Neprůhledný svět bankovních domů hledáčkem Marie Lukáčové.

Protest song snově propojující hrané pasáže s komiksovou tvorbou a 3D animací. Galerii Kostka ovládne Magie v době konjunktury Marie Lukáčové, mladé absolventky brněnské FaVU a pražské UMPRUM, čerstvě nominované na Cenu Jindřicha Chalupeckého. Výstavu je možné si prohlédnout od 15. února do 7. dubna 2019.  

Výstava Magie v době konjunktury navazuje na předchozí angažované umělecké projekty a aktivistickou činnost Marie Lukáčové. Ještě během studií zpracovávala (často ve spolupráci s umělcem Jakubem Ročkem) témata blížící se apokalypse způsobené palčivými krizemi dnešní doby: geopolitickou situací, hyperkapitalismem, ekologickou hrozbou anebo nadvládou machistického „silnějšího pohlaví“.

Marie Lukáčová, mj. jedna ze zakladatelek hnutí Čtvrtá vlna, vidí chyby v systému. Zpracovává je v příběhových liniích svých děl, kde svou frustraci filtruje osobitě drzým humorem a mladistvou urputností. Chyby v systému se projevují také formálně: v deformovaném obrazu, rušivých šumech a ostrých střizích. V poslední době se v její tvorbě dostává do popředí hudba: z pouhého podkresu se stává hlavním hybatelem děje, z autorských dialogů se stávají autorské songy. Marie postupně dochází k rapovému projevu a s pomocí hudebních producentů nachází svůj vlastní beat. Její texty získávají podobu protest songů. Nejsilněji byl doposud její hlas slyšet v souvislosti s ostrou kritikou heteronormativního nastavení současné společnosti a genderové nerovnosti nejenom v prostředí českých uměleckých škol.

V rámci výstavy v MeetFactory propojuje Marie Lukáčová nové hudební video, jejími vlastními slovy „rapovou operetu“, s malbami na zdi a autorským mobiliářem. Zaměřuje pozornost na pro mnohé nepochopitelný svět bankovních domů, finančních toků a akvizičních fondů. Toto prostředí prezentuje jako tajemný svět čar a kouzel, v němž se odehrávají rituály ne nepodobné těm ze zvířecí říše. „Základní pravidlo vrcholových bankéřů a bankéřek je však udržet své tajemství před obyčejnými lidmi, a tak striktně dodržují svůj odosobněný výraz frigidních hybatelů ekonomie,“ říká Lukáčová o svém díle.

Vernisáž výstavy proběhne v Galerii Kostka ve čtvrtek 14. února. Následuje vernisáž výstavy Healing 2.0 v Galerii MeetFactory a performance Phoenix současných rezidentů MeetFactory.

Marie Lukáčová: Magie v době konjunktury
15. 2.–7. 4. 2019
Vernisáž: 14. 2. 2019, 19:00 
Galerie Kostka
Kurátorka: Eva Riebová 

Zdroj: TS