Na Trutnoff Open Air prídu The Prodigy! Festival pozná už aj svoj dátum.

Tradičný a najstarší český festival Trutnoff Open Air v Trutnove pozná dátum konania. Uskutoční sa od 20. do 23. augusta a jeho usporiadatelia zároveň oznamujú aj hlavnú kapelu tohto ročníka. Bude ňou, pre mnohých fanúšikov tohto kultového festivalu možno prekvapujúco, britská skupina The Prodigy!

„S topením snehu v horách bubnujeme a dávame na známosť, že na náš festival prídu legendárni The Prodigy. Táto kultová kapela, ktorá predbehla svoju dobu, bude vyvrcholením tohtoročného stretnutia aj jeho šamanskou a divokou bodkou. S Prodigy festival opäť posúva svoje hranice a rozširuje svoj záber. Možno je to pro niekoho prekvapujúce, ale veríme, že si ich rytmy zaryté v srdciach, budú mnohí odvážať do svých domovov po celej republike a aj za jej teritóriá ešte dlho po ich odznení,“ hovorí zakladateľ festivalu Martin Věchet Geronimo. Jeho slová môžu potvrdzovať tri zverejnené skladby z dlho očakávaného albumu, ktorý The Prodigy vydávajú 30.marca pod názvom The Day Is My Enemy. “

geronimo&marta indianka vechetova_prodigy

Kapela za pár dní, vydáva po dlhých šiestich rokoch nový album a prvé tri zverejnené skladby naháňajú husiu kožu. Rozhodne nemôžeme tvrdiť, že ide o zastaralé rytmy. Skladba Nasty je už momentálne predurčená a odsúdená stať sa jasným hitom, ale aj ostatné skladby za ňou nijako nezaostávajú. Z nových nahrávok je cítiť návrat ku koreňom a sú tak energicky tvrdé, že Krakonošovi v horách asi naozaj bude veľmi dlho pískať v ušiach. Sám sa veľmi teším. Je možné očakávať, že sa naše územie bude otriasať v základoch a festivalová zem bude pod mnohými mokasínami zafarbená šamanskými farbami a udupaná rytmami viac ako kedykoľvek predtým. Elektronickí pionieri Prodigy prišli s inovatívnym zvukom v dobe, keď sa mnohým o elektronike takto skĺbenej so živými nástrojmi a drsným zvukom mohlo iba zdať. Dnes sú kultovou skupinou, ktorá predbehla svoju dobu.“ dopĺňa zakladateľ festivalu, ktorého prvé ročníky rozháňala Štátna bezpečnosť a funguje už od roku 1987.

The Prodigy sú taktiež aj najdrahšou skupinou, ktorá kedy v rámci trutnoffského festivalu, nazývaného tiež Český Woodstock, vystúpila. Kapela v lete zahrá na veľkých prestížnych festivaloch v Európe a Ázii ako hlavný headliner a štvrtý víkend v auguste na sklonku prázdnin zavíta aj pod hory na Trutnoff Open Air Festival.

_NOR0396

Posledných dvadsaťpäť rokov si The Prodigy razili osamelú cestu elektronickou tanečnou hudbou. Behom celej tejto doby zostali výhradne zameraní na svoje vlastné vízie a na svojej ceste inšpirovali nespočetné množstvo umelcov. Ich živé vystúpenia sú plné energie a svetelných efektov, pri ktorých berú elektronické beaty do nezmapovaných teritórií.

Vystúpenie The Prodigy môže byť predzvesťou toho, akými ďaľšími cestami by sa mohol legendárny festival do budúcna uberať. „Šamani z Prodigy budú aj testom, že či je vôbec areál parku Bojiště schopný privítať väčšie kapel a privítať širšie publikum. Mestský lesopark, kde stojí hlavné pódium, totiž tvorí len štvrtinu celého festivalového územia, ktorého zostávajúce tri štvrtiny trutnovská radnica určila do priemyslovej zóny k zastavaniu.“ uzatvára Marta Indiánka Věchetová.

Najlacnejšie vstupenky je možné objednávať na stránkach festivalu www.festivaltrutnov.cz alebo na emailovej adrese geronimo@festivaltrutnov.cz, ich cena je 1200 Kč + poštovné. Pri objednaní desiatich vstupeniek je jedenásty lístok zdarma.

Zdroj: ProMusic