Na MFF Berlinale má namierené koprodukčný slovenský film Ešte nie som kým chcem byť

V rámci 74. ročníka medzinárodného filmového festivalu Berlinale sa predstaví vo svetovej premiére film českej režisérky Kláry Tasovskej Ešte nie som kým chcem byť. Film bude uvedený v sekcii Panorama, ktorá patrí dlhodobo medzi divácky najvyhľadávanejšie. Kreatívny dokument o živote známej fotografky Libuši Jarcovjákovej vznikal aj v slovenskej koprodukcii.

Dokumentárny film Ešte nie som kým chcem byť je intímnym portrétom známej českej fotografky Libuše Jarcovjákovej ocenenej titulom Osobnost české fotografie. Jej práca je však unikátna v kontexte nielen českej, ale československej fotografie. Zblízka fotí celý svoj život plný zvratov, ale uznanie za monumentálnu prácu prichádza až v 67 rokoch. Domáce ani zahraničné úspechy však Libuši nestačia na to, aby sa konečne dokázala zmieriť sama so sebou. „Fascinuje ma kontinuita, s ktorou Libuše zaznamenávala seba a svoj každodenný život. Jej fotky sú ako foto román. Tak ako dnes mladí ľudia zapĺňajú svoje profily na Instagrame, ona to robila už dávno čisto z osobných dôvodov.“ hovorí režisérka filmu. Film Ešte nie som kým chcem byť bude na Berlinale uvedený v sekcii Panorama. Tá prináša festivalovému publiku predovšetkým odvážne a nekonvenčné prístupy, diela nových, ale aj renomovaných filmárov, ktoré do veľkej miery udávajú smer súčasnej kinematografie.

Na vzniku filmu sa dramaturgicky podieľala aj Viera Čakányová, ktorá už v minulosti s Klárou Tasovskou spolupracovala na filmoch Biela na bielej (2020), ktorý získal hlavnú cenu na MFDF Ji.hlava 2020 či FREM (2019), ktorý mal medzinárodnú premiéru na Berlinale. Slovenskú koprodukciu filmu mal na starosti producent Jakub Viktorín, ktorý má na konte úspešné filmy, medzi poslednými Obeť (2022), ten získal národnú cenu Slnko v sieti za Najlepší film a bol súčasťou prestížnych festivalov ako Benátky, Toronto či Busan, animovaný film Tonko, Slávka a kúzelné svetlo (2023) ocenený Cenou poroty na najväčšom festivale animovaných filmov v Annecy a Manželé Stodolovi (2023), ktorý mal premiéru túto jeseň v rámci súťaže debutov na estónskom festivale Tallinn Black Nights.

Klára Tasovská je absolventka odboru Nových médií na Akadémii výtvarných umení a Katedry dokumentárnej tvorby na FAMU v Prahe. V rokoch 2015-17 pôsobila ako externá konzultantka a dramaturgička dokumentárnych filmov českej a slovenskej pobočky HBO Europe. Jej stredometrážny film Polnoc (2010) zamieril do medzinárodných súťaží prestížnych festivalov ako je Visions du Reél v Nyone, získal hlavnú cenu na festivaloch v Kyjeve a nemeckom Osnabruck. Film Pevnosť (spoluréžia Lukáš Kokeš) sa v 2012 stal najlepším dokumentom v sekcii Česká radosť na Medzinárodnom festivale dokumentárneho filmu Jihlava a získal nomináciu na prestížne ocenenie LUX Prize 2013, ktorú udeľuje Európsky parlament a súťažil aj v zahraničí na festivaloch v Kodani, Helsinkách či Moskve. Druhý celovečerný film Kláry Tasovskej a Lukáša Kokeša Nic jako dřív (2017) mal svetovú premiéru na festivale IDFA,
a neskôr získal nominácie na Cenu českej filmovej kritiky a Českého leva.

Dokument vznikol v česko-slovensko-rakúskej koprodukcii. Produkuje ho filmová spoločnosť Somatic Films, koproducentami sú nutprodukcia, Česká televizeMischief Films. Film finančne podporili Audiovizuálny fond, Státní fond kinematografie, Pražský nadační audiovizuální fondCreative Europe MEDIA. Do slovenských kino klubov, umeleckých priestorov a galérií tento film prinesie distribučná spoločnosť Film Expanded zameraná na dokumentárne filmy a inovatívne stratégie už na jar 2024.

Zdroj: TS