Nový album na Weltschmerzen label // ws025 Ujko :: Hudba k filmu // 23 / 02 / 2023

V experimentálnom vydavateľstve Weltschmerzen vychádza album Hudba k filmu od vizuálneho umelca a maliara Miša Ormosa pod menom Ujko. Dva roky po tom, ako vydal gitarové EP bez toho aby vedel hrať na gitaru, teraz vydáva klavírny album no bez znalosti hrania na klavír. Navyše, album Hudba k filmu je soundtrack snímku, ktorý neexistuje.

“Požičal som si klavír. Skúšal hrať. Improvizovať. Nahrávať. Skladať. Aranžovať. A čoraz viac som mal pocit, že to, čo vzniká, je hudba k filmu. Hral som ďalej, skladal, nahrával. Predstavoval som si scény, vynárali sa mi zábery. Vznikla hudba k filmu, ktorý nie je. Ale môže byť. Možno už je,” hovorí Michal Ormos.

Ak sa Ujko predtým zahrával s neohrabanosťou a odhalenou intimitou outsider music, na Hube k filmu sa zameriava na emočné a dramaturgické možnosť filmovej hudby. Aj napriek tomu, že môže ísť o hypotetický film, album silne vnucuje naratív melanchólie a beznádeje, o to pervazívnejšie v prevleku domnelej background music. Je prevažne inštrumentálny, čo mu pridáva na nejednoznačnosti ale aj na možnostiach projekcie. // Hudba k filmu sa prikráda k poslucháčstvu a priľahne ich ťarchou vlastného sveta.

Ujkovi sa darí sprostredkovať svoje zúfalstvo bez toho, aby bol tak opovážlivo ješitný ako iní filmoví skladatelia a skladateľky. Dokonca aj nedostatok hudobných zručností je sotva badateľný, dosť na to, aby Hudba k filmu neprepadol vlastnému zámeru. Naopak, ide o ucelené dielo filmovej hudby, ktorému nič nechýba.

Hudobný projekt s koreňmi v kultovom undergroundovom kolektíve Noize Konspiracy, Ujko je alias Miša Ormosa. Hudba k filmu je jeho druhý release, ktorý vychádza vo svetom zničenom vydavateľstve Weltschmerzen, ktoré je zamerané na emočne vyhrotenú, ľudsky prepojenú a zvukovo vyhranenú súčasnú hudbu. Album vychádza na čiernej 12’’ 180g heavyweight platni v obale dizajnovanom samotným umelcom v spolupráci s grafikom labelu Folding Cave. Digitálna verzia vychádza na všetkých streamovacích platformách a spolu s platnou sa dá zakúpiť vo Bandcamp vydavateľstve.

apart // together // always.
Ws025
Order via Bandcamp

Tvorbu a vydanie albumu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

 

Zdroj: TS