Nebo nie je výmysel – T. Burpo & L. Vincentová – Recenzia!

Existuje nebo? Existuje peklo? Je niečo po smrti? Ideme na druhý svet alebo je jednoducho koniec? Nebo nie je výmysel je skutočný príbeh o trojročnom Coltonovi, ktorý sa na tri minúty ocitol v nebi. Zaujímavý príbeh o jeho zážitkoch a poznaniach vás nachvíľu prinúti zamyslieť sa, či predsa len nie je niečo vyššie ako sme my…

Ani nie štvorročný Colton Burpo ležal v nemocnici so zápalom slepého čreva. Lekári nedávali rodičom priveľké možnosti na uzdravenie, no na druhý deň po operácii vyzeral Colton, akoby mu ani deň predtým nič nebolo. Lekári, sestričky, rodičia, ľudia z okolia, jednoducho všetci sa zhodli v jedno – nič iné, ako zázrak to nemohlo byť. V tej chvíli ešte nik netušil, čo sa postupom času od malého Coltona budú dozvedať.

Colton rodičom povedal, že počas operácie opustil na tri minúty svoje telo a navštívil nebo. Dokázal že neklame. Presne opísal rodičom, čo robili v inej časti nemocnice, keď on ležal na operačnom lôžku. Začal rozprávať o svojich zážitkoch z neba, ako „v nebi nikto nie je starý a nenosí okuliare“, ako stretol prastarého otca, ktorý zomrel dávno predtým, ako sa Colton narodil, ako stretol svoju nenarodenú sestričku, o ktorej ani nevedel, opísal Ježiša, scény z Biblie, o ktorých sa nemal kedy dozvedieť, pretože mu o nich ani nikto nepovedal, ani si ich nemohol prečítať, lebo čítať ešte nevie.

Coltonovi rodičia rozmýšľali s redaktorkou nad názvom knihy. V tom sa redaktorka obrátila na samotného Coltona s otázkou: „Na čo by si chcel ľudí osobitne upozorniť?“ Colton odpovedal bez zaváhania: „Chcem, aby vedeli, že nebo nie je výmysel.“

Nebo nie je výmysel je kniha, ktorá sa nedá odložiť skôr, ako zhltnete posledné slovo. Číta sa ľahko a rýchlo, veď je písaná slovami malého chlapca. No niekedy sa musíte zastaviť a porozmýšľať, čo ste to práve prečítali. Veriaci sa nedozvedia nič nové. No neveriaci budú buď nechápavo točiť hlavami a myslieť si, že celá kniha je výmysel, alebo začnú premýšľať, polemizovať, či dokonca pochybovať. Celý príbeh je napísaný Coltonovým otcom s nenapodobiteľnými chlapcovými slovami, ktoré ozvláštňujú celý príbeh. Chlapec nám ukázal svet, ktorý nás čaká po smrti. Nie nadarmo Nebo nie je výmysel je jedným z bestsellerov.

Napísala: Veronika Sivoková