete sa stretnú špičkoví raperi Čavalenky a Gleb. Romantický koncert pri západe slnka odohrá a odtancuje festivalový obľúbenec Ventolin a zo sedemtisícového mestečka La Junta pošle svoju tvorbu outsiderská americká hviezda Space Lady. Prekvapivý koncept prinesú Midi Lidi, krásny koncert z Tel Avivu pošle divákom iránska speváčka Liraz. Hru so svetlami a letiskovou dráhou ukáže Blikajúci orchester a zo Sydney sa s novým albumom predstaví Donny Benét. Program bude po polnoci opäť patriť tvrdším žánrom a elektronike. Album Epiphany v premiére odohrajú drtiví elektronici Tittingur, analógové majstrovstvo ukáže česká dvojica Oliver Torr & OGJ. V Garáži sa predstaví najlepšia domáca punková kapela The Wilderness a úplne nové tváre slovenskej scény – kapela Haďáci. V balóne vás prevezie okolo sveta za 8 pesničiek neuchopiteľný DJ Džbán. Hudobným vrcholom a zároveň bodkou za Pohodou in the Air bude Vítanie slnka s Kronos Quartet. Vďaka geografickej polohe a časovému posunu tak diváci uvidia nielen východ slnka nad trenčianskym hradom, ale aj jeho západ v San Franciscu.

Okrem hudby ponúkne Pohoda in the Air aj viaceré debaty, performance, literatúru, film a vizuálne umenie. Aj v tomto prípade bude festival využívať rôzne priestory letiska, inštalácie, ale aj lietadlo či balón.

V predpremiére uvedieme dokument Orchester z krajiny ticha o slovenskom turné orchestra ZOHRA, po ktorom bude nasledovať debata Frederiky Halászovej s režisérkou dokumentu Luciou Kašovou a s ombudsmankou Máriou Patakyovou. V balóne prebehne debata Mária Šmýkala s Lukášom Filom a Michalom Kaščákom. V prázdnej trenčianskej synagóge sa bude Frederika Halászová rozprávať s Evou Mosnákovou. Pripravujeme aj zaujímavé vedecké debaty, predstaví sa v nich astrofyzik Norbert Werner, zakladateľ platformy Vedatour Samuel Kováčik či vedec Pavol Čekan. O vplyve klímy od konkrétneho priestoru festivalu po celoplanetárny rozmer porozprávajú Paula Valová a Jozef Pecho v debate s Ladislavom Mikom. Načo je nám kultúra sa budú pýtať Ilona Németh, Jana Močková, Štefan Polakovič, Olja Triaška a Paľo Čejka. V ďalších diskusiách sa objavia psychológovia Mária Tóthová Šimčáková a Marek Madro, moderovať budú Zuzana Kovačič Hanzelová, Andrea Ungvölgyi a Štefan Hríb. Piatkovú noc uzavrie veštením z pexesa Hesso Jašterák. Celý festival ukončí priamo zo vzduchu debata o duchovných témach – pilot a zároveň moderátor Whisky bude v lietadle „spovedať” v Nedeľnej ne(kázni) Daniela Pastirčáka a Míšu Kapustina.

Výnimočný priestor na festivale Pohoda in the Air bude mať vizuálne umenie. V spolupráci so Slovenskou národnou galériou inštalujeme do centra letiska dielo Stana Filka Oslava vzduchu – Dýchanie, na prázdnej dráhe bude umiestnený Pozdrav pre Neumana od Ilony Németh. V hlavnom vysielaní sa objaví viacero performeriek a performerov: Emília Rigó, Martin Toldi + Eleonóra Stanková, Martin Piaček + Matej Kaminský,  András Cséfalvay, Dano Dida, Oto Hudec, Peter Kalmus, Gabriel Sebö a Tereza Maco. V rámci programu trenčianskej Haly sa predstavia Katarína Karafová + Michal Huštáty, Gabriela Zigová + Lucia Kotvanová, Petra Fornayová + Vlado Zboroň, Viktor Fuček – Natália Okolicsányiová, Rudolf a Róbert Szilágy z Rumunska, dánsko-rakúska dvojica Mads Floor Andersen + Sara Lanner a Viktória Monhor + Zoltán Balla z Maďarska. Na námestí v Trenčíne bude inštalovaná Vlajka Zeme od Ota Hudeca, v centre mesta sa tiež objaví Potulná galéria.

Svoje zastúpenie bude mať aj literatúra. V literárnom cirkuse KK Bagalu sa predstavia spisovatelia Balla, Vlado Janček a Laco Kerata, čítať bude Zuzana Fialová a Robo Roth. V Literaptúre budú zastúpení FCVK KVLT, Fejbs, Modré hory, Idea a Strýček Nicholas. Tri šachovo-literárno-filozofické partie s Jánom Markošom si zahrajú Jakub Jošt a Oliver Rehák.

Festival sa bude konať bez priamej účasti návštevníkov, pre jednu výherkyňu alebo výhercu pripravujeme možnosť pristáť na letisku v tandemovom zoskoku z lietadla. Na Pohode in the Air si budú tiež môcť zahrať traja vybraní návštevníci počas vítania slnka z piatka na sobotu. Diváci nám tiež môžu posielať 20 sekundové videá zo sledovania Pohody in the Air. Z tých najlepších spravíme zostrih a ich autori budú odmenení aj lístkom na Pohodu 2021. V paralelných streamoch v piatok a v sobotu bude bežať program Bezdymovej zóny 18+, súčasťou ktorého budú aj workshopy, talkshow a „stories“ známych komikov s moderátormi Verou Wisterovou a Marcelom Forgáčom. Okrem toho budú fungovať aj ďalšie súbežné programy vrátane panorámy či prenosu zo života celoročných obyvateľov letiska.

Festival je pre všetkých divákov zadarmo, a to aj vďaka partnerom, podľa ktorých sú pomenované jednotlivé pódiá. Partneri nám pomáhajú aj svojim technickým know-how a kreatívnym spôsobom sa spájajú s divákmi. Slovenská sporiteľňa pripravila špeciálnu edíciu platobnej karty s pohodovým dizajnom, ako aj súťaž o prelet balónom nad letiskom počas festivalu. Orange zabezpečuje nevyhnutnú konektivitu pre najväčší streamovací maratón v dejinách Pohody a svojim zákazníkom poskytne na mesiac bezplatný „Data-pass“ – neobmedzené dáta na sociálne siete, aby mohli bez prerušenia sledovať Pohoda in the Air kdekoľvek sa na Slovensku nachádzajú. Súčasťou pódia ESET Science stage bude okrem debát aj inštalácia „V Jadre poznania“, ktorú pre ocenenie ESET Science Award pripravila dvojica slovenských umelcov Filip a Ján Šicko.

Kofola pripravila aplikáciu Voňavé pozdravy, vďaka ktorým môžu ľudia posielať Pohoda in the Air pohľadnice do všetkých kútov Slovenska zadarmo. Citroën pripravil limitovanú edíciu automobilov C3 Pohoda a C5 Aircross Pohoda a Urpiner limitované balenie piva s festivalovým pohárom Pohoda In the Air Urpiner Stage box. Doručenie je vďaka spolupráci so Zásielkovňou v rámci všetkých jej odberných miest na Slovensku zadarmo. CCC chystá súťaž o najpohodovejší outfit. Pohoda in the Air bude bez návštevníkov, no na letisku sa za tri dni vystriedajú stovky ľudí podieľajúci sa na technickom zabezpečení streamu či samotnom programe. S ich občerstvením nám pomôžu spoločnosti Ryba Košice, dm, Rajo či Julius Meinl. Literatúru podporilo kníhkupectvo Martinus, inšpiratívne debaty budú súčasťou festivalu aj vďaka Zastúpeniu Európskej komisie na Slovensku, Nádácii Orange, Nadácii ESET, Curaproxu a festival podporilo aj mesto Trenčín.

Pohoda in the Air budete môcť sledovať na www.pohodafestival.sk, na facebookom profile a YouTube kanáli Pohody, ako aj v cross-streamoch našich partnerov a hlavných mediálnych partnerov týždeň, Aktuality.sk a NOIZZ. Výber z koncertov prinesie v živom vysielaní z letiska Trenčín aj RTVS cez Rádio_FM.

YouTube playlist: https://bit.ly/pohoda-in-the-air-youtube
Spotify playlist: https://bit.ly/pohoda-in-the-air-spotify

Zdroj: Pohoda Festival s. r. o.