Obrovský úspech pre Slovensko, Rakúsko a celú EU!

Fenomenálny 22 ročný klavírista a skladateľ Alan Bartuš bude reprezentovať Slovensko v New Yorku na najprestížnejšej svetovej súťaži v jazzovej interpretácii na klavíri!

Slovenský klavírista a skladateľ Alan Bartuš patrí k najvýraznejším talentom nielen na slovenskej, ale aj na európskej jazzovej scéne a žne úspechy na prestížnych medzinárodných klavírnych súťažiach. Ako prvý jazzový hudobník v histórii Slovenska, ale aj susedného Česka zaznamenáva výnimočný úspech. Vďaka svojmu mimoriadnemu talentu sa prebojoval ako jediný z Európy do semifinále najprestížnejšej a zároveň najnáročnejšej svetovej hudobnej jazzovej súťaže, “Herbie Hancock Institute of Jazz International Piano Competition“ (predtým s názvom “Thelonious Monk Institute of Jazz International Piano Competition“).

Ďalších 8 semifinalistov v súťaži je z USA, jeden uchádzač z Kanady a jeden z Kórei. Táto svetovo uznávaná hudobná súťaž, ktorá prebieha od roku 1987, teda neuveritelných 36 rokov, odštartovala hudobnú kariéru na svetovej úrovni mnohým jazzovým hudobníkom ako napríklad trojnásobnej džiteľke Grammy ocenenia, speváčke Cécile McLorin Salvant. Každý rok je súťaž zameraná na iný hudobný nástroj a tento rok je zasvätený klavíru a talentovaným klavíristom do 30 rokov. Semifinále, ako aj finále tejto súťaže sa uskutoční 14 a 15 októbra 2023 v prekrásnej novo postavenej mramorovej budove Perelman Performing Arts Center, za neuveriteľných 500 miliónov dolárov, ktorá stojí na mieste One World Trade Center (bývalé “dvojičky” budovy). Všetkých 11 semifinalistov z celého sveta vystúpi pred hviezdnou porotou medzinárodne uznávaných jazzových klavíristov, Herbie Hancock (predseda poroty), Hiromi, Danilo Pérez, Bill CharlapOrrin Evans. Zabojujú tak o atraktívne finančné ceny a štúdijné štipendiá v celkovej hodnote 150,000 dolárov. Finále súťaže bude sprevádzané gala koncertom, kde okrem finalistov súťaže vystúpia jazzové hviezdy ako Ambrose AkinmusireDee Dee BridgewaterJoe Lovano či Lizz Wright.

Viac info v TS: https://hancockinstitute.org/2023/10/semifinalists-announced-for-2023-herbie-hancock-institute-of-jazz-international-piano-competition-october-14-15-in-new-york-city/

Alan Bartuš patrí medzi najlepších klavíristov v Európe a medzi 11 najlepších pianistov sveta do 30 rokov. Je prijatý na štúdium na jednu z najlepších a najprestížnesích hudobných škôl vôbec, Manhattan School of Music v New Yorku. Svôj mimoriadny talent potvrdil už v Európe v prvej polovici tohto roka a to prvenstvom na prestížnej klavírnej medzinárodnej súťaži “Langnau Jazz Nights: Piano Competition“ vo Švajčiarsku a v  Rakúsku v Klagenfurte, kde získal hlavnú cenu na jazzovej súťaži “Artedea Jazz Competition“. Minulý rok sa stal držiteľom prestížnej jazzovej ceny v Rakúsku,“O1 Jazz Prize“, ktorá bola spojená s rozsiahlou mediálnou podporou a prezentáciou v rakúskom rádiu ORF, a vďaka tomuto oceneneniu mu bolo umožnené štúdium magisterského programu na Vysokej škole vo Viedni,-JAM MUSIC LAB po získaní bakalárskeho titulu na“Music und Kunst Universität Wien“. Alan vydal tento rok dva albumy, prvý sólový autorský sólo piano album “Solology“, ktorý vydal Hudobný Fond,  kde prejája vážnu hudbu 20 storočia s jazzovou improvizáciou. Album sa stretol s mimoriadne pozitívnou odbornou odozvou. Druhý album,“Born in Millenium“, s vlastnými kompozíciami, už vydalo prestížne nemecké vydavateľstvo “Double Moon Records“. Na album si prizval svojho otca, uznávaného kontrabasistu Štefana Pištu Bartuša, výnimočného hráča na trúbku Kornela Fekete Kovácsa z Maďarska, špičkového bubeníka Dávida Hodeka a americkú legendu na bicie nástroje Gregory Hutchinsona. Alan počas svojej začínajúcej hudobnej kariéry stihol už nahrávať aj s legendárnym americkým saxofonistom a skladateľom Jerry Bergonzim, ďalej s Timom Armacostom, Klemensom Marktlom, Petrom Erskinom a mnohými ďalšími.

Nakoľko je štúdium na americkej Manhattan School of Music v New Yorku jedným z finančne najnáročnejších, snaží sa získať na jeho pokračovanie finančnú podporu prostrednictvom crowdfundingovej kampane, kde jeho umeleckú snahu a reprezentovanie Slovenska v pozitívnom svetle môžete podporiť aj Vy akoukoľvek čiastkou tu: https://www.donio.sk/alan-bartus-v-ny-usa.

Zdroj: TS