ONDŘEJ RUML nahral neobvyklý album. ZAPOMENUTÝ PŘÍBĚH doprevádza slovom Bolek Polívka.

Český hudobník, spevák a herec ONDŘEJ RUML nahral nový album Zapomenutý příběh.  Nejedná sa však o tradičný  album. Piesne Zdeňka N. Bričkovského spolu s najznámejšou  koledou Narodil se Kristus Pán pretkané sprievodným slovom Boleslava Polívku, ako črepiny skladajú dnes už trochu zabudnutý príbeh.

Zapomenutý příběh však vypráví nejen o narození Ježíška v Betlémě, ale i o tajemném zrození zářivého Světla v nás. To Světlo se v nás může rozsvěcet každý den – drobnými dobrými skutky, láskou k druhému člověku…,” hovorí autor piesní Zdeněk N. Bričkovský a naznačuje, že sa ľudia môžu týmto príbehom inšpirovať po celý rok a nielen cez Vianoce.

“Na těch písních mě hned něco zaujalo. Byla to jednoduchost a čistota, kterou vlastně už dlouho hledám… Hledám vlastně obyčejnou písničku. A tady jich bylo hned deset,” vyznáva sa Ondřej a dodáva: „Hned jsem věděl, že mi nezbývá nic jiného, než zkusit vše nazpívat se vší pokorou a láskou k tomu příběhu, protože jsem cítil, že se mě velmi dotýká.”

Nápadité aranžmá dodal hudobný skladateľ David Rotter, ktorý Ondřeja na tento projekt oslovil. “Upoutala mě čistota, jedno-duchá a prostá čistota. Jak hudební, tak textová. A o smysluplnosti podílet se na vzniku tohoto díla není pochyb. Jsem rád, že jsem se na cestě k našemu albu setkal s tolika výjimečnými a obětavými lidmi a doufám, že Zapomenutý příběh zasáhne srdce lidí a připomene jim důležité motivy naší přítomnosti v tomto světě…,” hovorí umelec, ktorý k piesňam pripísal aj part detského zboru. Okrem detského zboru Iuventus, Gaude! z Jablonca nad Nisou sa na nahrávke podieľali muzikanti, s ktorými Ondřej Ruml spolupracoval už na predchádzajúcich  projektoch (album piesní Ježka, Voskovce a Wericha alebo Horáčkov Český kalendář): Josef Štěpánek (gitary), Rasťo Uhrík (kontrabas, basgitara), Martin Rufer (piano) a Jana Bezpalcová (akordeón). Umelecké dielo vytvorila špeciálne pre obal albumu výtvarníčka Jitka Chrištofová.

Spevák, hudobník, herec Ondřej Ruml patrí k istotám českej hudobnej scény. S albumom Ondřej Ruml zpívá Ježka, Voskovce a Wericha (2014) zaujal nielen poslucháčov, ale aj hudobných kritikov, ktorí ocenili citlivý a zároveň osobitý prístup k úpravám piesní, ktoré mnohí považujú za nedotknuteľné.  Na ďalšom projekte a cappella albumu Nahubu (2016) úplne potvrdil svoje spevácke a výrazové schopnosti, svoju muzikálnosť a bohatú výrazovú škálu. Zdeněk N. Bričkovský je český filmový, televízny a divadelný režisér, scénárista, kameraman a producent. Na tomto albume se predstavuje ako skladateľ a textár. David Rotter je etablovaný hudobník a skladateľ, hlavne filmovej a scénickej hudby.

Zdroj: WM
Foto: Matěj Třasák