Na svet prichádza knižný eastern pre tvrdé povahy

Zelený štvrtok 2024 bude nielen predzvesťou Veľkej noci, ale aj dňom, kedy uzrie svetlo sveta druhá kniha prozaika Martina Hlavatého. Ta nesie názov Páv, Kripel & Predseda a rovnako ako jeho prvotina Nadrobené načiera z veľkej zmútenej studne východoslovenského vidieka.

Knihu uvedú do života 28. marca vo fotografickom štúdiu Cmava chyža v centre Spišskej Novej Vsi. Krstným otcom novej prozaickej knihy sa stane spisovateľ a publicista Milo Janáč, držiteľ ceny čitateľov Anasoft litera 2019. K celkovej originalite a umeleckej kompaktnosti Hájenkovských poviedok výrazným spôsobom prispel aj ilustrátor Marek Horváth, ktorého výtvarná tvorba, vrátane ilustrácii z knižky Páv, Kripel a Predseda, budú vystavené počas krstu. Okrem tejto výstavy si budú môcť hostia počas večera pozrieť aj jedinečnú výstavu fotografií z dielne fotografa Jakuba Fabiana, ktorý sa venuje foteniu aktov na analóg.

“Kniha prišla na svet len vďaka čitateľom, ktorí sa na jej vydanie vopred poskladali na fundraisingovej platforme Donio. Nechcem patriť medzi autorov, ktorí plnia sklady vydavateľstiev, baví ma jedine živá kultúra,” hovorí M. Hlavatý.

Zelenoštvrtocké uvedenie do života sa nezaobíde bez hudobnej produkcie, keďže Hlavatý je zároveň manažérom známej slovenskej kapely Smola a hrušky. “O hudobný program sa postarajú skvelí muzikanti a moji kolegovia z kapely bubeník Rolo Mudry a basgitarista Henry Matuš ako RH+ (pozitív mjúzik džem). Teším sa, bude to čarovný multižánrový večer v osobitom priestore s dobrými vibráciami a pokrstená kniha si začne žiť svojím vlastným životom,” dodáva s úsmevom M. Hlavatý.

“Skutočná moderná textshow”, “prvý tohtoročný slovenský eastern”, či “horké kvapky pre konzumentov červenej knižnice”. Aj takýmito superlatívmi častujú čitatelia druhú knihu Martina Hlavatého Páv, Kripel & Predseda. Naturalistický pohľad na život súčasnej východoslovenskej dediny, plný snivosti, lásky a pľuvancov prináša osem na seba nadväzujúcich príbehov. V Hájenke ustelie Hlavatý čitateľom na tvrdej prični a hodí ho aj do nadýchanej periny plnej peria. Julo, Slavo a Ignác sú klasickí zhavranelí kamaráti a spolu s ďalšími pitoresknými postavami z dediny na konci sveta stavajú Hlavatého východniarsky svet.

Kniha vychádza vo vydavateľstve Fama art a zvedavci si ju budú môcť objednať na eshope vydavateľstva https://www.famaart.sk/.

Zdroj: TS