Nová sezóna si žiada nové mená. Eldeflower sessions šeskrát zaostrí na talenty z Európy aj Austrálie!

Naděje zahraniční hudební scény v unikátním aranžmá nikoliv pouze jednou, ale hned šestkrát. To vše se skrývá pod názvem Eldeflower sessions, kterým dramaturgové klubu Fléda pojmenovali cyklus koncertů talentovaných kapel. Speciální dekorace nebo světelné instalace v Brně doprovodí show hudebníků z Belgie, Německa či Austrálie. Projekt startuje už 5. října koncertem polských indie folkrockařů Henry Davids Gun.

Celkem šest setkání má za cíl brněnskému publiku představit nové talenty alternativní, ale i populární hudby, které rezonují klubovou scénou za hranicemi České republiky. ,,Brněnští fanoušci si přejí objevovat směry, kterými se hudba ubírá. Snažili jsme se proto vybrat to nejzajímavější a nejsvěžejší, co současná mladá muzika nabízí. V Elderflower sessions nejde o žánrové škatulky, ale o talent a překvapení,” uvedl dramaturg a autor projektu David Novotný. Dodává, že jeho tipem a nejžhavějšími želízky v ohni jsou zejména kapely Thot /BE/, Phia /AUS/ a Red Amp /DE/.

Elderflower sessions otevřou už 5. října polští Henry Davids Gun. Ti se v digitálním světě prosazují s analogově akustickým přístupem k hudbě. Jejich folk-rock si pohrává se sílou ticha, akustickými aranžemi a všemi barvami mužského hlasu. Skladby nahrávají v přítmí dřevěné chatrče, kde k původně folkovým kompozicím po špetkách přidávají divoké rockové impulzy a pár drsnějších tónů z hlubin divočiny. „Střídáním folkových a rockových poloh umí Henry Davids Gun během pár minut zcela změnit atmosféru večera, tak jako Bon Iver nebo Nick Cave,“ dodává k tvorbě polských folkrockařů David Novotný.

Bruselští Thot jsou cenění zejména kvůli skvělým živým koncertům a patří k tomu nejextravagantnějšímu, co současná industriální hudba nabízí. Spojení akustických a rockově elektronických zvuků při živých koncertech mnohdy doplňují i o spontánní improvizace. ,,Pokud je někdo fanouškem Nine Inch Nails, určitě propadne i Thot,” upřesňuje Novotný.  Phia, vlastním jménem Sophia Exiner, je rodačkou z australského Melbourne, která nyní působí v Německu. Její skladby se nesou v popově experimentálním duchu, kterému propadl celý Berlín. Vystupuje v duu s producentem a kytaristou Joshem Teicherem. ,,Girl with kalimba”, jak jí přezdívají fanoušci, protože na koncertech často užívá klasický africký nástroj kalimbu, zaujala zejména skladbou Do you ever. Ta zazní i na Flédě.

Berlínský zvuk předvedou také Red Amp, kteří se na pódiu potkají s českými Himalayan Dalai Lama. „Českou scénu zastoupí ještě melancholičtí Calm Season, což je oceňované spojení kytary a violoncella,” upřesňuje Novotný. Konec podzimní sezóny a závěr Elderflower session si pak vezme na starost polský zpěvák Peter J. Birch.

ELDERFLOWER SESSIONS 5.10. – 7.12.2015, KLUB FLÉDA

5/10 Henry David´s Gun (PL)
Indie-folk a folk-rock, inspirovaný nespoutaností přírody a drsným životem ve víru divočiny #indie #folrock
youtu.be/mNu4tH0pEGk
youtu.be/ktElrsPbTUM
https://www.facebook.com/henry.davids.gun

12/10 Thot (BE)
Belgická kapela, která se nevešla do škatulky industrial rocku a tak si založila vlastní žánr vegetal noise music #industrial #noise
www.facebook.com/Thotmusic
youtu.be/KVjttAU4QrE

2/11 Calm Season (CZE)
Melancholické folk-indie duo, které si vystačí s kytarou, violoncellem a magií vlastního dvojhlasu #indiefolk
youtu.be/0Whmb8G4SEk

9/11 Phia (AUS)
Taneční a hudební zážitek, poskládaný jen ze zpěvu, lopperu, perkusí a kalimby #indiepop
www.facebook.com/listentophia
https://youtu.be/YAh9pLINX18
https://youtu.be/mIX7k8kRMek

26/11 Red Amp (DE)
Progressive indie dance rock
www.facebook.com/Redampberlin
youtu.be/AxAymW-ybyg

7/12 Peter J. Birch (PL)
Indie folk alternative country
www.facebook.com/peterjbirch

4vs0kAucfiPQjasjRzvxhkcefpUe2rA8SO6DG33lsKk

Zdroj: klub Fléda