Najlepšie európske filmy súťažia na Cinematiku!

Aj tento rok vybralo 17 mladých filmových kritikov z rôznych krajín najlepšie európske filmy vyrobené v rokoch 2010 a 2011 a zostavilo tak hlavnú súťažnú sekciu na Medzinárodnom filmovom festivale Cinematik s názvom Meeting Point Europe. 6. ročník MFF Cinematik sa uskutoční v dňoch 9. – 15. septembra v Piešťanoch.

V prípade súťažnej sekcie Meeting Point Europe ide o unikátnu koncepciu, realizovanú pod záštitou Medzinárodnej federácie filmových kritikov FIPRESCI, vďaka ktorej sa o zložení sekcie rozhoduje doslova v celej Európe (kritici pochádzajú z Nemecka, Rakúska, Belgicka, Talianska, Rumunska, Veľkej Británie, Dánska, Holandska, Čiernej Hory, Francúzska, Estónska, Chorvátska, Českej Republiky, Poľska, Slovenska, Maďarska a Turecka).

Sekcia je zostavená na základe hlasovania týchto kritikov. Každý z nich vytvoril svoj vlastný rebríček filmov, ktorým pridelil istý počet bodov. Po ich sčítaní vznikol spoločný rebríček, pričom najúspešnejšie filmy budú na MFF Cinematik premietané a film s najvyšším počtom bodov získa na záver festivalu cenu Meeting Point Europe Award.

Turinsky kon

Výber filmov odráža jednak subjektívny postoj kritikov, no taktiež kultúrnu rôznorodosť Európy, čím vzniká skutočne európska súťaž, ktorá stiera hranice jednotlivých krajín. Spoločným kritériom pre všetkých však bola predovšetkým umelecká kvalita a sila autorskej výpovede. Súťaž tak vyjadruje postoj mladej kritiky k súčasným trendom v európskej kinematografii.

Súťažiť budú viaceré filmy, ktoré už získali významné ocenenia na rôznych festivaloch, či výročných cenách. Príkladom môže byť Turínsky kôň, ocenený na tohtoročnom Berlinale Strieborným medveďom, údajne posledný film jedného z najvýznamnejších súčasných autorských režisérov Bélu Tarra, dráma z politického prostredia Ghost Writer poľskej legendy Romana Polanského, víťaz 6 Európskych filmových cien (vrátane najlepšieho filmu, réžie, scenára a herca) a ceny za réžiu na Berlinale 2010, či Oscarový film Lepší svet dánskej režisérky Susanne Bier, sociálna dráma a úvaha nad témou spravodlivosti a nespravodlivosti.

Ocenený v Cannes bol aj britský režisér Mike Leigh so svojou odľahčenou drámou o živote šťastného manželského páru Ďalší rok. Veľká Británia má v súťaži ďalšie dve komédie. Prvou sú Štyri levy, celovečerný debut známeho komika a provokatéra Christophera Morrisa, ktorý si berie na mušku bunku londýnskych  džihádistov. Druhou je Ponorka taktiež debutujúceho Richarda Ayoada (alias Mossa zo seriálu IT Crowd), svieži film o priateľstve a láske z pohľadu pätnásťročného chlapca.

Španielskym zástupcom v súťaži je Finisterrae Sergia Caballera, originálne fantasy o putovaní dvoch duchov. Zo skutočných udalostí naopak vychádza francúzsky režisér Olivier Assayas a jeho film Carlos o známom venezuelskom teroristovi IIjičovi Ramírez Sánchezovi. Chýbať nebude ani zástupca rumunskej kinematografie. Tentoraz je to film Florina Serbana Ak si chcem pískať, pískam o mladom Silviovi, ktorému ostáva stráviť v polepšovni posledných päť dni, meniacich sa však na večnosť.

Zdroj: Cinematik
Publikoval: Redakcia GREGI.NET