Na festivale Barbakan budú aj zaujímavé sprievodné podujatia!

Okrem množstva kvalitných filmov, klubových koncertov a výtvarných počinov budú súčasťou tohto ročníka festivalu Barbakan  aj zaujímavé sprievodné podujatia.

Návštevníci festivalu sa budú môcť zúčastniť niekoľkodňového workshopu PRISTRIHNI SI!, na ktorom sa naučia niečo zaujímavé o filme a filmovom materiáli. Prednáška Petra Konečného, šéfredaktora portálu kinema.sk, zasvätí do tajov, histórie a trendov reklamy. A určite sa oplatí prísť pozrieť aj na tanečné divadlo Martiny Hajdyli Lacovej a Lucii Kašiarovej s názvom Ženy/Women.

V spolupráci s KINEČKOM bude počas celého festivalu prebiehať workshop PRISTRIHNI SI!. Účastníci budú hľadať poschovávaný, ponamáčaný a pozakopávaný filmový materiál a iné filmové poklady. Stačí prísť na workshop do Pamätníka SNP, kde dostanete indície, podľa ktorých nájdete film, s ktorým môžete ďalej pracovať. S takto nájdeným (found footage), prípadne zámerne chemicky či manuálne upravovaným filmovým materiálom v minulosti pracovali viaceré experimentálne skupiny a  takto vzniknutej tvorbe sa hovorí direct film alebo hand-made film. Workshop PRISTRIHNI SI! na festivale Barbakan pre vás pripravili Eva Krížiková, Eva Pavlovičová, Róbert Pányi (KINEČKO) a Matej Žoldoš (lomography.sk).

Večer najzaujímavejších svetových filmových a televíznych reklám bude v sobotu v Klube 77. Šéfredaktor portálu kinema.sk Peter Konečný prichádza s krátkym audiovizuálnym žánrom – televíznou a filmovou reklamou. Pripravil si pre vás viac ako 150 reklám, ktoré považuje za výnimočné v symbióze kreatívy a prevedenia. Príde aj na slávnych filmových režisérov a ich prácu v reklamnom biznise, či návrat v čase, kedy existovali reklamy aj na také produkty, ako melón či kapusta. Pozrieme si najoceňovanejšie kreatívy z prestížnych festivalov, zakázané koncepty, komparatívne provokácie, najlepšie virálne/gerilové videá a samozrejme najvtipnejšie reklamné kampane. Nebude chýbať ani reklamný TOP roka 2012.

V Záhrade – centre nezávislej kultúry sa v piatok o 19:00 odohrá tanečné divadlo Ženy/ Woman. Dve postavy, mnoho kompromisov. Hra, prehra, výhra, dohra. Človek ako objednateľný, naprogramovateľný, opraviteľný, zmeniteľný, nahraditeľný. Divadlo pripravilo občianske združenie SKOK! a autorkami sú tanečnice Martina Hajdyla Lacová & Lucia Kašiarová.

Festival Barbakan začína už v stredu 10. 10. 2012 v Banskej Bystrici. Viac informácií nájdete na www.barbakanfest.sk.

Zdroj: OZ Vresk Factory