Nový album Chiki Liki Tu-A je tu a odznie v plnom znení na aktuálnom turné!

Neuveriteľné sa stalo skutočnosťou. Dnes oficiálne vyšiel nový album kultovej formácie Chiki Liki Tu-A Slzy tvý mámy, Šedivý a spol. Kapela tak má novú nahrávku po dlhých desiatich rokoch.

Od zajtra sa trojica hudobníkov Martin Višňovský, Ľuboslav Petruška a Tomáš Višňovský vracia na koncertné pódiá po najdlhšej koncertnej pauze v kariére a okrem povinných jázd odohrá naživo všetky pesničky z novej platne. Prvých 290 kópií majú od dnešného rána fanúšikovia kapely, ktorí využili predpredaj a podporili tak tento pilotný projekt vydania albumu za podpory fanúšikovskej základne. Novinka putovala s bonusmi ako tričká a lístky na koncerty do desiatich krajín.

Chiki Liki Tu-A na rysy _by jaris

„Bez týchto financií by sa to robilo oveľa ťažšie, ale je to pozitívny pocit, keďže ľudia takto dobre zareagovali. Financie sme použili na celý projekt, od nahrávania po natáčanie videa a ďalšie produkčné veci. Je to skvelý pocit aj preto, že sme vedeli pre koho to vyrábame. Našim fanúšikom za to patrí veľká vďaka a už sa na nich tešíme na koncertoch,“ poďakoval Martin Višňovský kapelovým priaznivcom cez médiá.

Na albume sa nachádza dvanásť skladieb: Milenka, Miller, Prezident, Toto vlastne čije, Kakao, DPH, Úradníčka, Letáky, Ci jeho, Triedený odpad, Nechcem tam ísť bývať a novinku uzatvára pesnička Tak choď už! Štyri z nich už fanúšikovia poznajú, no zvyšné dve tretiny sú úplne nové. „Nikdy sme neuverejňovali žiadnu skladbu skôr než vyjde album, ale teraz sme tajili vydanie platne tak dlho, že nám prišlo lepšie ukázať aspoň niečo. Keď sa nám podarí ďalšia nahrávka, tak ju chceme dať fanúšikom s tým, že nebudú mať tušenie, čo sa na nej nachádza. Môj celoživotný sen je vydať album 1.januára, kedy je štátny sviatok, všetky obchody sú zatvorené, takže si ju nebudeš mať kde kúpiť. Teraz sa už plne sústredíme na živé hranie,“ vysvetľuje Martin Višňovský. Žeby to bol prvý prísľub ďalšej platne?

Turné zakončia v máji

Dlhých päť mesiacov sa kapela neukázala na koncertných pódiách. Pre gitaristu Ľuboslava Petrušku to bol celkom príjemne strávený čas. „Aj keď už to trvalo tak dlho, že mi to chýba, na druhej strane sme mali čo robiť. Verte, určite sme sa nenudili doma ani sme neležali na Bahamách a podobne. Mali by sme byť oddýchnutí a plní síl,“ dodáva so smiechom gitarista. „Síce to nekorešponduje s našou realitou, ale v každom prípade dáme do toho všetko. Nebude to nič vyslovene neštandardné, takže nečakajte žiadne cirkusové čísla v programe.“ Kapela odohrá celý album naživo, doplní ho o najväčšie hity a celý koncert bude dlhší než sú ľudia zvyknutí. „Ale len trošku, tak o päť minút. Na druhej strane je pravda, že keď sa zjašíme, tak vieme zahrať  20 pesničiek za 15 minút,“ vtipkuje Petruška a jeho kapelový kolega Martin Višňovský dodáva: „Počet pesničiek bude rovnaký, len dĺžka bude rôzna. Podľa toho, či sa niekto z nás bude ponáhľať na vlak alebo bude musieť ešte niečo stihnúť a keďže nevyužívame metronóm ani počítač počas hrania, je jasné, že to vždy dopadne ináč. To musí byť aká sranda, že ideš hrať koncert a je to vždy rovnako dlhé a naplánuješ si: dnes prídem domov o jedenástej, lebo začíname o siedmej. To je hrôzostrašné,“ zamýšľa sa basgitarista. „Ale môžeš si naplánovať dovolenku,“  kontruje Petruška.

Nový hit si určia fanúšikovia

Aktuálne turné je pre ľudí zoznamovacím rituálom s novými pesničkami. Cédečká aj tričká privezie kapela so sebou na koncerty. „Nedá sa dopredu posúdiť, čo bude fungovať a čo bude koncertná hitovka alebo ďalšia povinná jazda na nasledujúcich desať rokov. To proste musíme len vyskúšať na pódiu a uvidí sa. Nebudeme tajiť žiadnu novú pieseň, všetky ich zahrajeme naživo,“ pozýva Ľuboslav Petruška pred pódiá. Chýbať nebudú ani krsty novej platne v Bratislave, Prešove, Prahe a Brne. Lístky na väčšinu koncertov nájdete na predpredaj.sk.

Chiki Liki Tu-A Tour 2015:
3.3. Trnava – Art klub
5.3. Nitra – Frankie rock klub
6.3. Martin – Mestská scéna
7.3. Bratislava – Randal, KRST albumu
12.3. Brno – Fléda, KRST albumu
13.3. Nové Mesto – Za rampami
14.3. Trenčín – Klub Lúč
19.3. Prešov – PKO, KRST albumu
20.3. Žilina – Mestské divadlo
21.3. Vrbové – Kinosála
10.4. Prievidza – Element
11.4. Brezno – Bombura
14.4. Praha – Lucerna Music Bar
16.4. Banská Bystrica – Klub 77
17.4. Ružomberok – Relax čajovňa
18.4. Hruštín – DK
24.4. Kremnica – Akropola
25.4. Košice – Collosseum
30.4. Levice – Revitzky klub
1.5. Handlová – Sound city pub
2.5. Senica – Kunov – DK

Zdroj: Edo Kopček z manažmentu kapely
Foto: Jaro „Jaris“ Vaľko