Nevyzpytatelný podivín Connan Mockasin poprvé v MeetFactory!

Nejedna psychedelická kytarovka se učí právě od něj, popřípadě ji rovnou diriguje. S novozélandským hudebníkem to nebývá přímočaré, a nikdy by tomu tak ani být nemělo. Nevyzpytatelný surrealista Connan Mockasin se svým melodramatem překvapí poprvé Prahu a smíchovskou továrnu 30. května 2019. 

Jassbusters (2018) jsou prvním albem, na němž je Connan Mockasin doprovázen kapelou – a jde o zjevení, uvádí jedna z recenzí. Mockasin přesahuje parodii, je jako parodie sebe sama, glosuje další a ohlašuje, že i bez porozumění satirickému základu jeho textů je to hudba lahodná jako sušenka a šťavnatá jako kiwi. Vydavatelství Mexican Summer říká jednoduše nekonvenční, nezařaditelné, nenavazující ani neopouštějící předešlá Caramel (2013) či Forever Dolphin Love (2010). Na tom současném albu zpívá James Blake, jindy Mockasin dále kamarádí s MGMT, Charlotte Gainsbourg, Radiohead anebo The Velvet Underground. Skládá s nimi a pro ně, vystupuje po jejich boku a oni po jeho.

Album Jassbusters předjímá pětidílné seriálové melodrama Bostyn ’n Dobsyn, jenž režíroval se svým přítelem z dětství a v němž i hraje. Jassbusters, to je jméno kapely učitele ze střední školy a jeho příběh o lásce mezi ním a jedním ze studentů. Nahrává album znějící docela právě jako to Mockasinovo. Tolik k příběhu, který je protějškem koncepčního alba. Ještě než jej se svou doprovodnou kapelou začne Mockasin předvádět na pódiu, nejednou se stane, že část daného filmu nejprve nechá promítnout. Následně místo své tvorby dá přednost třeba coveru. Do toho vystupuje bez kalhot. Nebo je to celé vlastně nepopsatelné. „Je upřímný ve své zvláštnosti,” uvádí jeden ze svědků takového vystoupení. „Není zde známky toho, že by něco předstíral, že by si hrál na tajuplného z jiného světa. A tomu navzdory je jeho hudba dokonalá.” 

Mockasina na turné doprovází americký hudebník John Carroll Kirby, představující své poslední album Travel (2017). Vyrůstal v LA na jazzu, spolupracoval s Blood Orange, Shabazz Palaces či Solange. Jeho stopu lze slyšet také na hitu Cranes In The Sky a posledních albech Solange.

Connan Mockasin neboli Nejzvláštnější koncert mého života, zvěstuje titulek jedné z reportáží a v jedné větě tak shrnuje charakter tohoto tvůrce. Takový je i příslib pražského poprvé, které si se svými Jassbusters odbyde ve čtvrtek 30. května.

Více:
meetfactory.cz/connan-mockasin-nz

connanmockasin.bandcamp.com
facebook.com/connanmockasin

Předprodej:

490 Kč na meetfactory.cz
490 Kč (+ případné poplatky) v ostatních předprodejích
550 Kč na místě

Koncerty v produkci/koprodukci MeetFactory:

16. 5.          INI3 uvádí: Max Cooper (UK)

 11. 5.         Future Archive: Little People (UK) + Sun Glitters (LU) + Rome in Reverse (DK)
 17. 5.         Na Scénu uvádí: Ron Gallo (US) + THEOXX (CZ)

 25. 5.         Omar Souleyman (SY)

 27. 5.         William Fitzsimmons (US) + Jim and Sam (US)

 28. 5.         Cass McCombs (US) + Eleanor Friedberger (US)

 29. 5.         Cocaine Piss (BE)

 30. 5.         Connan Mockasin (NZ) + John Carroll Kirby (US)

 10. 6.         Still Corners (UK)
 14. 6.         Nyege Nyege: Bamba Pana & Makaveli (TZ) + Slikback (KE)

 20. 6.         Kurt Vile & The Violators (US)

   2. 7.         Low (US)

 17. 7.         Handsome Furs (CA)

15. 10.        Alex Cameron (AU)
16. 10.        Chromatics (US) + Desire (US) + In Mirror (US) + Pink Gloves (CZ)

19. 10.        When Saints Go Machine (DK)

Zdroj: TS