Na Noir Film Feste na hrade Český Šternberg sa premietnu dva slovenské filmy

Vo štvrtok 24. augusta sa na hrade Český Šternberg začne každoročná prehliadka noir filmov Noir Film Fest. V jej tohtoročnom programe sa premietnu aj dve slovenské snímky Prípad pre obhajcu (1964) Martina Hollého a Polnočná omša (1962) Jiřího Krejčíka. Projekcia Krejčíkovho  filmu bude zároveň spojená s prezentáciou filmu na DVD nosiči. Festival potrvá do nedele 27. augusta.

Prehliadka predstavuje film noir, špecifický fenomén svetovej kinematografie. Organizátori do programu zaradili klasické filmy noir z hollywoodskych štúdií z obdobia 40. a 50. rokov minulého storočia, ale aj neskoršie diela z rôznych kútov sveta, ktoré sa za film noir považujú vďaka svojmu vizuálnemu štýlu. Ide o unikátnu filmovú prehliadku, ktorej charakter umocňuje aj miesto konania v  netradičných hradných priestoroch. Filmy sú tento rok rozdelené do deviatich sekcií.

Psychologická dráma z prostredia súdnictva režiséra Martina Hollého Prípad pre obhajcu sa premietne v sekcii Československý noir. Jej ústrednou témou je vyšetrovanie znásilnenia a vraždy štrnásťročného dievčaťa, z ktorých je obvinený pätnásťročný chlapec. Obhajca, ktorého stvárňuje Štefan Kvietik, sa na základe nezrovnalostí v súdnom spise snaží dokázať jeho nevinu. „Dôležitejšia než vyšetrovacia rovina je v tomto psychologickom filme reflexia zmien pomerov v slovenskom súdnictve a to, ako jednotliví aktéri konajú v hraničných situáciách a ako sa stavajú k svojim minulým a súčasným činom,“  hovorí zostavovateľka sekcie Veronika Zýková. V minulom roku festival uviedol Hollého film Balada o siedmich obesených (1968), na oboch snímkach režisér spolupracoval so scenáristom Tiborom Vichtom.

V sekcii Zvláštne uvedenie sa na festivale premietne film Jiřího Krejčíka Polnočná omša. Filmová adaptácia rovnomennej divadelnej hry Petra Karvaša sa odohráva v malom slovenskom meste v roku 1944, keď je život obyvateľov poznačený nacistickými represiami. Rozpráva dramatický príbeh malomeštiackej rodiny, ktorej členovia pokiaľ už priamo nekolaborujú s Nemcami, túžia aspoň prežiť vojnu v bezpečí. Vážnym ohrozením sa pre nich preto stane návrat zraneného syna Juraja, ktorý bojuje s partizánmi.

Hlavné úlohy vo filme Polnočná omša stvárnili Jozef Kroner, Hana Meličková, Ladislav Chudík, Ivan Mistrík a Emília Vášáryová. Podľa dramaturga festivalu Milana Haina, „pestrá paleta postáv stvárnená skvelo zostaveným hereckým ansámblom ukazuje rôzne postoje k dramatickým udalostiam na Slovensku v období po násilnom potlačení Slovenského národného povstania. Za pozornosť stojí aj hudobná stopa, ktorú skladateľ Zdeněk Liška zaplnil koledami a vianočnými skladbami, vytvárajúcimi príkry kontrast k mrazivému dianiu na plátne.“ Pred projekciou sa uskutoční krst DVD s filmom, ktorý Noir Film Fest vydal v spolupráci so spoločnosťou Magic Box a so Slovenským filmovým ústavom.

Noir Film Fest vznikol v roku 2013 s ambíciou premietať unikátne filmy na unikátnom mieste, od svojho začiatku sa preto koná v priestoroch stredovekého hradu. Prvý ročník sa uskutočnil na nádvorí a v okolí hradu Kokořín, počas nasledujúcich šiestich rokov sa jeho domovským miestom stal hrad Křivoklát a od roku 2021 sa koná na hrade Český Šternberg.

Viac informácií o Noir Film Feste nájdete na: https://www.noirfilmfestival.cz/

Zdroj: SF’Ú