Na konci septembra sa Bratislava opäť roztancuje

Bratislava bude centrom pohybu. Od 29. septembra do 9. októbra 2011 ju roztancujú poľské, maďarské a české súbory, japonský tanec butó, ale aj slovenské inscenácie. Uskutoční sa totiž 15. ročník medzinárodného festivalu súčasného tanca Bratislava v pohybe. Jeho súčasťou bude aj séria workshopov a diskusií v rámci projektu V4 in Motion.

Na 15. ročníku festivalu, ktorý sa etabloval medzi najvýznamnejšie podujatia na Slovensku, zažijú priaznivci tanca 10 večerov, v ktorých uvidia 13 predstavení z Českej republiky, Maďarska, Poľska, Belgicka, Rumunska, Japonska a Slovenska. Na programe sú dve premiéry, ale aj šesť workshopov pre profesionálov a študentov tanca, premietanie filmov, výstava fotografií, odborné diskusie a tanec v uliciach mesta.

Japonsko je tu! – Bratislavské publikum čaká vôbec po prvý raz v histórii festivalu ochutnávka japonského tanca butó, ktorého vznik sa datuje do obdobia povojnového Japonska. Zvláštnu energiu prinesie Ko Murobushi žiak zakladateľa tohto tanca Tatrumiho Hijikatu. Murobushi vytvoril inscenáciu Leftover Shadow s maďarskou tanečníčkou, choreografkou a režisérkou Bataritou len krátko pred festivalom. Ďalšou umelkyňou, ktorá predstaví japonský tanec Bratislave, je Kae Ishimoto. Jej snahou je vytvárať originálny „bezžánrový“ tanečný štýl, spájajúci rozličné prvky a tradície. Súčasťou prezentácie japonskej tanečnej kultúry bude aj prednáška a premietanie filmov o tanci a Kazuo Ohnovi.

Mono

Krajiny Vyšehradu v pohybe – Novinkou 15. ročníka sú štyri dni venované krajinám Vyšehradskej skupiny. V rámci projektu V4 In Motion každá krajina predstaví svoje súčasné tanečné umenie prostredníctvom ranného workshopu, popoludňajšej moderovanej diskusie a večerného predstavenia. Z Českej republiky príde súbor VerTeDance s inscenáciou Emigranti, ktorá sa na fenomén utečenectva pozerá detskými očami. Poľské Teatr Tañca Zawirowania príde s novinkou Closeness o partnerstve muža a ženy, ktoré je pokrivené silou času. Zaujímavé bude aj stretnutie s maďarským súčasným tancom. S Annou Réti a jej inscenáciou Vis-a-vis meetings with A sa dostaneme na začiatok svojho vývoja a postupne začneme vnímať stále komplikovanejší svet okolo nás. Záver maďarského dňa bude patriť politickému pamfletu skupiny Bloom! Jednoduchá, ironická a nebojácna produkcia s názvom City získala Cenu Rudolfa Labana 2010 a umeleckú rezidenciu na Prix Jardin d´Europe.

Oslava 15-tky so slovenskými divadlami a výraznými slovenskými tanečníkmi – Bratislava v pohybe je platformou na prezentáciu výnimočných domácich produkcií aktuálnej sezóny. Hneď v úvodný deň festivalu sa môžu milovníci tanca tešiť na premiéru divadelno-tanečnej inscenácie tvorcov Renáty Bubniakovej a Vladislava Šoltýsa Krv a kráľ. Dve sóla na tému egoizmu a egocentrizmu z pohľadu ženy a muža sú zasadené do atypického nejaviskového priestoru Cvernovky. Väčšina predstavení festivalového programu sa uskutoční v dome T&D – sídle Alternatívneho divadla elledanse. Na domácej scéne sa predstaví jedna zo štyroch častí inscenácie Quadrans, a to choreografia dvojice Lenka Wágnerová a Pavel Mašek, (známej z viacerých projektov, o. i. z českého DOT504 a fresh cirkusu La Putyka). Pravidelný účastník festivalu Štúdio tanca v Banskej Bystrici príde tento rok s Bioproduktom – sériou improvizovaných sólových prejavov so silnou emočnou výpoveďou. V programe festivalu nechýba ani Debris Company a ich produkcia o ľuďoch zahladených do seba s názvom Mono. Inscenácia získala nominácie Divadelných ocenení sezóny 2010/2011 DOSKY v kategórii inscenácia roka a hudba.

Choreograf, tanečník a interpret Jaro Viňarský uvedie v spolupráci s Petarom Todorovom z Pro Rodopi Art Centre bulharsko-slovenský projekt fyzického divadla Kalbo / Ball o vzťahu človeka k prírode a Zemi. Princípmi prírody sa nechal inšpirovať aj v zahraničí pôsobiaci tanečník Peter Jaško vo svojej hravej a energickej kompozícii Solo2009.

Ko Morobushi

Les Slovaks ako jeden z vrchol festivalu – Priaznivci tanca by si nemali nechať ujsť záver festivalu s belgicko-slovenskou skupinou Les Slovaks. V Bratislave uvedú svoju druhú produkciu Cesta domov (Journey Home), ktorá je charakteristická inšpiráciou slovenským folklórom, tradičným polyfonickým spevom a najmä humorom. Dôležitou súčasťou predstavenia je aj hudobná zložka, pričom belgický hudobník a skladateľ Simon Thierrée vychádza zo stretu folklóru a modernizmu. Predstavenie známej slovenskej tanečnej skupiny sa uskutoční v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava.

Súčasťou sprievodného programu je aj tanec v uliciach (23. a 24. a 30. 9.) a výstava fotografií a videofilmu Nora Knapa Ohýbanie reality.

Medzinárodný festival Bratislava v pohybe zohral v priebehu svojej pätnásťročnej existencie jedinečnú úlohu v rozvoji súčasného tanca na Slovensku a stal sa trvalou súčasťou kultúrneho života Bratislavčanov. Vďaka nemu získal súčasný tanec nielen tradíciu, priaznivcov a potrebné zázemie pre rozvoj domácej scény, ale aj možnosť konfrontovať dosiahnuté výsledky so zahraničím.

Počas 15 ročníkov sa uskutočnilo 166 predstavení hlavného programu. Publikum videlo 138 rôznych tanečných zoskupení z 20 krajín. Bohatý sprievodný program ponúkol 65 podujatí sprievodného programu, do ktorých sa zapojili profesionáli zo 18 krajín celého sveta. V rámci festivalu sa uskutočnili štyri interdisciplinárne projekty (H2O/Danubiana/H2O, Hranice, Nový rituál I. a Nový rituál II.) a dva umelecko-vzdelávacie projekty (Rozhovory tiel a Laban pre 21. storočie).

Zdroj: Asociácia Bratislava v pohybe
Publikoval: Redakcia GREGI.NET