Noc divadiel v Empírovom divadle Hlohovec-

Noc hviezdnej histórie alebo Noc historických celebrít! Táto myšlienka sa bude skloňovať v sobotu 17. novembra 2018 na divadelných doskách najstaršieho zachovaného divadla súčasnosti v Strednej Európe, na doskách Empírového divadla v Hlohovci, ktoré sa tiež pridáva k európskemu podujatiu Noc divadiel 2018.

Počas tretej novembrovej soboty sa viac ako päť desiatok slovenských divadiel, v 28 slovenských mestách Slovenska, spojí v jednu spoločnú noc a ponúknu divákom netradičné divadelné zážitky. Bude medzi nimi i teatro ORLUS, ktoré sa po druhýkrát zapája do podujatia Noc divadiel. Toto malé herecké združenie si na sobotu 17. novembra 2018 pre divákov pripravilo skutočné teátro.

Od 18.00 hod. – 24.00 hod., vďaka trom predstaveniam, pravdivé zrkadlo starej Európe nastaví Inventúra démonov, osudy historických postáv zamiešajú perly kráľovninho Tajomného náhrdelníka a nesmrteľná hudobná múza sa stane zábleskom pre Mesačné svetlo lásky.

Nočné putovanie za hranice tradično-netradičných zážitkov pre celú rodinu, v bývalom divadelnom stánku rodiny Erdödy, začína o 18.00 hod a bude trvať do neskorých nočných hodín. 

Inventúra démonov – 18.00 hod.

O ľudskom hriechu už boli popísané celé stovky kníh. Sú však jednotlivé smrteľné hriechy až natoľko hriešne? Dokážeme si so svojimi hriechmi poradiť sami alebo potrebujeme nejakého ochrancu nad sebou? Odpovede na tieto otázky je možné dozvedieť sa v sobotu 17. novembra 2018 v Empírovom divadle Hlohovec počas predstavenia Inventúra démonov.

Noc divadiel o 18.00 hod. otvorí cestovateľská misia, kde budú návštevníci putovať naprieč storočiami a európskymi krajinami. V ústredných úlohách sa predstavia: lenivosť, pýcha a hnev, obžerstvo, lakomstvo, závisť, smilstvo. Teda sedem kardinálnych hriechov. Hlavnými sprievodcami plavby údolím démonov, po starej Európe, budú dvaja stvoritelia sveta Dobrodej Biely a Kazisvet Čierny, ktorí si na pomoc zoberú tiež svoje hovorkyne.

Ako prvé sa počas predstavenia prekročia hranice nášho severného suseda Poľska, kde sa bude možné zoznámiť hneď s dvomi hriechmi naraz – pýchou a hnevom. Tu sa píše rok 1795 a práve počas tohto obdobia príde k vyliečeniu pyšnej poľskej šľachtičnej a jej zúrivej sestry, a to vďaka stretnutiu s jednoduchou cigánkou, ktorá im bez obalu naservíruje pravdu a naordinuje im účinnú medicínu.

Počas pátracej misie budú návštevníci tiež časooptikou teleportovaní do veľkolepého Paríža, do doby Kráľa Slnka – Ľudovíta XIV., kde dcéru člena kráľovskej súdnej rady ohrozuje a znemožňuje kardinálny démon obžerstvo. Mladá francúzska dáma sa na vlastnej koži presvedčí, do akých nedôstojných situácií vie nekonečná láska k jedlu rozjedeného obra alebo obryňu dostať.

Z Paríža cestovateľská misia pokračuje do Horného Saska, do doby okolo roku 1900, keď sa do hlavy mladej zámockej kuchárky dostane závisť. Jej falošné presvedčenie o vlastných kvalitách a pripravených zákerných intrigách potrestá obyčajný kominár.

Ako sa hovorí, čo máme po svojom boku dlho, je časom opozerané. Preto sa stačí okolo seba lepšie rozhliadnuť, nájsť si vo vzťahu náhradu a smilstvo je na svete! Ale, čo sa stane, keď zasmilní i ten, čo bol dlho verný v manželskom zväzku? Viac už návštevníci zistia v príbehu o zámožnom benátskom kupcovi a jeho radodajnej žene.

Výprava za kardinálnymi démonmi zavedie cestovateľov z Talianska do cárskeho Ruska. V tejto krajine sa presvedčia, že večne živé lakomstvo dokáže pošliapať i dlhoročné priateľstvá. Príkladom toho bude chamtivá ruská veľkostatkárka a jej zakríknutý muž. Aj keď sa príbeh odohráva u nášho východného suseda, netreba sa utešovať tým, že nás Slovákov sa netýka. Lakomstvo je nesmrteľné, žije stále v nás.

Vďaka poslednému smrteľnému hriechu – lenivosti – návštevníci časostroj zastavia v roku 1975, v čase reálneho československého socializmu, ktorý budoval svetlejšie zajtrajšky. Na príklade nie príliš pracovitej kastelánky a upratovačky múzea sa dozvedia, že aj niekoľko desiatok rokov dozadu prokrastinácia fungovala už na plné obrátky.

Čo však na konci plavby údolím siedmich démonov napíšu tlačové hovorkyne nebeských a pekelných brán do záverečnej správy o súčasnej miere ľudského hriechu? Páchajú ľudia svoje poklesky vedome alebo im boli vopred naprogramované? Hrešia dnes ľudia viac alebo rovnako ako v minulosti? Odpovede na tieto doposiaľ nevyriešené otázky rozlúsknu členovia Divadelnej skupiny teatro ORLUS 17. novembra 2018 o 18.00 hod. v Empírovom divadle Hlohovec.

Predstavenie trvá 90 min. bez prestávky.

Tajomný náhrdelník – 20.15 hod.

Romantika, mágia čarodejníc, plánovaná potupa kráľovnej, intrigy a nástrahy prefíkaného kardinála, dramatické zvraty, ale hlavne osudové perly kráľovninho náhrdelníka. Toto všetko je možné zažiť v Empírovom divadle Hlohovec 17. novembra 2018 počas scénického podujatia Tajomný náhrdelník

Počas tretej novembrovej soboty Noc divadiel odhalí ďalší kúsok slovenských dejín. V druhom predstavení herci z teatra ORLUS vyrozprávajú príbeh plánovanej zrady Beatrix Luxemburskej, manželky uhorského kráľa Karola Róberta z Anjou.

Prostredníctvom divadelného stvárnenia dramatických pasáží sa návštevník osobne stretne so samotnou kráľovnou Beatrix, zákerným kardinálom a jeho intrigami, s menej urodzenými obyvateľmi kráľovského dvora, ale aj s postavami čiernej mágie.

Kráľovná v nestráženej chvíli odhalí svoje tajomstvo dobrosrdečnej, ale príliš zhovorčivej a nie veľmi múdrej komornej. Práve tá nechtiac záhadu kráľovninho perlového náhrdelníka vyzradí počas spovede kardinálovi. Ten sa „klebety“ okamžite chopí a snaží sa ju využiť vo svoj prospech. Vymyslí plán na verejnú potupu a skompromitovanie Beatrix Luxemburskej. Aby kardinál získal dôkaz o kráľovninej nevere, tak svoje sily spojí so svetom mágie a kúziel. Na dokonanie kardinálovho plánu čarodejnica Aurora a jej učenkyňa Oxana ukuchtia čarovný nápoj.

Bude mať zázračný nápoj správne účinky? Vypláva nakoniec ukrývané tajomstvo na povrch alebo sa ho predsa podarí utajiť? Akú úlohu v tomto príbehu zohrajú perly z kráľovninho náhrdelníka? Odpovede na tieto otázky je možné získať v Empírovom divadle Hlohovec 17. novembra 2018 o 20.15 hodine. Návrat do minulosti sprostredkujú členovia divadelnej skupiny teatro ORLUS.

Predstavenie trvá 75 min. bez prestávky.

Mesačné svetlo lásky – 22.00 hod.

Svetlo žiariacej luny, záblesk lásky, osudové jazero, nadanie mladého umelca, nesmrteľná hudobná múza, ale i dobrosrdečnosť a pretvárka. Sedem indícií, vďaka ktorým ožije v Empírovom divadle Hlohovec príbeh, ktorý pred viac ako 215 rokmi odvial čas. Ten rozpovie 17. novembra 2018 scénické predstavenie s názvom Mesačné svetlo lásky.

Počas Noci divadiel sa divadelná stavba Jozefa Erdödyho vráti do obdobia roka 1801, kedy žil chudobný, ale veľmi nadaný hudobný génius Ludwig van Beethoven. Tento nemecký skladateľ flámskeho pôvodu mal učiť hudbu tri mladé šľachtičné – Jozefínu, Teréziu a Giuliettu. Jednej z nich však maestro Beethoven od počiatku prekáža a voči polohluchému učiteľovi hudby vyhotoví zákerný plán. Plán pretvárky a neúprimnej lásky. Svoj zámer mladá slečna bez akýchkoľvek morálnych zábran začína naplno realizovať a postupne získava od Beethovena sľub o napísaní sonáty. Tridsaťročný Ludwig, zaslepený svojimi citmi voči mladej šľachtičnej, dni a týždne presedí za klavírom, až sa mu podarí skomponovať jedinečnú sonátu lásky. Sonátu mesačného svitu.

Odovzdá nakoniec do rúk nevďačnej aristokratky Ludwig van Beethoven svoje dielo a dovolí prefíkanej žiačke vôbec sonátu vypočuť si? Vypláva ukrývané tajomstvo urodzenej slečny na povrch alebo sa jej ho predsa podarí utajiť? Akú úlohu v tomto príbehu zohrá prostoreká slúžka Angela, gróf Jozef a jeho sestra Zuzana?

Odpovede na tieto otázky je možné dozvedieť sa v Empírovom divadle Hlohovec v sobotu 17. novembra 2018 o 22.00 hodine. Divadelne spracovaný príbeh o sonáte č. 14 cis-mol sprostredkujú členovia Divadelnej skupiny teatro ORLUS.

Predstavenie trvá 75 min. bez prestávky.

Empírové divadlo Hlohovec

Empírové divadlo v Hlohovci patrí medzi najstaršie zachované divadelné budovy na Slovensku. Dal ho v roku 1802 postaviť vtedajší významný hodnostár cisárskeho dvora Jozef Erdödy. Ide o staviteľský unikát, a to jediné zachované šľachtické divadlo v strednej Európe. Hlavným staviteľom divadla (Commedie Hau) bol známy staviteľ Pietro Travaglia. Pôvodne bolo určené pre členov rodiny Erdödyovcov, príbuzných a okolitých zemepánov ako malé súkromné divadlo šľachty. Budova svojmu účelu slúžila pravdepodobne do roku 1918. Z minulosti sa zachovali pamäte grófky Helen Erdödyovej, ktorá píše: „Pri príležitosti  veľkých poľovačiek alebo sviatkov, ako napríklad roku 1903 pri príležitosti  našej zlatej svadby, alebo v prospech Červeného kríža, sme aj my hrali ochotnícke predstavenia alebo sme predvádzali obľúbené živé obrazy.“

V čase svojej najväčšej slávy divadlo hostilo taliansku opernú spoločnosť, hercov z viedenských a budapeštianskych divadelných scén. Tradovaná je prítomnosť skladateľa Ludwiga van Beethovena.

Dnes sa divadlo využíva na kultúrno-spoločenské udalosti počas celého roka.

Zdroj: TS