Nominované filmy LUX Prize budú premietané v rámci Medzinárodného filmového festivalu v Bratislave!

Informačná kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku organizuje premietanie troch nominovaných filmov súťaže LUX Prize, ktorú už po šiestykrát vyhlasuje Európsky parlament.

Filmy budú predstavené v rámci Medzinárodného filmového festivalu v Bratislave, v dňoch od 9. do 15. novembra 2012, v kinosálach Cinema City Eurovea. Po premietaní sa uskutočnia besedy s poslancami Európskeho parlamentu a tvorcami filmov.

LUX Prize je už od roku 2007 ocenením, ktoré udeľuje Európsky parlament tvorcom filmov týkajúcich sa každodenného života a problémov občanov Európskej únie. Filmy premietané v rámci LUX Film Days zobrazujú rôzne pohľady na sociálne a politické problémy,  prispievajú k budovaniu silnejšej európskej identity, oslavujú európske hodnoty a ilustrujú rozmanitosť európskych tradícií.

Ocenenie LUX Prize sa stáva značkou kvality európskej filmovej produkcie. Laureáti nie sú ocenení priamo peniazmi, ale finančné prostriedky sú použité na propagáciu a distribúciu víťazných filmov vo všetkých členských krajinách Európskej únie.

Z troch nominovaných filmov vyberú víťaza poslanci Európskeho parlamentu 21. novembra na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu. V minulosti toto ocenenie získali napríklad snímky  Les neiges du Kilimandjaro (Snehy Kilimandžára, Robert Guédiguian, 2011), Die Fremde (Feo Aladag, 2010) alebo Welcome (Philippe Lioret, 2009). V tomto roku sa k filmom môžu vyjadriť aj diváci a na stránke www.luxprize.eu hlasovať za svojho favorita.

V Bratislave budú v dňoch 9. až 15. novembra premietané nasledovné filmy:

Tabu (réžia Miguel Gomez; Portugalsko – Nemecko – Francúzsko – Brazília) – Hlavnými hrdinkami tohto príbehu sú tri ženy. Pilar trávi prvé roky dôchodku snahou napraviť svet. Susedka Aurora, temperamentná osemdesiatnička, zase navštevuje kasíno a neustále hovorí o svojej dcére. Aurorina slúžka Santa je skúpa na slovo, poslúcha príkazy a drží sa názoru, že každý by sa mal starať sám o seba. Aurora však príde s tajomnou žiadosťou a ostatné dve ženy spoja sily, aby sa jej ju pokúsili splniť.

Je to iba vietor (réžia Bence Fliegauf; Maďarsko – Nemecko – Francúzsko) – Film inšpirovaný skutočnými udalosťami zobrazuje štyroch členov rómskej rodiny, ktorí žijú v chatrči v lese za mestom v Maďarsku. V poslednej dobe sa však Rómovia musia ukrývať viac ako inokedy, pretože už päť kompletných rodín v oblasti niekto vyvraždil vo vlastných domoch. Rómska komunita sa snaží pokračovať vo svojej jednoduchej každodennej rutine, žijúc v strachu z očakávaných rasovo motivovaných zločinov.

Shun Li a básnik (réžia Adrea Segre; Taliansko – Francúzsko) – Číňanka Shun Li prichádza z rímskej textilnej fabriky na malý ostrov v lagúne Veneto, kde začína pracovať ako barmanka v miestnej rybárskej krčmičke. Tu sa stretáva s rybárom Bepim, prezývaným Básnik. Medzi rybárom a Shun Li vzniká priateľstvo, ktoré je však tŕňom v oku čínskej i miestnej komunite, ktoré sú kategoricky proti ich priateľstvu.

Po premietaní sa uskutočnia besedy s poslancami Európskeho parlamentu a tvorcami filmov.

Informačná kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku patrí do siete informačných kancelárií EP v členských krajinách. K jej hlavným aktivitám patrí organizovanie rôznorodých informačných podujatí, udržiavanie kontaktov so širokou verejnosťou, novinármi a médiami, predstaviteľmi politického i spoločenského života na Slovensku. IK EP uľahčuje i všestranné vzťahy medzi slovenskými poslancami EP. Zároveň vydáva a rozširuje informačné materiály o dianí v EP a Európskej únii vôbec slovenskej verejnosti.

Časový harmonogram besied s poslancami EP, ako aj viac informácií o ocenení LUX Prize a upútavky na jednotlivé filmy nájdete na stránkach www.europskyparlament.sk  a www.luxprize.eu.

Zdroj: Luxprize