NEREZ & LUCIA Šoralová vydávajú album ZLOM. Krstiť sa bude aj v Bratislave 24.4. na koncerte.

Zázraky sa dejú, keď na ne veríte.  Ako jedenásťročné dievčatko počula prvýkrát hudbu skupiny Nerez na večierku slovenských intelektuálov, a už vtedy si povedala, že presne takú hudbu chce počúvať, tak chce spievať, a raz možno aj písať svoje piesne.

V novom projekte NEREZ & LUCIA je speváčka Lucia Šoralová rovnocennou partnerkou zakladajúcich členov pôvodnej skupiny Nerez. Zdeněk Vřešťál, Vít Sázavský a Lucia Šoralová tvoria základné spevácke aj autorské trio novej skupiny Nerez & Lucia.

„Dlho sme váhali, či niekedy ešte obnovíme Nerez, pretože Zuzana Navarová je nenahraditeľná. Občas sme síce pár piesní Nerezu zahrali aj so speváčkami schopnými zhostiť sa Zuzaniných vokálnych partov so cťou, napríklad s Klárou Vytiskovou, Máriou Rottrovou alebo s prvou slovenskou Superstar Katkou Koščovou, ale až Lucia nás presvedčila o tom, že dokáže doplniť onen chýbajúci tretí vrchol tvorivého trojuholníka. Rovnako, ako kedysi Zuzana Navarová, začala aj Lucia nosiť svoje piesne, ktoré boli úplne iné, než aké píšem ja. Ale práve táto variabilita repertoára a zdravá konkurencia dvoch tvorcov v jednej kapele boli hlavným motorom starého Nerezu. A také sú aj dnes – dvaja úplne odlišní textári a skladatelia, ktorých usmerňuje a doplňuje aranžér Vít Sázavský. Opäť sa hádame kvôli hudbe, a z týchto škriepok vzniká nový repertoár skupiny NEREZ & LUCIA,” hovorí Zdeněk Vřešťál.

Lucia Šoralová

„Nerez počúvam asi od svojich jedenástich rokov. Ich piesne sa mi viažu k mnohým životným zážitkom a situáciám, z ktorých mi utkveli v pamäti dve zásadné:

Keď som mala 11 rokov, musela ma mama vziať so sebou na stretnutie Klubu mladých slovenských básnikov. Nemala ma kam dať, a ja som prisahala, že budem poslúchať, a že o mne nebude vôbec vedieť, ak ma tam vezme. Pamätám si na ten večer veľmi živo. Bolo to v Trnave, v dome jednej z mladých poetiek, dnes našej spoločnej kamarátky. Tam som prvýkrát videla….alebo skôr nevidela cez hustý dym… skutočné „umelecké hemženie”.  Cez všadeprítomnú vzrušenú vravu ku mne doľahla akási hudba. Hudba, ktorá mi učarovala navždy. Chcelo sa mi smiať a plakať zároveň. A vtedy som sa rozhodla, že takto raz budem žiť :-))

Niekedy v roku 2001, v malom prenajatom byte na Obchodnej ulici v Bratislave, som sedela so svojou vtedajšou láskou. Púšťala som mu piesne, ktoré milujem. Díval sa na mňa, pozoroval moje nadšenie a zápal, s ktorým som mu o svojej obľúbenej kapele rozprávala, a potom sa ma opýtal, prečo nerozprávam s rovnakým nadšením o svojich piesňach… Nevedela som, čo na to povedať.

Uvedomila som si, že má pravdu, že som za svojimi piesňami ešte tak úplne nestála, že boli čiastočne dielom kompromisu. Potom zmizol v Izraeli a už sa nevrátil. Ja som preňho neskôr napísala pieseň, a potom aj veľa ďalších, a začala som ich mať rada rovnako nadšene ako starý Nerez, ktorý som mu vtedy púšťala. Napísala som mu teraz správu, že tá pieseň, ktorú som mu napísala, je na našom novom spoločnom albume.“ :-)

Nerez & Lucia má pred sebou jarné turné po Čechách a Morave, na ktoré na jeseň nadviažu aj koncerty po Slovensku. A medzitým vystúpenia na letných festivaloch. Okrem základného tria s členmi kapely tam budú francúzsky kontrabasista Grégoire Brun, hráč na akordeón a saxofón David Lomič a multiinštrumentalista Róbert Fischmann (flauty, kaval, klavír, perkusie).

„Máme v kapele niekoľko špičkových hudobníkov, na ktorých sa môžeme úplne spoľahnúť. Greg je oporou, drží rytmus a prekvapuje neobvyklým vedením basových liniek, čo bol aj jeden z charakteristických rysov pôvodného Nerezu. David je harmonikár, od ktorého môžete čakať špičkové sóla, rytmizujúci sprievod, ale aj  krčmový „šraml“. Je neuveriteľne univerzálny. A Róbert zahrá na všetkých druhoch fláut a píšťal, na klavíri, klávesoch a unikátnej bicej súprave. Niekedy sa zdá, že má šesť rúk…” priznáva Vítek Sázavský a dopĺňa: „Je nás šesť, všetci spievame a väčšina z nás hrá na niekoľkých hudobných nástrojoch. Naše zvukové možnosti sú vlastne neobmedzené! Spievame po česky, po slovensky, po hebrejsky, srbochorvátsky, aj v rómčine.”

K pripravovanému  turné vyjde 8. 2. 2019 aj album (na CD a LP), ktorý skupina natočila na sklonku minulého roka. Obsahuje 12 piesní a symbolicky tak nadväzuje na dobu, keď vychádzali vinylové platne. „Boli sme možno trochu obmedzení kapacitou vinylu, ktorá je niečo málo nad 40 minút. Ale na druhej strane, každý vie, že aj deti v škole po 40 minútach začínajú vyrušovať, a treba im dopriať prestávku. Sme vlastne veľmi radi, že sme nenatočili 80 minút hudby, ktorú si dnes často nesústredený poslucháč ani nevypočuje do konca. Stopáž LP nám pomohla. Nájdete tam len to najlepšie!”– neskrýva nadšenie Zdeněk Vřešťál.

Hlavnými autormi piesní sú Zdeněk Vřešťál a Lucia Šoralová, ale nájdete tam aj zhudobnenú báseň Vítezslava Nezvala, balkánsku rómsku ľudovú pieseň, jednu pieseň od Ondřeja Soukupa či text od Silvie Kaščákovej, a tiež dve dodnes nevydané piesne z repertoáru starého Nerezu.

„Náš nový album je zvukovo neopakovateľný, ale pritom štýlovo rozkročený nad celou Európou. Môžete sa tešiť na čardáš, folkovú baladu, reggae, šansón aj akustickú pop music. Našou hlavnou zbraňou sú vokálne party a zbory, na ktorých sme si dali naozaj záležať. Všetko je jednoducho tak ako vtedy,” uzatvára nostalgicky Vítek Sázavský.

Povedali o sebe:

Zdeněk o Lucii: Nespútaný živel, rozvodnená rieka, ktorá si vždy nájde cestu ďalej. Niekto by vzal nohy na plecia, ale mňa tieto výzvy bavia. Jedine tak môže vzniknúť niečo nové. A s Luciou prišla konečne povodeň!

Zdeněk o Vítkovi: Poznáme sa už 40 rokov a ja môžem iba konštatovať, že tvorivá symbióza ešte stále prináša plody. Prinesiem obyčajnú pieseň a Vítek z nej vytvorí klenot!

Zdeněk o sebe: Ja som taký „hudobný pracovník”. Neustále niečo píšem, ponúkam kolegom, organizujem koncerty, vymýšľam články na sciálnych sieťach… Mňa to prosto baví, dokonca vyrábam tabuľky a grafy! Ja som totiž študoval na VŠE ekonomickú štatistiku, tak je to možno trochu úchylné spojenie :-)

Vítek o Zdeňkovi: Autorsky aj spevácky už „zrelý bard”. Čo ešte povedať po tých rokoch, čo sa poznáme? Predovšetkým, dnes už vieme, čo ten druhý dokáže lepšie, a vzájomne to vieme rešpektovať – pre dobro spoločného hudobného “pinoženia” …

Vítek o Lucii: Osobnosť s dopredu neodhadnuteľnými reakciami. Dokáže byť poriadne nekompromisná! Trochu bosorka, trochu princezná. Výnimočná speváčka, originálna autorka. Naproti tomu mimoriadne nepraktická – napríklad ísť vlakom s dvoma prestupmi je pre ňu výkon nepredstaviteľný :-) Lenže… Keď stojí vedľa vás na pódiu a otvorí pusu, všetko jej odpustíte.

Vítek o sebe:  hovorí nerád :-).  Ale s natočeným albumom som veľmi spokojný, a kto ma pozná, vie, že to tak býva málokedy. A teším sa aj na koncertnú podobu našej novej kapely.

Lucia o Zdeňkovi: Zdeněk je inštinktívny muzikant, je živelný, zemitý človek. Vie byt veľmi spontánny a rýchly v reakciách, a tým mi často nastavuje zrkadlo. Ale je to veľmi ozdravný pocit, stretávať sa s čistou a priamou silou. Keď Zdeňka vidíte na pódiu, musíte jeho čaru podľahnúť. Mimochodom, jedna ich skalná fanynúšička ma po koncerte prosila, aby som to s nimi vydržala aspoň tých desať rokov ako Zuzka. Hmmm, musím zistiť čo je vo veci :-)).

Lucia o Vítkovi: Vítek je presný opak Zdeňka. Je veľmi vtipné, ako tí dvaja spolu fungujú v dokonalej symbióze. Dva opačné póly jedného organizmu. Vítek je naoko pokojná, tichá sila. Nechrlí zo seba slová ani emócie, nepodlieha im, ale… zdanie klame. Vnútri to strašne bublá a ja sa stále teším na výbuch :-) Keď príde, a on musí prísť, tak to bude brutálne, to je jasné. Keď spieva, pokrievka sa nechtiac odkrýva, ale iba toľko, aby ste mu zúfalo viseli na perách, a nechceli nikdy odísť.

Keď som ich videla s Neřež v Balbínke, kde ma pozvali kvôli našej budúcej spolupráci, cítila som rovnakú eufóriu, akú človek cíti, keď je zamilovaný. Dokopy prosto tvoria dokonalý organizmus :-).

Lucia o sebe: Som živelná, emocionálna, výbušná, nadšená, alebo nešťastná – zmietajúca sa medzi obidvoma pólmi. Potrebujem na svoje prežitie lásku a hudbu a krásne texty a pódium a ľudí, ktorí ma inšpirujú a nabíjajú. To sa teraz práve deje. Som šťastná.

Turné NEREZ & LUCIA
15.3. Plzeň, Měšťanská Beseda
20.3. Mladá Boleslav, Dům kultury
22.3. Karlovy Vary, Ambassador
24.3. České Budějovice, Jihočeské divadlo
28.3. Ústí nad Labem, Národní dům
29.3. Liberec, Warehouse club
3.4.Třebíč, divadlo Pasáž
5.4. Olomouc, S-klub
6.4. Ostrava, Heligonka
8.4. Praha, divadlo Kalich
11.4. Brno, Semilasso
24.4 Bratislava Babylon

Zdroj: TS