Na slovensku sa predstaví Derek Williams Dick – Fish z formácie Marillion.

Na Slovensku sa predstaví vo svojej premiére niekdajší frontman skupiny Marillion Derek William Dick, známy pod umeleckým menom „Fish“ (*25. dubna 1958, Škótsko).

Marillion, skupina britskou dobovou tlačou zaradená medzi „novú vlnu progresívneho rocku“, získala v roku 1982 kontrakt s EMI a ich raná tvorba bola silne ovplyvnená gabrielovskými Genesis. Na pódiu boli Marillion hotovým zjavením. Charizmatický spevák Fish burácal na scéne s teatrálne omaľovanou tvárou, veselo si doberal publikum a bláznivým divadelníctvom ilustroval texty piesní. Svoj skutočný potenciál Marillion naplnili tretím albumom „Misplaced Childhood“ s celosvetovo úspešnými hitmi „Kayleigh“ a „Lavender“ a stalo sa najpredávanejším albumom v histórií Marillion.

Nadobudnutý sta-tus popových hviezd viedlo u Fisha k nebezpečnému rozvinutiu ega, alkoholových a drogových prob-lémov. Situácia napokon vyústila do jeho zatrpknutého odchodu behom príprav piateho albumu. Zhrnuté a podčiarknuté – s Marillion spoločne získali dvojnásobné platinové ocenenie za predaj albu-mov, tiež piatu a druhú priečku britskej UK charts s „Lavender“ a „Kayleigh“ a posledne uvedenú Fish zanôtil aj Nelsonovi Mandelovi na oslave jeho sedemdesiatin na štadióne vo Wembley so sprievodom Midgea Urea na gitare a s Philom Collinsom na bicích.

Derek William Dick, vystupujúci pod umeleckým menom Fish sa tak ocitol na sólovej dráhe. Niekdajší záhradník, pumpár a príležitostný herec, no predovšetkým spevák a skladateľ nahral doposiaľ 10 só-lových albumov. Prezívka „Fish“ vznikla podľa slov samotného Dereka pre jeho záľubu tráviť veľa času máčaním sa vo vani. Fish má jednu dcéru z prvého manželstva Taru, ktorá je modelkou ´Colours Agency‘, nominovanou na najkrajšiu Škótku roka 2012.

Fish, Tony Iommi, Gary Moore a Ian Anderson sa finančne angažovali pri záchrane digitálneho hudobného rádia „Planet Rock“. Fish zároveň získal striebornú cenu UK Sony Radio Academy Awards (2008) za svoj program Fish´s Planet Rock Show a spoločne s Garym Moorom cenu New York Festivals Radio Broadcasting Awards Gold World Medal v kategorii „Pravidelne vysielané hudobné programy“. V roku 1985 nahral so Sam Brown nádherný duet „Just good Friends“.

Diskografia S MARILLION
1983: Script for a Jester’s Tear
1984: Fugazi
1985: Misplaced Childhood
1987: Clutching at Straws

Sólové albumy:
1990: Vigil in a Wilderness of Mirrors
1991: Internal Exile
1993: Songs from the Mirror (covers album)
1994: Suits
1997: Sunsets on Empire
1999: Raingods with Zippos
2001: Fellini Days
2004: Field of Crows
2007: 13th Star
2013: A Feast of Consequences

FISH (ex MARILLION) art rock nedeľa 20. Októbra,
MMC, Bratislava, Karpatská 4
https://www.ticketportal.sk/event.aspx?id=18329

Zdroj: DOUBLE HEAD PRODUCTIONS, s.r.o.