Oceňované Hviezdoslavove Sonety debutujú v jazze

Geniálny básnik, majster novotvarov a jedna z najvýznamnejších osobností v dejinách slovenskej literatúry. Prívlastky, ktoré sa právom spájajú s menom Pavla Országha Hviezdoslava. Sto rokov po smrti sa mu dostáva pocta v podobe zhudobnenia jeho lyrického cyklu Sonety. Rovnomenný album z pera Františka Báleša vychádza pod hlavičkou vydavateľstva Hudobný fond. Nahrávka sa navyše môže pýšiť cenou Radi_Head Award za najlepší jazzový album roka.

Vdýchnuť ďalší – hudobný rozmer poézii predstavuje výzvu, ktorá sa dá preklenúť len za pomoci odvahy, tvorivého ducha a štipky fantázie. Debutový album Sonety ansámblu jazzového klaviristu Františka Báleša takúto odvážnu fúziu tradičného s moderným prináša. Krásu Hviezdoslavovej poézie odieva do jazzového šatu. Nápad prichádza pri príležitosti stého výročia úmrtia básnika. 

„Vzniku predchádzala moja fascinácia týmto dielom z roku 1886, ktoré Hviezdoslav napísal ešte ako pomerne mladý básnik. Skladby sú spojením z dnešného pohľadu starosvetskej poézie a vyjadrovacích prostriedkov moderného jazzu. Spracovanie poézie v oblasti jazzu síce nie je novinkou, ale raritná je hviezdoslavovská poézia, jazyk básnika,“ uvádza autor skladieb František Báleš.

Nahrávka zachytáva desať piesní pre mužský hlas a jazzový ansámbel, skomponovaných na texty desiatich sonetov. Tie odzrkadľujú príbeh mladého básnika, ktorý sa odpútava od pozemských starostí bežného dňa a jeho duša letí ku hviezdam v snahe dotknúť sa božskej krásy. Básnik ponúka návod, ako sa oslobodiť od strachu nielen zo životnej neistoty, ale aj smrti ako takej. Príbeh sa odohráva na pozadí postáv gréckej mytológie a náboženskej literatúry, využívajúc zvukomalebnosť nových slov, ktoré si Hviezdoslav s obľubou vymýšľal. Album ponúka prienik bohatej harmónie, rytmov, melódií a improvizácií. Tých sa zhosťujú stáli členovia ansámblu – Vladimír Máčaj (kontrabas), Juraj Šušaník (bicie) a Matúš Uhliarik (spev). Báleš sa v rámci nahrávky neprezentuje len ako skladateľ, ale aj ako jazzový klavirista. Hosťami sú Ondrej Juraši (krídlovka) a Mária Reháková (flauta). „Krásnu prácu na albume urobil WAF ansámbel – vokálny sextet, ktorý vedie náš najnovší člen Matúš Uhliarik,“ dopĺňa Báleš. 

Atraktivitu CD umocňuje príťažlivý obal, realizovaný mladou výtvarníčkou Teréziou Jánošíkovou. „Po tom, čo bola napísaná prvá skladba sonetu č. 9, som jej demo nahrávku predstavil Terézií Jánošíkovej, ktorá z vlastnej iniciatívy vytvorila podobizeň postavy ducha s prírodou. Obraz krásne vystihuje atmosféru toho, čo v tej hudbe a predovšetkým v slove je, preto sa stal titulnou stranou albumu,“ vysvetľuje Báleš.

Celé básnické dielo obsahuje dovedna 21 sonetov, z ktorých zvyšné by v budúcnosti Báleš rád zhudobnil a nahral. „Kompletné dielo Sonety vo mne ako v hudobníkovi vytváralo určité zvukové predstavy, ktoré som pretavil do jazzovej hudby. Album je vyjadrením môjho vzťahu k poézii a k hudbe, ktorú mám rád. Je splnením mojich umeleckých ambícií,“ uzatvára Báleš.                  

Krása Sonetov z konca 19. storočia v spojení s moderným jazykom jazzovej hudby vyústila do projektu s ambíciou poodhaliť poslucháčom čarovný svet poézie, ktorý by istotne nemal byť ohraničený „školskými lavicami“. Ocenenie Radio_Head Award za najlepší jazzový album roka toto tvrdenie iba potvrdzuje.

https://www.musicaslovaca.sk/index.php?route=product/product&product_id=2993
https://www.facebook.com/hudobnyfond.sk?fref=ts

Zdroj: Hudobný fond