Nela Pocisková o muzikáli Ôsmy svetadiel: Keď sa príbeh zlomí, ide do tuhého!

Textár Boris Filan si vysníval Ôsmy svetadiel ako krajinu, kde „život je šanca mať rád“ a práve na tomto motívy postavil režisér Ján Ďurovčík muzikál s rovnomenným názvom, v ktorom sú piliermi silného príbehu najznámejšie skladby skupiny Elán.

Pri hľadaní oázy pokoja, šťastia a lásky stretne študentka matematicko-fyzikálnej fakulty Jana čašníka, barmana a hudobníka Tomáša. Ten sa do nej zamiluje, na čom by nebolo nič mimoriadne, keby mu v ceste nestál jej egocentrický a najmä bohatý priateľ Erik. Olej do ohňa prilievajú aj Janini rodičia, pretože ich syn Jakub je vážne chorý a v Erikových silách je uhradiť liečbu do posledného centu. Tomáš však zbrane neskladá a zapletie sa so šéfom mafie. Séria udalostí a konfliktov smeruje záverečnú pointu k prekvapivému vyvrcholeniu.

Nela

V úlohe Jany sa predstaví Nela Pocisková. Na muzikáli ju láka náročná kombinácia hereckých a speváckych povinností. Keďže scenár je postavený na množstve turbulentných situácií, na mladú herečku čaká mimoriadne široká paleta emócií. „Milujem, ak na javisku mám, čo hrať a v momente, keď sa príbeh zlomí z bezstarostnej pohody do tragédie, začína ísť naozaj do tuhého. Jana si prechádza krásnymi pocitmi a scénami, ktoré sú mi, ako herečke, blízke. Na druhej strane, odohrať niekoľko predstavení za sebou s autentickými emóciami je náročné, ale keď sa to podarí a vidíte ľudí v hľadisku plakať, poviete si, stálo to za to,“ uviedla Nela Pocisková.

Hereckým otcom N. Pociskovej bude na javisku Dušan Cinkota. Ako priznáva, mimo divadelných dosiek by sa s rovnakou skúsenosťou za žiadnych okolností konfrontovať nechcel. V muzikáli si ako umelecký Olymp určil ambíciu odovzdať publiku najsilnejší možný zážitok, aký divadlo dokáže ponúknuť, vďaka čomu by si každého návštevníka Ôsmeho svetadielu prial posunúť na schodíku sebapoznania o čosi vyššie. „Postava otca je aj z pohľadu vyzretého muža dosť náročná a bez značnej miery zážitku nezvládnuteľná ľudsky, aj herecky. Čestný a poctivý, možno zásadový muž prinútený okolnosťou zomierajúceho syna musí urobiť proti všetkým jeho životným zásadám kompromis – prosiť mladého, nenávideného zbohatlíka, ktorému zapredá vlastnú dcéru. Toto je obrovský part, navyše v predstavení na to máme extrémne malý priestor. Všetci dnes, bohužiaľ, poznáme hodnotu peňazí a ľudského života, preto verím, že diváci budú so mnou súcitiť,“ zdôraznil D. Cinkota.

Muzikál Ôsmy svetadiel mal českú premiéru v pražskom Divadle Kalich, kde v hľadisku nechýbali členovia kapely Elán Jožo Ráž s Vašom Patejdlom, producent Jaro Slávik, český moderátor Dalibor Gondík, syn skladateľa Karla Svobodu Peter s manželkou alebo český herec Zdenìk Podhùrský. Slovenskú oficiálnu predpremiéru bude mať Ôsmy svetadiel 20, 21. a 22. októbra 2011 v Divadle CASSIA v Košiciach. Lístky sú v predpredaji sieti ticketportal.sk.

Zdroj: Imrich Makó, PR a produkčný manažér / GRAND STUDIO, s.r.o.
Publikoval: Redakcia GREGI.NET