Najväčší divadelný festival na Slovensku oslávi dvadsiatku!

Nitra 29. 6. 2011 – Medzinárodný festival Divadelná Nitra sa v septembri (23. – 28. 9. 2011) uskutoční po dvadsiaty raz. Najväčšia divadelná prehliadka na Slovensku, ktorej história sa datuje do roku 1992, privíta významné súbory z ôsmich európskych krajín, s ktorými na Slovensko prídu aj osobnosti európskeho divadla. Nebudú chýbať ani zaujímavé slovenské inscenácie, ako aj vyhlásenie divadelných ocenení sezóny DOSKY 2011.

Dvadsaťročná vytrvalosť pri tvorbe dramaturgie, zostavovaní hlavného, sprievodného a pracovného programu, ale aj pri hľadaní finančných prostriedkov na uskutočnenie najväčšieho medzinárodného divadelného festivalu na Slovensku, sa prejavuje aj v štatistikách. Spolu 297 inscenácií hlavného programu, z toho 174 zahraničných a 123 slovenských, 30 rôznych krajín, 112 odovzdaných výročných cien DOSKY, 44 významných pracovných podujatí, 1 189 akcií sprievodného programu, 74 výtvarných podujatí, 105 premietnutých filmov… Uvedené čísla budú doplnené o tohtoročných 8 zahraničných a 4 slovenské inscenácie hlavného programu, 4 projekty pracovného programu a niekoľko desiatok sprievodných podujatí.

Festivalový hlavný program ponúkne výnimočné produkcie európskych tvorcov a samozrejme, aj zaujímavý výber zo slovenských inscenácií. Po dlhšom čase zavítajú do Nitry divadlá z Veľkej Británie, Francúzska či Litvy – súbor Forced Entertainment s Prázdnym príbehom Tima Etchellsa, francúzska Paranoja v podaní Théâtre des Lucioles v réžii Marciala Di Fonzo Bo a Elise Vigier či Divadlo Oskarasa Koršunovasa a jeho interpretácia Gorkého hry Na dne. Nebudú chýbať súbory z krajín, ktoré pravidelne účinkujú na festivale – z Ruska, Belgicka a krajín V4. Niekoľkonásobný držiteľ ruskej ceny Zlatá maska za réžiu Kama Ginkas privedie Moskovské divadlo mladého diváka a jednu z top inscenácií tohto súboru – Medeu. Z Belgicka dotancuje Needcompany s inscenáciou Dom jeleňov v réžii Jana Lauwersa. Národné divadlo z Budapešti sa predstaví Poľovníckymi scénami z Dolného Bavorska z dielne v Nitre už známeho Róberta Alföldiho. Pražské Divadlo Komedie dovezie inscenáciu Weissenstein režiséra Davida Jařaba. Divadelnú Nitru, ktorá sa uskutoční v období poľského predsedníctva Európskej únie, otvorí TR Varšava a inscenácia hry Doroty Maslowskej Medzi nami v pohode. Poľská inscenácia v réžii Grzegorza Jarzynu, ktorý hosťoval na Divadelnej Nitre ako vychádzajúca režisérska hviezda už v minulosti, získala množstvo ocenení a zaznamenala veľký ohlas u domácej kritiky i publika.

Do slovenskej časti hlavného programu vybral kurátor Rastislav Ballek štvoricu slovenských divadiel. Opäť sa do Nitry vráti bratislavské Divadlo SkRAT, tentoraz s Napichovačmi a lízačmi režiséra Dušana Vicena. Zo severnej časti Slovenska pricestuje Kubo (remake) Slovenského komorného divadla Martin v réžii Doda Gombára. Po čase sa festivalovému publiku predstavia aj obe nitrianske divadlá: Divadlo Andreja Bagara s inscenáciou Kuchyňa z dielne maďarského režiséra Zoltána Balázsa a Staré divadlo Karola Spišáka s divadelnou adaptáciou slávneho amerického filmu Absolvent v réžii českého Jakuba Kroftu.

Prvý raz bude festivalovým satelitom mesto Košice. V spolupráci s projektom Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013 a Štátnym divadlom Košice tu bude hosťovať 23. septembra 2011 britské experimentálne divadlo Forced Entertainment s inscenáciou Prázdny príbeh.

Medzinárodný festival Divadelná Nitra si pripomenie svoje 20. výročie sériou pracovných i sprievodných podujatí pod spoločným názvom EXTRA 20. V rámci pracovného programu sa uskutoční medzinárodné sympózium Festival ako (kreatívny) priemysel pripravované s Divadelným ústavom Bratislava a iniciačné stretnutie nového medzinárodného projektu Asociácie Divadelná Nitra Paralelné životy – 20. storočie očami tajnej polície. Organizátori vydajú pri príležitosti jubilea dve publikácie: + 4 = 20 a 20 rokov dobrovoľníctva na Divadelnej Nitre. Súčasťou Extra 20 sú aj výstavné projekty – reinštalácia PQ 2011 Intersection / Intimacy and Spectacle – dovoz časti expozície z nedávno skončeného Pražského Quadriennale, ako aj nitrianska repríza retrospektívnej výstavy 50 pokladov Divadelného ústavu. Po šestnásty raz sa rozdajú prestížne ocenenia sezóny – Dosky 2011.

Festival sa opäť prenesie aj do nitrianskych ulíc. Divadelný jarmok oživí námestie, po prvý raz sa ho zúčastnia aj mladí dizajnéri a atmosféru spríjemnia vystúpenia českých a slovenských pouličných divadiel. Priestor dostanú aj mladí divadelníci v rámci podujatia Mladé divadlo v Nitre. Okolie Divadla Andreja Bagara v Nitre zmenia študenti banskobystrickej Akadémie umení projektom Urban Art. Sprievodný program vyvrcholí tradičnou Bielou nocou, do ktorej sa zapoja nitrianske múzeá a galérie. Nebudú chýbať ani jesenné chvíľky poézie, nočný Lampiónový sprievod a koncerty. Pokračovať bude aj vzdelávací program Ako na divadlo a integračný projekt pre hendikepované deti Darujem ti tulipán.

Medzinárodný festival Divadelná Nitra oslávi svoje jubileum aj vďaka finančnej, materiálnej a personálnej podpore niekoľkých desiatok partnerov zo Slovenska i zo zahraničia. Najväčším donorom je Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky, za historický úspech možno pokladať trojročný grant z Európskej únie – z nového programu Festivaly Výkonnej agentúry pre vzdelávanie, audiovizuálnu oblasť a kultúru (EACEA), ktorý Divadelnú Nitru posunul do spoločnosti takých festivalov ako Kunstenfestivaldesarts Brusel, Holland Festival Amsterdam alebo Festival d´Avignon.

Divadelna Nitra

Zdroj: Markéta Plichtová
Publikoval: Redakcia GREGI.NET