Nový album Zuzany Smatanovej pokrstil živý krkavec a sedmička hostí najvyššej kvality!

Dnes vychádza nový album Zuzany Smatanovej – Rozprávač, dvojalbum zabalený v luxusnej knižke, ktorá  obsahuje jednak siedmy radový album, a jednak výberovku najväčších hitov pri príležitosti Zuzaninho 20.teho výročia pôsobenia na scéne.

„“Rozprávač” je môj najosobnejší a najintímnejší album. Vznikal zhruba dva a pol roka, a časť z neho aj v období, kedy som bojovala so psychickým vyhorením a liečila sa z hlbokej depresie. Rozprávam v ňom príbeh o prežívaní všetkých tých ťažkých stavov, o tom, ako som si sľúbila, že ten boj vyhrám a že prežijem. Album ale rozhodne nedefinujem ako smutný, alebo depresívny, je naopak plný nádeje a hlbokých emócií, ktoré som jeho prostredníctvom zo seba úplne dostala. Chcela som ním poukázať na krehkosť človeka, a aké dôležité je starať sa o duševné zdravie, a necítiť hanbu ozvať sa a poprosiť o pomoc, pretože depresia je choroba, ktorá sa dá liečiť! Symbolom tohto môjho obdobia sa stal živý krkavec, ktorý mi na obale albumu sedí na hlave. Chcem sa poďakovať sokoliarom Aquila z Bojníc za skvelú spoluprácu, samička Blue bola špeciálne cvičená na to, aby dokázala pózovať pred objektívom fotoaparátu. O fotky sa postaral môj obľúbený Jakub Gulyás, vlasy mi učesala Renáta Márová a rozprávkový makeup urobila Katarína Kmecová. Šaty, ktoré mám oblečené, sú z rokov 1930-1940. Tento vintage kúsok som našla na holandskom e-shope, šaty som si kúpila špeciálne na túto príležitosť.“

Krst nového albumu prebehol netradične – ešte pred jeho vydaním. Lepšiu príležitosť ako koncert k 20.temu výročiu, a spoločnosť exkluzívnych krstných rodičov a milovaných fanúšikov, by sa veru nepodarilo nájsť. Čerešničkou na torte bola prítomnosť živého krkavca, ktorý doplnil krstných rodičov, a pri svojom príchode pódium aj naozaj „pokrstil“.

„Rozprávačom svojich príbehov v pesničkách som ale celých dvadsať rokov, preto je súčasťou albumu aj výberovka najväčších hitov celej doterajšej kariéry. Svoje piesne som „zabalila“ do knižky, pretože príbehy do knižky skrátka patria. Pri nahrávaní som spolupracovala s mnohými hudobníkmi, ako sú napríklad Martin Valihora, Martin Gašpar, Laura Jašková, Peter Kunzo, Andrea Adamcová, Milan Adamec a sláčikové sekcie. Elektroniku som programovala s Lackom Rychtárikom, a na celé nahrávanie a mix tradične dohliadal obľúbený legendárny zvukár Ivan Jombik. Texty, hudbu a celú produkciu som mala na starosti ja sama.“

A rozprávanie príbehov sa vlastne dialo aj na koncerte Zuzana Smatanová 20 – v piatok 27.10.2023, pred vypredaným bratislavským Stars Auditoriom Zuzana s kapelou 3 hodiny hrala a spievala všetky hity a zásadné piesne ostatných 20.tich rokov, piesne z nového albumu, ale aj väčšinu duet a spoluprác.

V tom jej boli nápomocnými partnermi jej priatelia a kamaráti z hudobnej branže, ktorí prišli Zuzke zablahoželať, zaspievať, a pokrstiť jednak Rozprávača, jednak knižku so Zuzkinými ilustráciami – Peter Nagy pre deti II.

Na pódiu sa postupne vystriedali Peter Cmorik, Bystrík, Marián Ferenc zo skupiny Eleven Hill, Adam Ďurica, Kuly, legendárny Peter Nagy, ale aj famózni IMT Smile v plnej zostave, aby sa na záver všetci spoločne stali krstnými rodičmi nového albumu.

Zároveň jasne dokázali, ako Zuzku majú radi a ako veľmi si ju vážia, že 20 rokov jej hitov a piesní, ktoré ľuďom prináša, je aj pre nich niečím nezvyčajným, výnimočným a obdivuhodným.

A vypredané hľadisko to v piatok jasne cítilo, kontrovalo im od začiatku koncertu až do jeho konca zborovým spievaním všetkých pesničiek, frenetickými potleskami, viacnásobným standing ovation a opätovným vytlieskavaním Zuzky a jej kapely naspäť na scénu.

Aj keď Zuzana v kariére odohrala okolo 2000 koncertov a vystúpení, táto noc bola jedinečná, čarovná a výnimočná, bola doterajším vrcholom jej kariéry, dôstojnou oslavou výročia, o čom sa bude môcť presvedčiť aj široká verejnosť – koncert bude vysielaný na Silvestra 2023 v programe RTVS.

Informácie a TS poskytol manažment Zuzany Smatanovej.