Nikolaj Nikitin prichádza s novinkou Music for Boys and Girls Vol. 1.

Tri roky, tri albumy. Saxofonista a skladateľ Nikolaj Nikitin má za sebou mimoriadne produktívne obdobie. Čerstvou nahrávkou Music for Boys and Girls Vol. 1 uzatvára dôležitú trilógiu svojej hudobnej kariéry. Nikitinova novinka vychádza vo vydavateľstve Real Music House, rovnako ako predchádzajúce albumy Personal Suite a New Winter Stories. Pod jej produkciou je podpísaná hudobná dvojica Robert Pospiš/Martin Sillay.

Aj v prípade Music for Boys and Girls Vol. 1 bola pre Nikitina prioritou silná autorská výpoveď. Ústrednou témou je tento krát “večné dieťa v dospelom človeku“. „Premýšľal som nad tým, čo mi jednotlivé skladby evokujú. Hneď som si spomenul na roky strávene v školskej lavici, denné starosti žiaka- študenta. Je to hudba pre každého, v kom je ešte aspoň kúsok chlapca alebo dievčaťa,“ vysvetľuje Nikitin pozadie ústredného motívu čerstvého albumu. Na jeho najnovšej hudobnej ceste ho aj po tretí krát sprevádza elitný quartet a výnimočný zahraničný hosť. Kontrabasista Juraj Griglák, klavirista Gabriel Jonáš a rovnako legendárny bubeník Jozef Döme. To sú zásadné mená slovenskej jazzovej scény. Na albume sa k nim navyše pridal jazzman svetového renomé, trubkár Michael “Patches“ Stewart. Music for Boys and Girls Vol. 1 posúva medzinárodnú zostavu hudobníkov do nového hudobného sveta. „Najnovší album vnímam viac lyricky. Išlo o navodenie impresii, aj preto hrá priamo na poslucháča. Je viac o kontraste nálad a o pohybe,“ opisuje výraz Music for Boys and Girls Vol. 1 samotný skladateľ a saxofonista v jednej osobe. Atmosféru výnimočnej domácej nahrávky aj tentokrát dopĺňajú ilustrácie talentovanej výtvarníčky Noémi Kolčákovej Szakállovej.

Album Music for Boys and Girls Vol. 1 je vrcholom tvorivého obdobia jedného z našich najvýraznejších jazzmanov.  „Vnímam ho ako záver trilógie, no viem, že v budúcnosti príde aj na pokračovanie s dodatkom Vol.2. Hovorím o ďalekej budúcnosti. Čiže, hudobne odbočím, skôr mi ide o myšlienku zachovania chlapčenskej spontánnosti a entuziazmu, ktorý mi snáď ostane. Ak nie, tak aspoň zaspomínam,“ uzatvára Nikitin. Spolu so svojím elitným quartetom a špeciálnym hosťom, trubkárom Michaelom “Patchesom“ Stewartom, predstaví album Music for Boys and Girls Vol. 1 na pripravovanom zimnom turné. Ešte predtým ho však čaká slávnostný krst. Ten sa uskutoční už 26. októbra o 19 hodine na hlavnom pódiu nášho najprestížnejšieho jazzového festivalu Bratislavské Jazzové Dni. Nezmeškajte uvedenie výnimočnej jazzovej nahrávky, ktorá si bez akýchkoľvek pochýb zaslúži prívlastok “medzinárodná“.

Celý album Music for Boys and Girls Vol. 1 si zadarmo môžete vypočuť na odkaze: https://nikolajnikitin.bandcamp.com/
Bližšie informácie o albume nájdete na odkaze: https://www.realmusichouse.sk/cd13.html

Nikolaj Nikitin - Music for girls and boys

Zdroj: Real Music House