NouveauNu.Nights: Lístky miznú a kapacita je obmedzená!

Fink je sólovým projektom Brita Finna Greenalla, ktorý sa v roku 2000 upísal renomovanému londýnskemu labelu Ninja Tune. Debutoval trip-hopovým albumom Fresh Produce a v nasledujúcich rokoch si vybudoval slušnú kariéru producenta a dídžeja.

Sám však citíl, že jeho „mašinkovej“ hudbe niečo chýba a v roku 2006 urobil otočku doslova o 180 stupňov, keď pred seba postavil mikrofón, do ruky chytil gitaru a na pódium si prizval basgitaristu Guya Whittakera a bubeníka Tima Thortna. Ich spoločný Biscuits for Breakfest bol prvým gitarovým albumom vydaným nezávislými londýnskymi Ninjami. Svetu ukázal Finka ako citlivého bluesmana, ktorý zo súčasnej folkovej scény vytàča charakteristickým akusticko-perkusívnym gitarovým prejavom a osbnými textami bez klišé, ktorému sa vo vodách tohto žánru len ťažko vyhnete.

Fink

Odvtedy stihol odohrať stovky koncertov, pričom vystupoval s takými menami ako Zero 7, či Massive Attack, vydal štyri albumy plus ďalšie dva s jeho vedľajším dubovým projektom Sideshow. Posledný album Perfect Darkness vyšiel v júny tohto roku a síce sa na prvý pohľad na ňom žiadne výraznejšie zmeny oproti staršiem Sort Of Revolution vo zvuku a spracovaní neodohrávajú, nie je to na škodu. Fink si udržiava svojskú minimalistickú gitaru poprepletanú s jemnou elektronikou podfarbenú bicími a basou. Tentoraz ju bohato dopåňajú aj sláčiky. Celý album pôsobí homogénne, žiadna skladba priveľmi nevytàča a netreba na ňom hľadať potencionálne rádiové hity. No už to nie je ani tracklist, ktorý by ste si pustili pri práci alebo ako podmaz k upratovaniu.

Sú to piesne, ktoré si vyžadujú vašu plnú pozornosť na nasávanie ich atmosféry. Je jasné, že rámcovanie na začiatku skladbou Perfect Darkness a na konci Berlin Sunrise nie je náhodné. Každý úder na gitaru, každá nota, či slovo má svoje presne stanovené miesto. Úlohu opantať vaše (pod)vedomie, že aj za dňa sa farby potichu vytratia a vrátia sa až s poslednými tónmi.

Fink po dvoch rokoch znova vystúpi na projekte NouveauNu.Nights a predstaví ich aj Slovenskému publiku. Možnosť zhasnúť svetlá budete mať 16. novembra v Ateliéry Babylon v Bratislave. Viac informácii nájdete na www.vresk.sk

Official Facebook fanpage:
https://www.facebook.com/NouveauNu

Zdroj: OZ Vresk Factory
Publikoval: Redakcia GREGI.NET