Návrhári Dana Voda a Boris Hanečka menia zákony módneho biznisu na Slovensku.

Spojenie dvoch kreatívnych duší Dany Voda a Borisa Hanečku sa dosiaľ vždy vyplatilo –  spolu vytvorili hneď niekoľko úspešných kolekcií.

Tentoraz do svojho tvorivého procesu prizvali aj verejnosť. Novú kolekciu Jar/Leto/Jeseň/Zima 2018: Úprimne! sa rozhodli financovať pomocou crowdfundingu. Návrhári tak menia  komerčné módne zákony v našej krajine, ale vedú i otvorený dialóg o úskaliach ekonomickej stránky módy. Ako ináč, úprimne.

Projekt financovaný pomocou crowdfundingu nájdete tu: https://www.startlab.sk/projekty/263-boris-hanecka–dana-voda-fashionlive-2017/

Prví slovenskí módni dizajnéri, ktorí skúšajú crowdfunding

Úprimnosť je slovo, ktoré sa nie nadarmo najčastejšie skloňuje s pripravovanou kolekciou oblečenia Dany Voda a Borisa Hanečku na rok 2018. Dvojica dizajnérov sa ako prvá rozhodla verejnosti priblížiť úskalia slovenského módneho priemyslu a hovoriť o finančnej podpore otvorene. ,,Sme prví slovenskí módni dizajnéri, ktorí skúšajú crowdfunding na financovanie kolekcie. Rozhodli sme sa osloviť vás, našich podporovateľov, fanúšikov a priateľov, pretože to je v súčasnosti tá správna cesta, ako prekonať nepriaznivú ekonomickú situáciu v kreatívnom priemysle na Slovensku,“ hovorí Boris Hanečka. Podľa slov mladého umelca široká verejnosť často žije v mylnej predstave, že byť módnym návrhárom automaticky znamená žiť v prepychu a mať dostatok financií na svoju tvorbu. ,,Pokiaľ chce dizajnér napredovať, musí väčšinu svojich zárobkov investovať do svojej ďalšej práce. Práve pri tvorbe kolekcií a módnych show je nevyhnutné nájsť si investora. Cena za materiály sa poľahky vyšplhá nad desaťtisíc eur,“ vysvetľuje Boris. Ako hlási popis k zbierke na startlab.sk väčšina vyzbieraných peňazí poputuje práve na látky, úplety, topánky, doplnky, ale i na zaplatenie modeliek a šikovných krajčírok.

Veľkolepá premiéra na  Fashion LIVE!

Dana Voda a Boris Hanečka predstavia svoju kolekciu s pracovným názvom Jar/Leto/Jeseň/Zima 2018: Úprimne! v polovici októbra počas módnej show na známom módnom podujatí Fashion LIVE! ,,Módne show sú v zahraničí súčasťou kultúry. Ide o zážitok, ktorý má vo vás vybičovať emócie, poláskať vás nápaditosťou, poštekliť odvážnosťou. Domov by ste mali odchádzať plní dojmov. Kolekciu s Danou Voda chceme odprezentovať tak, ako sa patrí – veľkolepo,“ prezrádza Boris. Tému prehliadky dizajnéri zatiaľ držia v tajnosti, no odkazujú, že máme rátať s tým, že ich prácu bude chcieť vidieť každý, kto má k móde aspoň trochu blízko. Kolekcia i prehliadka budú sponzorované práve zo zbierky, ktorú dizajnéri stanovili na 16 000 EUR. ,,Slovenskí módni dizajnéri si zaslúžia obliekať slovenské ženy a slovenské ženy si zaslúžia nosiť módu slovenských dizajnérov. Slovenky sú živelné a dravé po móde. Myslíme to s nimi skutočne úprimne a makáme v oveľa ťažších podmienkach ako známe zahraničné značky. Suma, ktorú chceme vyzbierať predstavuje veľkú finančnú injekciu, ale stále nepokrýva všetky náklady,“ vysvetľuje Boris Hanečka.

Za finančnú podporu unikátne darčeky

Za finančnou zbierkou stoja sovky hodín práce, počas ktorých dizajnéri vytvárali originálne darčeky pre tých, ktorí sa im na módnu show rozhodli prispieť. ,,Financie nechceme len tak zadarmo. Okrem toho, že sa ľudia rozhodnú podporiť slovenskú módu, môžu si vybrať, aký darček z našej dielne by bol pre nich ten najvhodnejší,“ hovorí Boris Hanečka. Podľa výšky darovanej sumy si tak môžu podporovatelia vybrať napríklad brošňu, náramok či náhrdelník v limitovaných edíciách z dielne Voda – Hanečka. Medzi veľmi zaujímavé dary patria aj kresby Borisa Hanečku, či tri kusy kabátov z jeho dielne s vyšitým venovaním. Medzi skutočné exkluzívne odmeny patrí fotenie v modeloch Dany Voda a Borisa Hanečku s profesionálnym fotografom, večera s dizajnérmi v magickom prostredí ich ateliéru, či šaty z ich pripravovanej kolekcie. K vyšším finančným darom dostanú darcovia aj lístky na Fashion LIFE! a možnosť vychutnať si módnu show, ktorú pomohli vytvoriť z predných radov.

Crowdfunding alebo aj crowdsourced capital – kolektívne financovanie či kolektívna podpora je spôsob získavania  kapitálu pre nové projekty pomocou malých príspevkov od veľkého množstva zúčastnených, ktorí za svoj príspevok dostanú špeciálne odmeny. S príchodom sociálnych médií sa crowdfunding stal životaschopným mechanizmom aj pre kreatívny priemysel.

Dana Voda absolvovala odbor odevného výtvarníctva na UMPRUM v Prahe. Začala kostýmami pre televíziu a jej módna značka Dana Voda sa uplatnila v Nemecku i v Rakúsku. V súčasnosti je Borisovou spriaznenou dušou v tvorbe.

Boris Hanečka absolvoval odevný a textilný dizajn na VŠVU. Začal šitím stužkových šiat na kolene pre svoje spolužiačky a dnes oblieka Adelu Banášovú, Janu Kirschner, Annu Netrebko či Žofiu Serédy, pani hradu Krásna Hôrka, ktorá je už tristo rokov mŕtva.

Zdroj: TS