Novým headlinerom na festivale Uprising 2015 je Matisyahu.

Na Uprising festival tento rok zavíta dlho očakávaný hosť spoza oceánu, americký hudobník Matisyahu. Predstaviteľ „chasidského reggae“ a vôbec najznámejší židovský reggae spevák už vyše desaťročie približuje svoje náboženstvo a kultúru miešaním reggae, beatboxu, rapu, jazzu či rocku s hazzan (spevavý prednes židovských modlitieb).

Ako sám tvrdí, jeho tvorba, ktorá má dušu a hlboký zmysel, vychádza z jeho vnútra. Piesňami ako „One Day“, „Sunshine“ alebo „King Without A Crown“ získal milióny fanúšikov po celom svete a motivuje ich k prekračovaniu svojich vlastných hraníc. Na Slovensko príde koncom augusta predstaviť popri populárnych hitoch aj jeho najnovšie multižánrové dielo „Akeda“.

matisyahu-header2

Matisyahu, vlastným menom Matthew Paul Miller, začínal ako newyorkský rapper Mc Truth, ktorý má dnes na konte úspešných 5 štúdiových a 2 live albumy. V roku 2004 vydal debutový reggae album „Shake Of The Dust… Arise“ už pod svojím súčasným umeleckým menom. V tvorbe ho ovplyvňovali interpreti ako Bob Marley, Barrington Levy, The Police či ska-punková kapela Sublime. Dva roky po debute vypustil album „Youth“, s ktorým získal nomináciu na Grammy ocenenie za najlepší reggae album roka. Objavili sa na ňom aj najznámejšie hity „Jerusalem“ a „King Without a Crown“.

Jeho nasledujúci počin „Light“ ničím nezaostával a takmer rok držal prvenstvo medzi top reggae albumami, a na prvom mieste skončil aj jeho v poradí štvrtý album „Spark Seeker“. V aktuálnom a najosobnejšom albume „Akeda“ lyricky odráža udalosti posledných rokov, počas ktorých prešiel mnohými hudobnými, ale aj súkromnými a vizuálnymi zmenami. Medzi piesňami ako „Broken Car“, „Surrender“ alebo „Hard Way“ nechýba ani kolaborácia s Collie Buddz-om, „Confidence“. Pozitívne vyžarovanie a pohľad na svet tomuto veľkému talentu nechýbajú, čím dokazuje, že bežný život sa s ortodoxným náboženstvom naozaj skĺbiť dá.

Ôsmy ročník Uprising Reggae Festivalu sa uskutoční 21. a 22. augusta na bratislavských Zlatých pieskoch a okrem Matisyahu vystúpia aj Bunny Wailer, Chuck Fenda, Brother Culture a mnoho ďalších interpretov, ktorých už čoskoro spoznáte. Viac informácií a lístky od 35 € nájdete na domovskej stránke festivalu www.uprising.sk.

www.fb.com/uprisingreggaefestival
www.uprising.sk

Zdroj: Uprising