Nový album O.B.D. „Stereo“ pokrstil Peci Uherčík medovinou zo špeciálnych lupeňov ruží!

Vyzretý, silný v odkaze a prepracovaný! Taký je nový album kapely O.B.D. „Stereo“, ktorý chalani uviedli do života v bratislavskom Nu Spirit Clube! Pokrstili ho tak ako sa patrí na kultových alternatívcov – medovinou zo špeciálnych lupeňov ruží.

V skvelej atmosfére a v objatí skalných fanúšikov sa Roman Galvánek, Broňo Dobrota, Martin Valihora a ostatní členovia Orchestra Bronislava Dobrotu doslova odviazali. Staršie hity „Komáre“, „Džadžuli dža“, ale aj novinky z aktuálneho albumu „Stereo“, či „Púpavy“ hrali na exkluzívnom koncerte „ako o život“. Fanúšikov presvedčili, že s vekom dozrievajú a nestratili nič na sile! Na novom albume, na ktorý si publikum počkalo dlhých desať rokov, je jedenásť nových piesní. Chalani sa už tešia, ako niektoré z nich zahrajú aj na bratislavských Vianočných trhoch!

obd-69

Nadšení fanúšikovia, dobrá nálada a vynikajúca hudba! Tak vyzeral veľkolepý koncert kapely O.B.D. v bratislavskom Nu Spirit Clube. Chalani na ňom uviedli do života nový album, na ktorý fanúšikovia čakali dlhých desať rokov! Album „Stereo“ pokrstil fantastický gitarista Peter „Peci“ Uherčík výnimočnou medovinou zo špeciálnych lupeňov.

obd-80

„Želám celému O.B.D., keďže chlapcov poznám roky rokúce, aby takýchto CD-čiek nahrali ešte veľké množstvo, aby ich muziku počúvalo čo najviac ľudí a aby sme sa opäť stretli na podobných veľmi príjemných akciách. Prajem im, aby Orchester Bronislava Dobrotu vydržal minimálne tak dlho ako Orchester Gustáva Broma. Album nadväzuje na tradície kapely, drží líniu, čo považujem za pozitívne. Je veľmi dobré, že chlapci tvoria a nahrávajú takéto albumy,“ povedal krstný otec albumu Peter „Peci“ Uherčík.

obd-148

Na exkluzívnom koncerte zahrali O.B.D. staršie hity aj piesne z aktuálneho albumu.  „Komáre“, „Džadžuli dža“, ale aj novinky „Stereo“, či „Púpavy“ a ďalšie skladby v ich podaní fanúšikov presvedčili, že chalani vekom dozrievajú k lepšiemu. Podľa prvých reakcií publika aj odbornej verejnosti, čakať na nový album O.B.D. také dlhé obdobie rozhodne stálo za to.  „O.B.D je pre mňa veľmi príjemné stretnutie s kamošmi, s muzikou, na ktorej som vyrastal, ktorá je v mojej DNA. Tento album je vyzretý, je v ňom vytesaná rétorika nášho súčasného ja. Všetci sme sa od čias, keď sme O.B.D. zakladali pred 23-mi rokmi, posunuli v hre aj vo výraze. O to väčšiu silu v odkaze má nový album. Som šťastný, že som na ňom spolupracoval, sú to tak trochu psychedelické veci,“ vraví jeden z členov O.B.D., bubeník Martin Valihora. Na albume „Stereo“ je 11 nových piesní, ktorých autorom je Roman „Galo“ Galvánek. Na skladbe „Púpavy“ autorsky participoval aj Bronislav Dobrota. CD je výnimočné i tým, že je na ňom aj skladba z klasickej hudby, ktorú „Galo“ zložil pre Historické múzeum Slovenského národného múzea.

obd-256

„Chvíľu to trvalo, kým vznikol nový album. Za tie roky sa toho totiž veľa zmenilo. Nemáme 20 ani 30 rokov, máme aj nejaké povinnosti, nedá sa tvoriť tak ako kedysi. Ale myslím si, že to netreba ľutovať, pretože výsledok tomu zodpovedá. Mám na tomto albume ešte jeden tajný tromf – pesničku „Padám preč“, ktorá je asi prvá, kde sa mi poradilo samému nahrať gitary. Inak sme vždy dvaja gitaristi a vždy keď mi to nešlo, nahral to ten druhý. Ale tu sa mi to podarilo,“ vraví Bronislav Doborta.

obd-257

„Tentoraz sme album robili trochu iným spôsobom. Mali sme potrebný komfort, mohli sme ísť do štúdia kedy sme chceli, na koľko sme chceli a mohli sme sa s tým vyhrať. Nahrávali sme to tri roky. Dúfam, že to stojí za to,“ uzavrel Roman „Galo“ Galvánek. 

Najbližšie sa kapela O.B.D. chystá hrať na Vianočných trhoch na Hlavnom námestí v Bratislave a sľubuje aj jarné  turné. Orchester Bronislava Dobrotu vznikol v roku 1993. O rok na to súťažil v Marlboro Rock-In a umiestnil sa na 3. mieste. Hneď po súťaži chalani v PKO podpísali zmluvu s Universal Music Group na tri albumy. V roku 1995 získala O.B.D. dve ceny Zväzu autorov a interpretov populárnej hudby, ktoré bývajú označované aj ako slovenské Grammy, cenu za najlepšiu pieseň „Komáre“ a cenu za Objav roka. Na konte má aj cenu za najhranejšiu pieseň v slovenských rádiách. Najväčšie hity kapely sú „Komáre“, „Biely strom“, „Džadžuli Dža“, „Zmoknutý vták“ či „Slnečný deň“. Skupina má na konte už 5 albumov, z toho jednu výberovku. V súčasnosti funguje v pôvodnom zložení: Martin Valihora, Roman Galvánek, Bronislav Dobrota, Richard Šimurka a hostia, medzi nimi Silvo Sališ, Juraj Majer, Marek Žilinec, Oliver Ďurčo a Marián Jaslovský. Na novom albume znejú aj krásne posledné tóny od trumpetistu Martina Ďurdinu, ktorý tragicky zahynul. Všetky informácie o kapele sa dozviete na https://www.facebook.com/O.B.D.official/?fref=ts

Zdroj: Propaganda House s.r.o.
Foto: Anna Raitl