Noc divadiel 2012 bude bláznivá už zajtra v noci!

Už zajtra, v sobotu 17. novembra, sa v 11 mestách  Slovenska  začne tretí ročník noci otvorených divadiel, predstavení a výnimočných zážitkov – Noc divadiel 2012. Brány divadiel ostanú otvorené v 39 divadlách z Banskej Bystrice, Bátoviec, Bratislavy, Košíc, Martina, Nitry, Prešova, Prievidze, Trnavy, Zvolena a Žiliny. Okrem Slovenska sa bude divadelne nocovať v ďalších siedmich krajinách Európy.

Bláznivú a tajomnú Noc divadiel 2012 štartujeme audiomostom v rozhlasovom éteri Rádia Regina Slovenského rozhlasu. Od 18.00 hod. do 19.00 hod. sa divadlá spoja s divákmi po celom Slovensku a diváci prostredníctvom živého vysielania nasajú atmosféru z rôznych javísk naraz. Presne o 19.00 hod. zaznie vo všetkých divadlách naraz spoločný potlesk, ktorý je od nepamäti symbolom divadla. Divadelníci a ich diváci si spoločne navzájom zatlieskajú.

Počas noci sa bude dať stihnúť všeličo, na divákov čakajú: 2 premiéry, 2 ateliéry, 1 premiéra predstavenia detských účastníkov tvorivých dielní, 4 filmové projekcie, 4 premietania z divadelného archívu, 2 best of divadlo, 2 hudobné recitály, 5 tvorivých dielní, 2 otvorené divadelné skúšky, 4 diskusné večery, 1 autogramiáda s hercami, 3 zábavy v divadelnom bufete a muzicírovanie, 1 špeciálny hosť, 4 koncerty, 4 výstavy . . . inštalácia interaktívnej sochy, happening, príbeh o nezrealizovanej revolúcii, divadelná zábava so zimomriavkami, hudobný večer s hosťami, premiéra interaktívneho vzdelávacieho projektu, premiéra, tvorba divadelného predstavenia, čakanie na noc pri poháriku vody, prehliadka divadelného zákulisia s Fantómom divadla, moderovaný večer, posedenie pri bezďáckej káve, prekvapenie z Dvanástky, spektakulárna vernisáž, animácia bábok s hercami a divákmi, fotografovanie divákov v kostýmoch, exkurzie a prehliadky zákulisia v netradičnom čase, disco párty, umelecká kompozícia, divadelný maratón, polnočné vyvrcholenie, rozlúčka s divadelnými doskami, divadelné sympózium, prenocovanie v divadelnej sále. . . a nezabudnite oponu zatvoríme až na svitaní…

Noc divadiel sa na podnet Chorvátska koná od roku 2008 každú tretiu sobotu v novembri v rôznych európskych mestách. Divadlo sa v tento deň stáva hlavným miestom spojenia, stretnutia, predmetom dialógu a nových zážitkov. Tento rok sa do „Noci“ okrem Slovenska zapája aj sedem ďalších krajín: Bosna a Hercegovina, Čierna Hora, Chorvátsko, Maďarsko, Rakúsko, Slovinsko a Srbsko.

VSTUP NA VŠETKY PODUJATIA JE VOĽNÝ, POKIAĽ NIE JE V PROGRAME DIVADLA ALEBO NA JEHO WEB STRÁNKE UVEDENÉ INAK. ZMENA PROGRAMU VYHRADENÁ.

Podrobnejšie informácie o podujatí nájdete na https://www.nocdivadiel.sk/
Sledujte nás i na facebooku: https://www.facebook.com/Noc.divadiel

Zdroj: Divadelný ústav / Theatre Institute