Na festivale DOTYKY A SPOJENIA je vítané aj ukrajinské publikum

Dotyky a spojenia sú výberovou, nesúťažnou prehliadkou inscenácií slovenských divadiel, hlavným organizátorom je Slovenské komorné divadlo Martin. Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

„Festival už tradične ponúka popoludňajší program na námestí, v rámci ktorého sa hrá pouličné divadlo pre deti a po predstaveniach sú pripravené tvorivé dielne. Tento program je určený pre slovenské, ako aj ukrajinské deti. Festival s divadlom vycestuje aj do okolitých obcí Turčianske Teplice a Belá-Dulice, kde žije najpočetnejšia ukrajinská komunita, predovšetkým matky s deťmi,“ povedala programová riaditeľka festivalu Monika Michnová.

Námestie pred martinským divadlom ožije nielen popoludní, ale aj neskoro večer. Od utorka až do soboty festival ponúkne na pódiu pred divadlom vždy iný divadelný, hudobný a tanečný program, na ktorý je voľný vstup pre všetkých. Stačí len prísť a dobre sa zabaviť.

Festival sa zapojil do celosvetového projektu The Worldwide Readings Project, v rámci ktorého pripravil scénické čítanie textov ukrajinských autoriek Ľudmily Tymošenko, Natalie Vorožbyt a Oxany Hrycenko Dobrý večer, sme z Ukrajiny / Доброговечора, ми з України v réžii Lukáša Brutovského, po ktorom bude nasledovať Ukrajinsko-slovenský večer ako vyjadrenie solidarity s utečenkami a utečencami z Ukrajiny. 

Diskusia FINÁLE je súčasťou Hlavného programu. O festivalových inscenáciách budú s moderátorom Martinom Bernátkom z Katedry divadelních a filmových studií Filozofickej fakulty Univerzity Palackého v Olomouci diskutovať: Katarzyna DudzicGrabińska, divadelná režisérka, prekladateľka, Barbora Etlíková, divadelná kritička, členka redakcie časopisu Svět a divadlo, Sylvia Huszár, divadelná kritička a producentka z Maďarského divadelného múzea a inštitútu, Ján Šimko, divadelný teoretik, pedagóg a režisér, vedúci Katedry divadelných štúdií Divadelnej fakulty VŠMU.

„Diskusia by mala byť predovšetkým o festivalových inscenáciách, ale možno sa podarí pomenovať aj všeobecnejšie smerovanie, tendencie či problémy divadla na Slovensku. Chceme sa pokúsiť poukázať na všeobecnejšie tendencie nášho divadla pomocou porovnania s okolitými krajinami (Česká republika, Poľsko, Maďarsko). Okrem Jána Šimka sú všetky diskutujúce nezaťažené dianím v slovenskom divadle, sľubujeme si od toho určitý nadhľad,“ spresnila Monika Michnová.

Na veľmi aktuálnu tému sa bude na festivale hovoriť v rámci série troch diskusií PLATFORMA, ktorá položí v súčasnosti zásadnú otázku, či môže byť umenie udržateľné. Autorom koncepcie diskusií o zelenej transformácii a divadle na Slovensku je teatrológ Milo Juráni. Moderuje publicista Michal Havran.

Platforma otvorí tri tematické okruhy:

  1. jún 2022 – Ekologická transformácia a kultúra  
  2. jún 2022 – Zelené riešenia v prevádzke a ekodramaturgia
  3. jún 2022 – Udržateľné divadlo na Slovensku? Možnosti a limity

Festival už tradične ponúkne aj diskusie tvorcov s divákmi po skončení predstavení a bude pokračovať v novinke z minulého roka – Študentskej platforme, v rámci ktorej sa k inscenáciám študentov umeleckých škôl vyjadrujú ich rovesníci a rovesníčky.

Aj 17. ročník divadelného festivalu Dotyky a spojenia má svojich patrónov, sú nimi členka Činohry Slovenského národného divadla Božidara Turzonovová a člen umeleckého súboru Divadla Alexandra Duchnoviča v Prešove Jevgenij Libezňuk. Obaja patróni sa 21. júna večer zúčastnia na predstavení Čepiec z Divadla Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene a otvoria festival, nad ktorým budú po celý týždeň symbolicky držať ochrannú ruku.

Na programe šiestich dní je 36 divadelných inscenácií, päť koncertov, dva workshopy, deväť tvorivých dielní pre deti a 22 diskusií o divadle. Dramaturgická rada festivalu sa zamerala na inscenácie, ktoré mali premiéru v období od apríla 2021 do apríla 2022, ako povedala programová riaditeľka festivalu Monika Michnová, prevládajú citlivé a intímne témy, ako aj hľadanie identity.

Celý program festivalu Dotyky a spojenia je zverejnený na www.dotykyaspojenia.sk, vstupenky je možné zakúpiť online prostredníctvom rovnakej webovej stránky alebo osobne v pokladnici SKD Martin.

Zdroj: TS