Noc ve znamení platformy SHAPE. MeetFactory uvádí: Catnapp, Puce Mary, Tutu a Umbra.

Čtveřice současných elektronických umělkyní opanuje MeetFactory. V případě Catnapp, Puce Mary a Umbra půjde o živá vystoupení, která svým DJ setem na závěr završí Tutu. V pátek 16. listopadu bude ve smíchovské továrně zářit platforma SHAPE, oslava současné inovativní hudby potrvá dlouho do noci.

Amparo Battaglia alias Catnapp je původem argentinská, v současnosti v Berlíně usazená umělkyně. Kombinací subbasových tónů přecházejících k breakbeatu a popu vytváří intenzivní, místy nostalgickou atmosféru s hutnými beaty. Její skladby oscilují od nenápadných dívčích popěvků s 4/4 rytmem až k intenzivním, nejniternějším ozvěnám děsuplných vzpomínek z dětství. Hudbu dělá od nepaměti a jako Catnapp vystupuje od roku 2010. „Pamatuju si své první vystoupení, které se zvrhlo v mosh-pit. To byla bomba,” vzpomíná se smíchem Catnapp v jednom rozhovoru a dodává, že agresivní zvuk té doby ustoupil něčemu hiphopovějšímu. Místy její tvorba připomene rozjařenost Grimes, drsnost M. I. A., jindy nadpozemskost Fever Ray. „Chci vyskočit a začít tancovat a to, co zpívám, křičet, prolnout se s publikem.” Catnapp umí příst, ale i škrábnout. Vydala několik alb, aktuální No Cover (2018) vyšlo v červenci, zářez má v Boiler Room, na několika kultovních festivalech, účastnila se Red Bull Music Academy.

Frederikke Hoffmeier alias Puce Mary je dánská umělkyně, jejíž zvuk vychází z industriálního lomozu, zvukových koláží, energické elektroniky a konkrétní hudby. Spjatá je především s tamním labelem Posh Isolation, popřípadě obdobně věhlasným berlínským PAN. Její noisové performance používají sample či hlas pouze jako strukturu a výchozí bod pro práci s texturou zvuku. Její čerstvě vydané album The Drought (2018) je protkáno kulturními referencemi na Charlese Baudelaira, Jeana Geneta či Michelangela Antoniona, tematicky se na něm soustředí jak na nebezpečí, tak příležitost a spíš než útěk nabízí metamorfózu.

„Tvoří různorodou hudbu, vede sbory, vytváří poezii hluku, pracuje s akademickými elektroakustickými metodami,” vyjmenovává magazín The Quietus činnost Marije Balubdžić, srbské, mezi Vídní a Bělehradem působící umělkyně. „Umbra je toho všeho syntézou, prolíná sladké s kyselým, hluk s melodií.” Její poslední album Unglued (2017) vyšlo u labelu Baba Vanga.

Přehlídka je pořádaná ve spolupráci s SHAPE, platformou pro inovativní hudbu a audiovizuální umění. Catnapp, Tutu a Umbra jsou současně mezi vybranými pro rok 2018.​ Každý rok vybírá kolektiv evropských organizací 48 umělců, kteří se podílí na vystoupeních, rezidencích, workshopech a diskusích napříč festivaly a dalších místech. Ze zmíněných a tu noc vystupujících letos MeetFactory vybrala Umbra, která v pátek 16. listopadu továrnu otevře.

shapeplatform.eu/artist/catnapp
shapeplatform.eu/artist/umbra
shapeplatform.eu/artist/tutu
puce-mary.bandcamp.com
meetfactory.cz/cs/shape

Vstupenky:
250 Kč na www.meetfactory.cz
300 Kč (+ případné poplatky) v ostatních předprodejích
300 Kč na místě

Předprodeje:
Ticketportal, GoOut a www.meetfactory.cz

Zdroj: TS