Novú hovoriacu knihu Spievankovo pokrstil sadzami kocúr kominár Roman Pomajbo!

Spievanka, Zahrajko, nová kniha, koncert a kopec šťastných detí! Tak vyzeral krst novej hovoriacej knihy Spievankova Kúzelné čítanie! Druhé pokračovanie tentokrát na tému povolania pokrstil skvelý herec Roman Pomajbo, ktorý sa stal rozprávačom knihy a zahral si aj viaceré zvieratká. Spievankovo potom všetkých potešilo krásnym vystúpením a autogramiádou, ktoré si v Eurovea nenechali ujsť deti ani ich rodičia!

Na pódiu sa zišli autori piesní Mária Podhradská a Richard Čanaky a ďalší tvorcovia magickej publikácie – scenáristka, autorka všetkých vtipných dialógov a textov piesní Lenka Tomešová,  výtvarníčka Kristína Hroznová, Katka Kočutová a Ivana Šulganová z vydavateľstva Albi. V novej knihe je vyše 60 nových piesní o povolaniach z autorskej dielne Márie Podhradskej a Richarda Čanakyho. Nájdete tam pesničku napríklad o semafóre, o umývaní riadu, o slušnom správaní, o liečivých bylinkách, o varení.

„Práca na druhej knihe bola náročnejšia, vzhľadom na konkrétnosť témy. Kým pri prvej knihe sme mohli vymyslieť akékoľvek postavy a príbehy, v dvojke sa to muselo týkať povolaní. Pomohli sme si – vložili sme do nej tradičné povolania s ktorými sa deti stretávajú, ale vymysleli sme aj smiešne netradičné, ktoré neexistujú ale sú vtipné – napríklad pečiatkovač toaletného papiera. alebo tester kľúčových dierok,“ prezradila s úsmevom umelecká riaditeľka Spievankova Mária Podhradská.

Kniha vznikla za rekordných osem mesiacov. Pracovali na nej spisovateľka Lenka Tomešová, ilustrátorka Kristína Hroznová a manažérka Spievankova Ivana Brunová. Trojica tvorila najmä v noci, kniha teda vznikala dlhými nočnými telefonickými poradami.

„Knihou sme chceli potešiť všetky mamy, ktoré sa obetavo starajú o svoje deti a  kniha je poďakovaním za ich nekonečnú prácu. Predsa každá mama má doma veľa povolaní, ktoré musí stíhať. Tak sme vymysleli príbeh o dvoch malých mýšatách, ktoré sa hrajú na rôzne povolania a rozmýšľajú čím chcú byť až vyrastú. Nakoniec zistia, že chcú byť ako ich mama, že má toľko krásnych povolaní a ani nemusí vyjsť z domu. Teda najkrajšie povolanie je MAMA,“ vysvetlila manažérka Spievankova Ivana Brunová.

Práca na knihe bola namáhavá, ale tvorcov veľmi bavila. Zvuky, ktoré sú súčasťou dialógov alebo pesničiek vytvárali veľmi netradične. Hrali na radiátor, strúhadlo, cinkali pohármi, skákali po rebríku alebo šuchotali papiermi. 

„Rodičia nám po prvej knihe písali, že sami si ju čítali večer, keď deti zaspali a smiali sa na vtipných odkazoch, ktoré sme do knihy pre nich schovali. To nás povzbudilo vymyslieť do novej knihy znovu vtipy, ktoré pochopia hlavne dospelí. Celkom sme sa zabávali na vymýšľaní názvov kníh v knižnici na zámku Harmónie. Nájdete tam napríklad knihy – Princezná na práškoch, Mňamlet, O dvanástich masliačikoch či Dvadsaťtisíc chvíľ pod stolom,“ smeje sa Mária alias Spievanka.

Knihu pokrstil herec Roman Pomajbo, ktorý v Spievankove stvárňuje nezabudnuteľného kocúra kominára. Z knihy sa prihovára deťom ako rozprávač, ale nahovoril aj ďalšie veselé postavičky – bobra, prasiatko, množstvo chrobáčikov a najväčšou výzvou bol žeriav a komínový pavúčik.

„Je to krásne, že deti vedia tie riekanky naspamäť, to je pre herca najviac. Je to veľmi dobre spravené, že sa takýmto edukatívnym spôsobom o všetkom dozvedia. Ja deti milujem a preto som rád, že s Máriou a Spievankovom spolupracujem. Keď ma ľudia poznajú z projektov pre dospelých, je to jedna vec, ale keď stretnem deti a tie volajú, to je kocúr kominár, tak je to krásne,“ zveril sa herec Roman Pomajbo, ktorý sa pri nahraní knihy bavil a robil to srdcom a s radosťou.

Spievankovo teraz vyráža na vianočné turné, ktoré sa už stihlo vypredať. Preto sa Spievanka a Zahrajko rozhodli pridať dva koncerty v dvoch mestách.

„Náš vianočný koncert je príbeh o priateľstve, láske a odpustení, lebo o tom sú skutočné Vianoce. Je to naše najvýpravnejšie a najkrajšie predstavenie, ktoré hráme veľmi radi. Predstavenie je opäť plné hudby, dobrodružstiev, zábavy a vtipu aj pre rodičov. Môžete sa tešiť na popleteného ježka Jožka, malé bábätko Ježuriatko aj na macka Lacka a jeho medovníky, skvelú guľovačku, sneh aj čarovnú hviezdu,“ uzatvára Mária Podhradská.

Knihu Spievankovo Kúzelné čítanie od vydavateľstva Albi si môžete kúpiť tu: https://obchod.spievankovo.sk/knihy-2/kuzelne-citanie-spievankovo-povolania/ Všetky koncerty a ich detaily sú tu   www.spievankovo.sk. Pesničky Spievankova nájdete na všetkých digitálnych platformách a filmy v mobilnej aplikácií SPIEVANKOVO – ideálny spôsob, ako mať skvelú zábavu pre deti vždy po ruke.

Zdroj: NK Factory
Foto: Milan Maršalka