Nová kolekcia značky Puojd v Galérii Starý Avion

V Galérii Starý Avion predstaví svoju prácu skupina umelcov pod vedením textilnej a odevnej dizajnérky Michaely Bednárovej, ktorá tvorí pod značkou Puojd. Výstava s názvom /si:/ bude sprístupnená od 21. 2. do 28. 2. 2024 v Galérii Starý Avion na Americkom nám. 1. Začne sa interaktívnou vernisážou 21.2. od 16:00 do 20:00, kedy budú k dispozícii autori vystavených diel a bude premietnutý nový fashion film od Vladimíry Hradeckej. 

Výstava /si:/  je prezentáciou najnovšej kolekcie značky Puojd, ktorú tvorí textilná dizajnérka Michaela Bednárová. Súčasťou výstavy sú aj autorské topánky, ktoré sú výsledkom spolupráce s obuvnými dizajnérmi  Šimonom Galanským a Zuzanou Serbákovou. Šperky navrhla a realizovala Silvia Sukopová.   

„Kolekcia /si:/ nemá koncept, nerieši žiadnu tému, je to hlavne hra s formou a farbami.  V dezénoch sa teda zobrazujú abstraktné motívy, experimentálne technológie,  ale aj tradičná tlač na hodváb či viskózu,“ približuje výstavu Bednárová.

Materiálová línia pracuje s padavými a delikátnymi materiálmi, ktoré boli podľa dizajnu Michaely Bednárovej vyrobené v talianskej firme so zameraním na výrobu luxusných materiálov a odevných doplnkov. Odevy boli šité na Slovensku, po prvý krát takmer celú kolekciu šila profesionálna dielňa v malej limitovanej edícii.  Odevy majú známe „one size“ strihy, ktoré sú vzhľadom na udržateľnosť obmieňané len v detailoch.

„Tvorbu Michaely Bednárovej sledujem od jej začiatkov. Obdivujem jej pracovitosť a zanietenosť. Jej originálny dizajn je vždy rozpoznateľný. Páči sa mi, že ide stále svojou vlastnou cestou,  a že s každou novou kolekciou posúva textilný dizajn ďaleko za hranice všednosti. Je mi cťou, že práve v našej Galérii môžeme predstaviť výsledok jej úspešnej spolupráce s ďalšími dizajnérmi,“ uviedla majiteľka Galérie Starý Avion Jana Chrappová.

Michaela Bednárová je textilná dizajnérka, tvorí pod značkou Puojd. Sústredí sa na výrobu darčekových predmetov a odevných kolekcií. Jej tvorbu charakterizujú najmä autorské dezény, ktoré sú vyrábané rôznymi textilnými technológiami s dôrazom na experiment s materiálom a hľadanie nových štruktúr. Vo svojich kolekciách spracúva rôzne aktuálne spoločenské témy, pracuje s pocitmi nostalgie a pokúša sa o zobrazenie autentického Slovenska. Ideológiou jej značky Puojd je podpora domáceho priemyslu, udržateľnosť a snaha o bezodpadovosť.

Kolekcia /si:/ bola prvý krát predstavená na Mercedes-Benz Fashion LIVE! v septembri 2023 v Bratislave. Na kolekcii spolupracovala aj Silvia Sukopová, ktorá navrhla šperky a so stajlingom pomáhala Michaela Warenits. Výstava v Galérii Starý Avion je teda finálnym počinom projektu, na ktorom spolupracovali viacerí autori, a ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Výstavu /si:/ si môžu návštevníci Galérie Starý Avion pozrieť denne okrem nedele v pondelky, stredy, piatky a soboty od 10 do 14 h a v utorky a štvrtky od 16 do 19 h. V rámci výstavy prebehne „sample sale“ odevov značky Puojd za zvýhodnené ceny.

Viac informácií o výstave na na www.instagram.com/galeria_stary_avion 

Zdroj: TS