Na Deň Európy nás v Trenčíne čaká prechádzka mestom aj inšpiratívne stretnutia

Trenčanov a Trenčianky čakajú 9. mája zaujímavé podujatia. Pri príležitosti Dňa Európy sa dozvedia viac o minulosti svojho mesta, aj o tom, ako môže vyzerať jeho budúcnosť.

Cesta mesta #1

Tešiť sa môžete na komentovanú prechádzku s názvom Cesta mesta #1, počas ktorej známy mestský sprievodca Ivor Švihran porozpráva o kultúrno-historickom vývoji Trenčína. Zistíte, ako sa mesto menilo až do dnešnej podoby. Na Cestu mesta vyrazíme o 16:30 od starého železničného mosta a prechádzka potrvá približne dve hodiny.

My, ľudia

Súčasne bude prebiehať druhé inšpiratívne podujatie. Vzácni hostia z Litvy odprezentujú svoju čerstvú skúsenosť s titulom EHMK. „Chceme ukázať to najlepšie z Európskych hlavných miest kultúry. Tentoraz prídu ľudia z tímu Kaunas 2022, aby aktívnym ľuďom z Trenčína a regiónu odprezentovali, ako môže vyzerať fungujúca spolupráca s dobrovoľníkmi a komunitami. Dobrovoľnícky program totiž práve spúšťame aj v Trenčíne“, vysvetľuje Kateřina Rundová, manažérka pre medzinárodné vzťahy a EU dimenziu. Prezentácia s titulom We, the people (My ľudia) bude prebiehať v Mestskom hostinci od 17:00 do 18:45.

Obe akcie vyústia do stretnutia v Mestskom hostinci, na ktorom sa môžete zoznámiť alebo len tak porozprávať s aktívnymi ľuďmi z Trenčína a okolia, vrátane členov tímu Trenčín 2026. „Trenčín sa mení, buďte s nami pri tom“, vyzýva na záver Rundová.

Podujatia na Deň Európy sú otvorené verejnosti, bezplatné a prezentácia bude tlmočená z angličtiny do slovenčiny. Pre viac informácií sledujte web www.trencin2026.eu/novinky.

Podujatia ku Dňu Európy sú súčasťou projektu Európskeho hlavného mesta kultúry Trenčín 2026. Trenčín 2026 finančne podporujú mesto Trenčín a Trenčiansky samosprávny kraj. Partnerom Trenčín 2026 je Európska únia.

Link na podujatie Cesta mesta #1: https://www.facebook.com/events/914375829898099/
Link na podujatie My, ľudia: https://www.facebook.com/events/1674366833078639

Zdroj: TS