Na festivale v Karlových Varoch sa budú o ceny uchádzať dva slovenské filmy.

Už v piatok 28. júna sa začne 54. ročník Medzinárodného filmového festivalu Karlove Vary. Svetovú premiéru na festivale bude mať päť slovenských filmov, dva z nich sa budú uchádzať o ceny v súťažných sekciách. Program je každoročne bohatý, slovenská kinematografia bude zastúpená aj v programe pre filmových profesionálov. Festival potrvá do 6. júla 2019.

V Hlavnej súťaži bude slovenskú kinematografiu zastupovať nový film Marka Škopa Nech je svetlo(2019), na festivale bude uvedený vo svetovej premiére. Jeho hrdinom je slovenský gastarbeiter v Nemecku, ktorý zistí, že jeho syn sa doma zaplietol s nebezpečnou partiou a je obvinený zo šikanovania a usmrtenia spolužiaka. Marko Škop sa s filmom počas jeho príprav už predstavil v Karlových Varoch na podujatí Pitch & Feedback v roku 2017 a Works in Progress v roku 2018. „Na začiatku bola téma neprítomnosti otca v rodine, že skrátka chýba pri výchove, pretože zabezpečuje financie,“hovorí Škop o prvotnej myšlienke filmu. „Myslím si, že rovnako nebezpečný ako príliš prísny a chladný otec je taký, ktorý pri deťoch nie je. Robil som rešerše rodinných konštelácií medzi slovenskými ekonomickými migrantmi a postupne nabaľoval ďalšie podtémy. Takou je napríklad nacionalistická indoktrinácia mládeže, čo je dnes na Slovensku pálčivý problém.“Marko Škop zaujal v Karlových Varoch už v minulosti, keď získal Cenu za najlepší dokumentárny film nad 30 minút za snímku Osadné(2009), na festival sa vracia po deviatich rokoch.

V súťaži Na východ od Západu bude mať svetovú premiéru film Hluché dni(2019) režiséra Pavla Pekarčíka. Snímka na pomedzí hraného a dokumentárneho filmu rozpráva štyri príbehy o nepočujúcich deťoch z rómskych osád, ktoré pozorujú svoje okolie bez toho, aby mu úplne rozumeli a snívajú svoj vlastný svet. Pre už skúseného filmára Pavla Pekarčíka je film Hluché dnisamostatným celovečerným debutom.„Námet mi vnukla moja manželka,“vysvetľuje Pekarčík. „Jeden večer sme si spolu prechádzali fotky z rómskej osady, keď sa ma opýtala, kto je ten chlapec s nežnými očami. Povedal som jej, že je hluchonemý a že má prezývku Bajaja. Po chvíli som si uvedomil, že nepočujúce rómske deti sú vlastne ´iným´ priestorom vo vnútri ´iného´ priestoru, sú okrajom okraja,“zdôvodňuje výber témy svojho filmu.

Slovenská kinematografia bude mať zastúpenie aj v nesúťažnej sekcii Prvé podanie, do ktorej sú zaradené študentské filmy desiatich mladých európskych režisérov nastupujúcej generácie. Naším zástupcom je Gregor Valentovič s hraným filmom Kid (2019), rozpráva v ňom o nerozlučnej štvorici kamarátov, ktorým dospievanie rozdelí životné cesty. Pôjde rovnako o svetovú premiéru filmu. V nesúťažnom programe budú vo svetovej premiére uvedené aj dva koprodukčné česko-slovenské filmy, a to Staříci(2019) režisérskej dvojice Martin Dušek a Ondřej Provazník a dokumentárny portrét Jiří Suchý(2019) Olgy Sommerovej. V reprezentatívnom výbere domácich filmov aktuálnej sezóny nazvanom České filmy 2018 – 2019 sú štyri slovenské koprodukčné snímky, a to Jan Palach(2018) Roberta Sedláčka, Na streche(2019) Jiřího Mádla, Zlatý podraz(2019) Radima Špačka a krátky animovaný film Martina Smatanu Šarkan(2019). V tematickej sekcii Ľudia odvedľa zameranej na možnosti komunikácie s hendikepovanými ľuďmi bude uvedené pásmo šiestich epizód zo série Mimi & Lízaa televízny špeciál Mimi & Líza: Záhada vianočného svetla(2018) Kataríny Kerekesovej.

Slovenský filmový ústav (SFÚ) na karlovarskom festivale uvádza filmy zo zbierok Národného filmového archívu predovšetkým v sekcii Návraty k prameňom. Tentoraz divákom predstaví digitálne reštaurovaný film Petra Solana Prípad Barnabáš Kos(1964), satirickú tragikomédiu pranierujúcu malomeštiacke prežitky, pokrytectvo a intrigánstvo, ktorá je svojou témou stále aktuálna. Zo starších slovenských filmov festival uvedie aj tragikomédiu Juraja Jakubiska Lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý(1992), ktorá sa predstaví s ďalšími šiestimi snímkami v sekcii Bez cenzúry, pripomínajúcej tohtoročné 30. výročie nežnej revolúcie.

Do programu pre filmových profesionálov Docs in Progress @KVIFF bol zaradený koprodukčný česko-slovenský projekt producenta Petra Kerekesa V sieti, ktorý režisérky pripravujú Barbora Chalupová a Vít Klusák. Film otvára dosiaľ tabuizovanú tému zneužívania detí na internete. Celkovo sa bude v tomto projekte prezentovať osem nových dokumentárnych filmov od tvorcov z krajín strednej a východnej Európy, Balkánu, bývalého Sovietskeho zväzu a Blízkeho východu vybraných v rámci platformy Docs in Progress.

Prezentáciu slovenskej kinematografie na 54. MFF Karlove Vary 2019 zabezpečuje Národné kinematografické centrum Slovenského filmového ústavu (SFÚ) a uskutoční sa za bohatej účasti slovenských tvorcov. Pri tejto príležitosti SFÚ vydal aj aktuálny newsletter Slovenské filmy na 54. MFF Karlove Vary.

Newsletter Slovenské filmy na 54. MFF Karlove Varyv elektronickej podobe:
http://www.aic.sk/files/AIC-2019/noviny_karlove-vary_2019_SK_web.pdf

Viac informácií o účasti slovenskej kinematografie na 54. MFF Karlove Vary:
http://www.aic.sk/aic/sk/v-zahranici/mff-kv/slovenska-kinematografia-na-54.-mff-karlove-vary.html

Viac informácií o 54. MFF Karlove Vary 2019: www.kviff.com

Zdroj: SFÚ