Noc divadiel 2013 pozýva na bohatý program.

Noc divadiel 2013 je 4. ročníkom noci otvorených divadiel, predstavení a výnimočných zážitkov. Ide o európske podujatie prezentujúce divadlo tvorivým spôsobom v netradičnom časovom rozpätí.

Tento rok sa do projektu zapojilo 44 divadiel z 15 slovenských miest: Banskej Bystrice, Bátoviec, Bratislavy, Košíc, Kremnice, Malaciek, Martina, Nitry, Prešova, Semerova, Senice, Trenčína, Trnavy, Zvolena a Žiliny. Podujatie koordinuje Divadelný ústav v spolupráci s divadlami na celom Slovensku. 

Noc divadiel odštartuje aj tento rok telemostom v živom vysielaní Slovenského rozhlasu o 18.00 hod. Spojí tak naživo divadlá po celom Slovensku a poslucháči si budú môcť užiť atmosféru z rôznych javísk naraz.

Divadlá sa spoja presne o 19.00 hod., keď vo všetkých naraz zaznie spoločný potlesk. Spoja nás aj herci. Počas Noci divadiel 2013 nedovolia zaspať žiadnemu divákovi. Dôkazom bude celonočná fotodokumentácia a zapojenie sa do samotnej akcie so sloganom Ani ja nespím! Herci hrajú a sa hrajú a tento rok sa môžu hrať aj diváci.

Pre všetkých milovníkov divadla je pripravená komédia, dráma, balet, súčasný tanec, muzikál, klasické inscenácie, rozprávky, tradičné marionetové divadlo. Okrem divadelných predstavení sa budú môcť diváci zapojiť do workshopov, tvorivých dielní, vidieť ukážky tréningov klasického tanca, vypočuť si jazz či ľudové piesne, diskutovať s tvorcami, objavovať zákulisie a skryté zákutia divadla, skúšať predstavenie, pozrieť si výstavu divadelných plagátov, archívne videoprojekcie z predstavení alebo vyvolávať fantóma divadla.

„Noc“ sa koná každoročne vždy tretiu novembrovú sobotu vo viacerých slovenských mestách súčasne. Slovenské divadlá otvoria svoje priestory počas večerných a nočných hodín, aby demonštrovali svoju otvorenosť novým podnetom, novým divákom a inšpirácii zvonku. Iniciátorom projektu Európska noc divadiel, do ktorého sa v tomto roku zapojilo už 11 krajín, je chorvátska Noć kazališta. Stovky európskych divadiel sa spoja v jednu spoločnú noc. Noc divadiel vznikla na podnet francúzskych divadelných umelcov a prvýkrát sa ako pilotný program realizovala 25. októbra 2008 v Detskom divadle Dubrava v Záhrebe a v Šibenskom divadle.

Noc divadiel presadzuje tri najdôležitejšie atribúty, ktoré ju charakterizujú: otvorenosť (potreba zo strany divadiel), interakcia (prvok hry a akcie zo strany diváka) a prepájanie (schopnosť vytvárať siete medzi verejnosťou, divadlami, inštitúciami a mestami). Zjednocujúcim prvkom je samotné spojenie. Medzi divákmi a divadlami navzájom.

Divadlá si svoj program zostavujú samostatne. Všetky podujatia okrem niekoľkých výnimiek sa konajú vždy priamo v danom divadle. Mnohé z nich zostavili svoj program na základe nasledujúceho Dňa boja za slobodu a demokraciu.

Počas Noci divadiel môže divák skúmať, objavovať, zapájať sa do diania či sa len príjemne usadiť, vnímať a nechať sa unášať po celú noc.

Heslo prvého ročníka „Dnes večer nezhasíname” presvedčilo divákov v 8 mestách Slovenska a 28 divadlách o tom, že divadla sa netreba báť. Druhý ročník sa niesol v znamení hesla „Na hry máme celú noc“. S návštevníkmi sa hralo 31 divadiel z 9 miest Slovenska. Tretia noc otvorených divadiel bola „Tajomná, impulzívna, návyková, hlboká, jedinečná.“ Zapojilo sa do nej 39 divadiel z 11 miest.

Program

Divadlo Akadémie umení v Banskej Bystrici a Záhrada – Centrum nezávislej kultúry odštartujú svoj spoločný program o 19.00 hod. potleskom a monodrámou Leonardo.

Ide o prvú oficiálnu spoluprácu, ktorej cieľom je dlhodobo poskytovať priestor kultúrneho centra pre študentov FDU AU, a to najmä na workshopy či hosťovanie menších javiskových foriem. Druhé banskobystrické divadlo – Divadlo z Pasáže pozýva divákov od 20.00 hod. diskutovať počas Večerných dialógov. Divadlo Štúdio tanca opäť oživí tancom jednotlivé „zákutia“ svojich priestorov, a to predstavením Tvaruj si ma, ako chceš o 22.00 hod. Okrem toho si so svojimi divákmi s radosťou pripomenie 15. výročie, ktoré tento rok oslavuje. O 21.00 hod. sa spojí s Bábkovým divadlom na Rázcestí a spoločne požiadajú divákov, aby vytvorili medzi divadlami spojenie. Štátna opera v Banskej Bystrici pozýva na stretnutie s divadlom, počas ktorého zákulisie, hľadisko a javisko splynú v jedno. Stane sa tak o 23.00 hod.,  keď začne Čilli tanečná noc. 

Divadlo Pôtoň z Bátoviec pripravilo pre svojich divákov nevšedný zážitok – simuláciu nočnej divadelnej skúšky pred premiérou. Diváci sa stanú aktívnymi členmi inscenačného tímu, dostanú texty, kostýmy, pripraví sa scénická výprava a budú sa tvoriť javiskové situácie. Zapojiť sa môže ktokoľvek, kto chce zažiť adrenalínové nočné skúšanie. Pracovať sa bude s hrou W. Shakespeara Romeo a Júlia. Od 17.00 hod. Ja, Romeo. Ty Júlia. Kto bude lekárnik?

Bratislavské Štúdio 12 začne už dopoludnia o 11.00 hod. otvorenou skúškou pripravovanej premiéry projektu Strindberg – Pinget – Beckett v réžii Martina Hvišča. Popoludní pozýva na workshop Divadla Zrakáč, neskôr na jeho prezentáciu a o 20.00 hod. sa diváci môžu tešiť na Prekvapeníe Dvanástky.

Bratislavské bábkové divadlo pripravilo pre svojich detských divákov bohatý program, v rámci ktorého sa budú môcť zapojiť do výtvarnej a hereckej dielne. Pod vedením lektorov budú pracovať na výrobe bábok a kostýmov a nacvičovať s nimi rozprávku. Oboznámia so základnými technikami a postupmi bábkoherectva. O 18.00 hod. odprezentuje divadlo práce účastníkov dielní s hrou Ako išlo vajce na vandrovku.

Divadlo Mázhaus predstaví o 18.00 hod. Jozefa Pražmáriho a Jakuba Gabriela v divadelnej hre Posledný rozhovor. Ide o úpravu rozhlasovej hry Friedricha Dürrenmatta Nočný rozhovor s opovrhovaným. Divadlo Nová scéna uvedie v rámci Noci divadiel o 19.00 hod predstavenie Vyhadzovači.     

Divadlo bez domova, Integrované pohybové divadlo Len tak tak a Equiteatro sa spoja v spoločnom priestore Pisztoryho paláca spoločným programom. O 19.00 hod. bude uvedená predpremiéra tanečno-pohybového predstavenia Tabu divadla Len tak tak, o 20.00 hod.  nasleduje predstavenie Kuca Paca INAK Divadla bez domova a o 20.30 hod. Scénografický ateliér  divadla Equiteatro.

V Dezorzovom lútkovom divadle ožije o 22.00 hod. Sandokan, kultový hrdina a to v modernom a humornom spracovaní, ktoré Dezorzovo lútkové divadlo odohrá naopak. Divák tak bude mať možnosť vidieť náročný marionetový muzikál zozadu, čím sa zo statického pozorovateľa deja zmení na priameho účastníka.

Balet SND pripraví o 20.00 hod. ukážku tréningu techniky klasického tanca v netradičnom sprievode jazzovej kapely. Tréning bude obsahovať ukážky kombinácií, ktoré súbor každodenne trénuje s klavírnym sprievodom.

Divadlo TICHO a spol. uvedie o 17.00 hod. premiéru inscenácie divadelného zoskupenia mentálne znevýhodnených, pedagógov a profesionálnych divadelníkov. Od 19.30 hod. bude večer pokračovať diskusiou moderovanou novinárkou a publicistkou Ľubou Lesnou.

Biele divadlo odohrá o 19.00 hod. predstavenie Na hranici snov. Každý, kto sa ocitne počas svätojánskej noci v tajomnom lese, má šancu bojovať za svoje sny a túžby a na spletitých chodníčkoch v tme nájsť sám seba. Od 21.00 hod. budú pokračovať mozaikou činoherných a speváckych a tanečných čísel. Divadlo Lab Divadelnej fakulty VŠMU začne už o 18.00 hod. a počas celého večera a noci ponúkne svojim divákom široký program: od workshopov, programu pre deti, spoločného potlesku až po samotné predstavenia.

V Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava otvorí o 17.00 hod. kapelníčka Zuzana Haasová čarovnú divadelnú noc elegantným vystúpením v štýle old music  s moderným rázom 21. storočia.

Ľudové piesne a tance z viacerých regiónov Slovenska pohľadom mladej generácie tvorcov v strhujúcom naštudovaní profesionálnych tanečníkov, spevákov a muzikantov odznejú o 19.00 hod.

Od 21.30 hod. bude program pokračovať sprievodnými podujatiami. Ľudovou hudbou SĽUK-u v priestoroch divadelného bufetu a prehliadkou divadelného zákulisia s Fantómom divadla.

Divadlo elledanse pripravilo hudobno-tanečný večer. 0 20.00 hod. budú môcť diváci vidieť unikátnu multižánrovú performanciu vo forme dialógu živej javiskovej akcie a videí z kanálu YouTube.

O 21.30 hod. zaznie koncert argentínskej hudby, vášnivej, nostalgickej i noblesnej, s fokusom na tvorbu Astora Piazzollu. Hudobné trio doplnia interpreti elledanse improvizáciou súčasného tanca.

Brilantne stvárnená tragikomédia s množstvom vtipných a groteskných situácií… ako zo života.

Odkrýva tajné zákutia mysle veľkého ruského spisovateľa a zaujímavo podáva udalosti, ktoré ústia do vzniku slávnej a kontroverznej Kreutzerovej sonáty. O 19.00 v Divadle ASTORKA Korzo ´90.

Ružinovské Divadlo pod kostolom pozýva o 20.00 hod. na Tanečný  večer s profesionálnym lektorom.

Príďte a zopakujte si základy spoločenských tancov. Ešte pred tým však ponúka o 18.00 hod. koláž krátkych divadelných predstavení viacerých umeleckých škôl a divadiel.

Divadlo Malá scéna STU pozýva o 17.00 na diskusiu Novembrové ideály a realita s Antonom Srholcom a Jánom Budajom. Hudobným hosťom večera bude Peter Getting.

Košické Divadlo Thália Színház ponúka svojim divákom o 17.00 hod. premietanie filmu režiséra Marcella Jankovicsa, ktoré je o 18.00 hod. spojené s besedou s autorom filmu. Neskôr uvedie inscenáciu Divadla Na Peróne: fasbuk a od 20.30 premietanie animovaného filmu Tragédia človeka a koncert Semi Holsen.

Bábkové divadlo v Košiciach pozýva divákov o 19.00 hod. na komédiu o zvonici bez zvona a zvonárovej dcére bez vena – Zvonkohra a o 20.00 na prehliadku zákulisia a priestorov divadla či workshop s bábkami.

Príjemný večer v nádhernom prostredí zrekonštruovanej Malej scény Štátneho divadla Košice ponúkne divákom stretnutia s divadelným zákulisím. Chcete vedieť, z čoho vzniká scéna? Chcete vidieť pôvodné makety a návrhy kostýmov z úspešných inscenácií? Máte radi prekvapenia? Tak potom je Noc divadiel v Štátnom divadle Košice určená práve vám. O 19.00 hod. nasleduje Rigoletto a o 20.00 hod. výstava scénografických návrhov a kostýmov z hier divadla, hudobné prekvapenie a prekvapenie z pripravovaného muzikálu Móric Beňovský.

Repríza pouličnej pochôdzkovej inscenácie. Premiéra dokumentárneho filmu o histórii a znovuoživení Kremnického divadla v podzemí. Premiéra inscenácie na motívy satirického románu Pavla Taussiga z 50. rokov minulého storočia. Poetická groteska 18-ročnej idealistky s dosahom krutého socializmu.

Repríza nonverbálnej klauniády zo súčasnosti. Voľné improvizácie na motívy starých scénok a pesničiek + koncert skupiny Lojzo. Toto je bohatý program Kremnického divadla v podzemí, ktorý sa začne už o 14.00 hod.

Príjemné posedenie s tvorcami, hercami a priateľmi Divadla na hambálku, s pesničkami  z hry Všetko o ženách, veselý kvíz o divadle, divadelná improvizácia. To je nočné Hambálkovanie, ktoré sa začne o 20.00 hod. Pred ním však budú môcť návštevníci Divadla na hambálku vidieť o 19.10 hod. komédiu z malebnej dedinky na Záhorí, ktorá rozpráva o tom, čo sa stane, keď sa na hodoch stretnú dve znepriatelené susedské rodiny. Už od 10.00 hod. sa začne prehliadka detských a mládežníckych predstavení, ktoré pripravili členovia divadla so svojimi zverencami.

Slovenské komorné divadlo v Martine pozýva na rozprávkový príbeh o obuvníkovi Jakubovi, ktorý zanevrel na celý svet a žije len sám pre seba. Šije topánky a pracuje dlho do noci. Od nikoho dlhé roky nič nedostal: O Jakubovi a veľkom dare o 15.00 hod.

O 18.00 hod. budú môcť diváci vidieť 1. a 2. časť oceneného predstavenia www.narodnycintorin.sk Doda Gombára a Róberta Mankoveckého. Autorský projekt režiséra Doda Gombára by mal svojou poetikou nadväzovať na Kuba, Štúrovcov či Nový Život. Ambíciou martinského divadla je predstaviť divákom sitcom, divadelný žáner na Slovensku známy skôr z televíznej obrazovky ako z divadelného javiska.

O 21.30 hod. pokračuje program projekciou filmu Smíchov pláče, Brooklyn spí. V priebehu popoludnia sú návštevníci pozvaní na prehliadku zákulisia divadla.

Na nitrianske javisko prichádza veľká scénická muzikálová freska, ktorá vznikla na základe románu Petra Jaroša. Jeho Tisícročná včela je jedným z najvýznamnejších románových diel 20. storočia v slovenskej literatúre, s výrazným vplyvom magického realizmu a nadrealizmu. Predstavenie Tisícročná včela odohrá Divadlo Andreja Bagara v Nitre o 18.30 hod.

Tradičné rodinné bábkové divadlo TYJÁTR Ivana Gontka počas Noci divadiel zahrá predstavenie Ženíchovia alebo Živá mŕtvola podľa textu ľudových bábkarov. Predstavenie sa bude hrať v historickom stolovom bábkovom divadle s 20 cm marionetami. Prvýkrát bolo uvedené počas festivalu Divadelná Nitra ako ukážka tradície stolových rodinných bábkových divadiel, ktoré bývali v prvej polovici minulého storočia súčasťou divadelnej kultúry v Čechách a na Slovensku.

Prešovské Divadlo Alexandra Duchnoviča pripravilo o 19.00 hod. pre svojich divákov inscenáciu Medveď. Táto Čechovova jednoaktová komédia sa často uvádza spolu s jeho ďalšou jednoaktovkou Pytačky ako súčasť jednej inscenácie. Spája ich spoločná téma – vzťah muža a ženy formujúci sa cez prekonávanie banálnych a nezmyselných prekážok, ktorý nakoniec vyvrcholí vzájomnou náklonnosťou. Po predstavení nasleduje diskusia s tvorcami, po diskusii bude javisko k dispozícii verejnosti.

Divadla Jonáša Záborského pozýva svojich návštevníkov od 19.00 hod. objavovať skryté zákutia divadelného zákulisia v novom divadle. O 19.00 hod. sa takisto začne výstava divadelných plagátov z inscenácií a nočné divadelné kino, ktoré premietne archívne videoprojekcie z predstavení divadla.

Po nočnom drinku, miešanom v divadelnom štýle, sa začne o 22.00 hod. súčasná americká komédia Tučné prasa o tom, ako sa úspešný manažér Tom zoznámi s plnoštíhlou knihovníčkou Helenou. Miluje ju, ale zároveň sa za ňu hanbí. Neúspešne tají svoj nový vzťah pred najlepším kamarátom aj pred svojou bývalou atraktívnou priateľkou.

Počas Noci divadiel bude Ochotnícky divadelný súbor Úsmev Semerovo striedať predstavenia s folklórnym programom. Svojim divákom odohrá PopoluškuRichtárku a o 21.00 hod. otvorí výstavu typických ľudových krojov a divadelných rekvizít. Po 22.00 hod. zabaví návštevníkov skupina Kvádro NZ.

Senické Záhorácké divadlo odohrá o 15.00 hod. predstavenie Podivuhodný voz Boží v kombinácii záhoráckeho nárečia a barokovej slovakizovanej češtine. Miestom konania bude Evanjelický kostol  a. v. Vajanského 30 v Trenčíne.

Trenčianske Divadlo Kolomaž začne svoju Divadelnú noc o 19.00 hod. predstavením Inu, nevidno pevninu. Vojdite s fantáziou a otvorenou mysľou, bez predsudkov a očakávaní – nechajte sa prekvapovať a budete prekvapení. Nasledovať bude predstavenie Europeana. Na príklade provokatívnej koláže, asambláže vojen, vraždenia, myšlienkových prúdov, vynálezov a dokumentárnych prvkov stvárni absurdný pohľad na svet 20. storočia.

O 16.00 hod. rozohrá Vlado Kulíšek a Divadlo FORTISSIMO predstavenie Etudy z kufra – krátke scénky a etudy, do ktorých sa bude môcť postupne zapojiť aj obecenstvo. Vzniknú tak spontánne improvizácie a prekvapivé komické situácie. Na náhle podnety a nápady divákov budú musieť s veľkou dávkou kreativity reagovať mím aj hudobník. O 17.00 hod. budú pokračovať krátkou exkurziou do sveta pantomímy.

Trenčianske Hradné Divadlo začne svoj program o 16.30 predstavením pre deti Môj macík.

Po predstavení budú mať detskí diváci možnosť pozrieť si divadlo i jeho zákulisie. Od 17.30 hod. je pripravený workshop pre širokú verejnosť so záujmom o divadelné umenie, špeciálne herectvo a hereckú improvizáciu so študentmi VŠMU a o 18.30 hod. baroková veršovaná šermovačka so skupinou historického šermu Wagus. Do 19.00 hod. budú pokračovať sprievodné podujatia ako výstava divadelných kostýmov a návrhov študentov Strednej umeleckej školy v Trenčíne, tvorivé výtvarné dielne  pre deti – tvorba papierových šiat, divadelných masiek a kostýmov a fotenie v divadelných kostýmoch.

Príďte sa povoziť v divadelnom autobuse s normálnymi divadelníkmi z Normálky. Humorné predstavenie Výlet priamo z dielne Divadla Normálka aj o (ne)normálnych veciach života odštartuje Noc divadiel o 19.00 hod.

Divadlo Jána Palárika v Trnave pozýva na večer s remeselníkmi a po 21.00 hod. na spomienkový program na Mariána Makara Možno príde aj Makar.

Večer v Divadle J. G. Tajovského vo Zvolene bude tajomný a rozprávkový. O 16.00 hod. sa začne otvorenou skúškou novej rozprávky O troch vílach, a po jej skončení pozýva deti do tvorivých dielní. O 21.00 hod. bude pokračovať humoristicko-hororovo ladený večer zameraný na panoptikum príšer, škriatkov, strašidiel, elfov, mátoh, netvorov v histórii divadla a v klasických dielach a o 24.00 hod. sa začne pri sviečkach polnočné vyvolávanie fantóma divadla.

Bábkové divadlo Žilina a Stanica Žilina–Záriečie spoločne pozývajú od 13.00 hod. na detské vodné divadelné sympózium, ktorého scénografická tvorba bude zameraná na recykláciu odpadov, inšpirovaná vodou a svetom pod hladinou. Pokračovať bude o 18.00 hod. predstavením Malá morská večera, ktorá bude verejnou prezentáciou výsledkov workshopu a projektu s názvom Voda pre morské panny. Na pôde Bábkového divadla Žilina vzniká inscenácia inšpirovaná príbehom H. Ch. Andersena o Malej morskej panne. Príbeh súvisiaci s vodou tvorcov nabáda k vyjadreniu sa k súčasnému stavu znečistenia vôd – okrem iného aj množstvom tuhého odpadu. Zámerom je využívať vzniknuté predstavenie ako pútavý komunikačný prostriedok prinášajúci kvalitný umelecký zážitok s jasným environmentálnym posolstvom pre deti a mládež. Miestom konania bude Stanica Žilina–Záriečie.

Mestské divadlo Žilina pozýva o 19.00 hod. na talkshow Sone Müllerovej, ktorej hosťom bude Milan Kňažko, a o 21.00 hod. na inscenáciu Zákulisie Zimnej cesty. Jej tvorcovia odhalia zákulisie tvorby najnovšej inscenácie žilinského divadla. Neformálne sa porozprávajú s režisérom Tomášom Procházkom, dramaturgičkou Lenkou Garajovou a hercami o tom, ako vzniká divadlo za sprievodu jazzu Barbory a Šimona Švidraňovcov.

VSTUP NA VŠETKY PODUJATIA JE VOĽNÝ, POKIAĽ NIE JE
V PROGRAME DIVADLA ALEBO NA JEHO WEBOVEJ STRÁNKE UVEDENÉ INAK.
ZMENA PROGRAMU VYHRADENÁ.

Podrobnejšie informácie o podujatí nájdete na https://www.nocdivadiel.sk/
Sledujte nás i na facebooku: https://www.facebook.com/#!/Noc.divadiel

plagat_a1_noc_divadiel_2013

Zdroj: Divadelný ústav Bratislava