Najmladšou hostkou Hory a mesto v histórii je trinásťročná Vanda Michalková – úspešná lezkyňa mladšia ako festival sám.

Je najmladšou hostkou v histórii sedemnásťročného festivalu Hory a mesto, je mladšia ako samotný festival, s ktorým vyrástla a ktorý ju inšpiroval. Lezkyňa z Bratislavy Vanda Michalková má len trinásť rokov a vlani vyrovnala najlepší slovenský ženský výkon na skalách v obtiažnosti 8b+.

So svojou prvou multimediálnou prezentáciou sa predstaví v programe otváracieho večera festivalu, ktorý tradične patrí slovenským hosťom a filmom. Medzinárodný festival horského filmu a dobrodružstva HORY A MESTO sa bude konať od 6. do 10. apríla 2016 v multiplexe Cinema City v bratislavskom Auparku.

Vanda_Michalkova_preteky1

 „Už od malička chodím na festival Hory a mesto. Je tam dobrá atmosféra a super ľudia. Vždy som tam stretla niekoho, kto ma inšpiroval, a dal mi chuť  pokračovať ďalej v tréningu a zlepšovať sa. Aj tento rok sa veľmi teším na festival. Som vďačná za to, že na ňom budem hosťom. Dúfam, že budem niekoho inšpirovať aj ja,“ povedala Vanda, ktorá je stálou návštevníčkou  Hory a mesto, chodieva naň rok čo rok spolu s rodičmi a so svojou mladšou sestrou Lujzou. Vlani uvádzala na festivale hlavnú hostku festivalu Sashu DiGiulian. Tento rok bude stáť na jej mieste so svojou prezentáciou a rozprávaním Sonce v Missing Linku, v stredu 6. apríla 2016 o 19.00 hod.

Vanda je v horolezeckých kruhoch na Slovensku veľmi dobre známa. Mala len deväť rokov, keď vyliezla na svoj vek náročnú cestu Žltá stienka na Pajštúne obtiažnosti 7a, o čom bol aj nakrútený krátky film s názvom Vanda. Minulý rok v novembri ako trinásťročná vyliezla v Slovinsku cestu Missing Link obtiažnosti 8b+, čím vyrovnala najlepší slovenský ženský výkon na skalách. Vanda sa venuje aj umeniu, jej animovaný film Dobrý duch lezcov bol na Hory a mesto 2012 zaradený do súťažnej filmovej prehliadky. Rada si zahrá aj na klavíri alebo na bicie.

Vanda_Michalkova_1

Vo Vande vidíme doslova zosobnenie poslania festivalu priniesť hory do mesta, inšpirovať mestských ľudí, ponúknuť im alternatívu, výhľady, nové obzory a kamarátstva. Je to tak v športových disciplínach, outdoorových aktivitách, ako aj u cestovateľov a vôbec u ľudí, ktorí chodia na náš festival, pretože ich láka spoznať niečo nové, iné,“  povedala projektová manažérka festivalu Hory a mesto Natália Bokníková.   

Svoju účasť na festivale potvrdili: rakúsky himalájista, filmár a publicista, držiteľ filmovej ceny EMMY KURT DIEMBERGER, mladá španielska lezkyňa DAILA OJEDA, americký ranger GREGG LOSINSKI, taliansky paraglajdista ALBERTO RIZZI, český alpský lezec PAVEL VRTÍK a okrem Vandy to budú aj ďalší slovenskí hostia. V programe nebudú chýbať multimediálne prezentácie, cestoklubové premietania KINO SVET a celý rad sprievodných aktivít.  Piatim festivalovým dňom bude dominovať filmová prehliadka s tematickými sekciami – Zem, Skala, Voda, Vzduch, Sneh a Horské bicykle.

inzercia-ham-kaktus-bike.ai

Zdroj: Hory a mesto